Natte hoest: oorzaken en huismiddeltjes voor behandeling

Als het weer omslaat, niezen of hoesten we vaak. Het probleem met hoesten is dat als het eenmaal begint, het een eeuwigheid duurt voordat het stopt. Het kan je de hele nacht wakker houden, het moeilijk maken om te praten en je alleen maar irriteren. Of het nu een droge hoest of een natte hoest is, artsen zullen u aanraden hoestsiropen en andere medicijnen te gebruiken. Je kunt ook huismiddeltjes proberen tegen een natte hoest, een soort hoest waarbij slijm of slijm ontstaat.

Wat is natte hoest?

Een natte hoest wordt vaak gekenmerkt door een geluid of een gevoel van congestie in de borst of keel. Natte hoest wordt vaak geassocieerd met luchtweginfecties zoals verkoudheid of bronchitis en helpt overtollig slijm uit de luchtwegen te verwijderen, zegt dr. Ravi Shekhar Jha, directeur en hoofd van de afdeling longziekten van het Fortis Escorts Hospital, Faridabad.

Natte hoest is anders dan droge hoest. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Natte hoest versus droge hoest

Een droge hoest, ook wel niet-productieve hoest genoemd, verschilt van een natte hoest. Wanneer u een droge hoest heeft, wordt er geen slijm of slijm geproduceerd. Het wordt vaak gekenmerkt door een kriebelend of kriebelig gevoel in de keel en de hoest zelf veroorzaakt geen afscheiding. Droge hoest kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder irriterende stoffen, allergieën of virale infecties, en is meestal minder effectief in het vrijmaken van de luchtwegen dan natte hoest, die helpt slijm en andere stoffen uit de luchtwegen te verwijderen.

Wat maakt een natte hoest erger?

Er zijn verschillende factoren en acties die een natte hoest kunnen verergeren of de symptomen kunnen verergeren. Deze omvatten:-

1. Roken

Roken of passief roken kan de luchtwegen irriteren en een natte hoest verergeren, zegt de deskundige.

2. Allergenen

Contact met allergenen zoals pollen, stof of schimmels kan bij mensen met een allergie een natte hoest veroorzaken of verergeren.

3. Droge lucht

Het inademen van droge lucht kan de keel en de luchtwegen verder irriteren. Gebruik echter een luchtbevochtiger om dit te verlichten.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Health Shots beveelt aan: De 5 beste luchtbevochtigers voor droge binnenlucht: een winterse musthave voor in huis

4. Koude lucht

Het inademen van koude lucht kan de luchtwegen vernauwen en de drang om te hoesten vergroten. Bij koud weer kan het tot op zekere hoogte helpen om uw mond en neus te bedekken.

5. Irriterende stoffen voor de luchtwegen

Blootstelling aan verontreinigende stoffen kan uw longen aantasten, evenals sterke geuren of chemicaliën die een natte hoest kunnen verergeren.

6. Niet genoeg drinken

Uitdroging kan het slijm dikker maken en het moeilijker maken om het uit de luchtwegen te verwijderen. Drink daarom water en gezonde dranken.

Huismiddeltjes voor natte hoest

Er zijn verschillende natuurlijke manieren om de symptomen van een natte hoest te verlichten.

1. Hydratatie

Drink veel vloeistoffen zoals water, kruidenthee of warme bouillon om je luchtwegen vochtig en dun slijm te houden, zegt Dr. Ja.

2. Lieverd

Honing heeft natuurlijke antibacteriële en verzachtende eigenschappen, dus het mengen met warm water of kruidenthee kan de hoest helpen verlichten.

3. Stoominhalatie

Het lijkt misschien een beetje verstikkend, maar het inademen van stoom uit een kom met heet water kan helpen slijm los te maken en verstopping te verlichten.

4. Gorgelen met zout water

Dit is een van de meest voorkomende en effectieve manieren om te stoppen met hoesten. Gorgelen met warm zout water kan irritatie verlichten en een zere keel verzachten.

Vrouw met natte hoest
Gebruik gember of knoflook om een ​​natte hoest te behandelen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

5. Gember

Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan worden gebruikt in je favoriete thee of als keelverzachter. Je kunt het ook verwarmen, wat zout toevoegen en het een tijdje in je mond houden.

6. Knoflook

Knoflook heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen, dus het kauwen van rauwe knoflook of het gebruiken ervan bij het koken kan het immuunsysteem helpen versterken.

7. Hete draaikolk

Het is een warme drank gemaakt met honing, citroen en een kleine hoeveelheid whisky of cognac. Het kan hoestsymptomen verlichten, maar moet met mate worden gebruikt, waarschuwt de deskundige.

8. Eucalyptusolie

Het toevoegen van een paar druppels eucalyptusolie aan een kom met heet water en het inademen van de stoom kan helpen de neusholtes vrij te maken en het hoesten te verlichten.

9. Hef je hoofd op

Slapen met opgeheven hoofd is mogelijk
Maak ‘s nachts gemakkelijker ademen en verminder postnasale drip, dit zijn afscheidingen uit de neus die in de keel terechtkomen. Dit hele proces leidt tot constipatie en hoesten.

Deze huismiddeltjes kunnen verlichting bieden bij milde gevallen van natte hoest. Als uw symptomen echter verergeren, neem dan contact op met een arts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *