Hoe

Navratri-vasten: 5 tips om zuurgraad te vermijden

Navratri is een periode van negen dagen waarin verschillende Indiase vrouwen vasten en alleen bepaald voedsel eten. Over het algemeen houdt vasten ook in dat bepaalde voedingsmiddelen uit uw dieet worden verwijderd. Ongeacht de reden voor het vasten, is hyperaciditeit een veel voorkomend kenmerk. Omdat vrouwen er nu helemaal klaar voor zijn om van 15 tot 24 oktober dit jaar het Navratri-vasten te vieren, moeten ze op hun dieet letten om de zuurgraad op afstand te houden. Lees verder om erachter te komen hoe u zuurgraad kunt vermijden tijdens het vasten van Navratri.

Wat is vasten?

“Vasten is de vrijwillige onthouding van voedsel of bepaalde soorten voedsel gedurende een bepaalde periode”, zegt Ekta Singhwal, voedingsdeskundige, Ujala Cygnus Group of Hospitals, Moradabad, Uttar Pradesh. Het wordt om verschillende redenen beoefend, waaronder religieuze, spirituele of gezondheidsdoeleinden. Tijdens het vasten vermijden mensen het eten van reguliere maaltijden en beperken ze hun inname vaak tot bepaalde voedingsmiddelen of vloeistoffen. Bij Navratri gaat het bijvoorbeeld om het schrappen van alle soorten vlees, linzen, alcohol en tarwemeel uit het dieet en het eten van groenten zoals aardappelen, wortelen en komkommers.

Zorg ervoor dat je gezond eet tijdens Navratri. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hoe vasten uw gezondheid beïnvloedt

Vasten kan uw stofwisseling, darmgezondheid en gewicht beïnvloeden, dus de gezondheidseffecten kunnen zowel positief als negatief zijn. Het effect hangt af van het type en de duur van het vasten. Kortstondig vasten kan de insulinegevoeligheid verbeteren, gewichtsverlies bevorderen en autofagie (celherstel) ondersteunen, legt de expert uit. Langdurig of extreem vasten kan echter onder andere leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en spierverlies.

Hoe voorkom ik hyperaciditeit tijdens het vasten?

Vasten kan soms zuurgraad of brandend maagzuur veroorzaken als gevolg van een verhoogde maagzuurproductie als reactie op een lege maag. Het kan verergeren door het eten van zuur of gekruid voedsel buiten de vastentijd. Onregelmatige eetgewoonten tijdens het vasten kunnen ook de spijsvertering verstoren. Dit is wat u moet doen:

1. Kies zuurvrij voedsel

Kies tijdens de vastentijd voor niet-zure voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en volle granen. Dit betekent dat fruit zoals watermeloen, papaja en banaan je vastenvrienden kunnen zijn.

2. Hydratatie

Het drinken van een goede hoeveelheid water kan u helpen gewicht te verliezen, omdat water het verzadigingsgevoel kan verhogen en de stofwisseling kan stimuleren. Voldoende vochtinname kan ook helpen de pH van de maag op peil te houden en hyperaciditeit te voorkomen.

3. Vermijd gekruid voedsel

Pittig en gefrituurd voedsel smaakt erg goed, maar je moet ze tijdens het vasten vermijden, omdat ze tot zuurgraad kunnen leiden.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Kleine en frequente maaltijden

Soms eet je tijdens het vasten grote maaltijden in één keer, en dat is eigenlijk geen goed idee. Eet vaker kleine, uitgebalanceerde maaltijden in plaats van grote om overeten en hyperaciditeit te voorkomen.

Vrouw eet fruit
Vermijd zuur tijdens het vasten van Navratri. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

5. Antacida

Vrij verkrijgbare maagzuurremmers kunnen enige verlichting bieden als de zuurgraad problematisch wordt, maar raadpleeg een arts voordat u ze regelmatig gebruikt, zegt Singhwal.

Gezonde manieren om te vasten tijdens Navratri

Navratri duurt negen dagen, dus er zijn een paar dingen waar u tijdens het vasten rekening mee moet houden. Hier zijn een paar tips:

• Eet gevarieerd, zoals fruit, groenten, zuivel en noten, om ervoor te zorgen dat u belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
• Drink veel water en wat kruidenthee om te voorkomen dat u tijdens het vasten uitdroogt.
• Oefen portiecontrole om te voorkomen dat u te veel eet als u uw vasten verbreekt.
• Minimaliseer de consumptie van gefrituurd en vetrijk voedsel.
• Plan uitgebalanceerde maaltijden die u energie geven en u een vol gevoel geven tijdens het vasten.

Zorg er echter voor dat u een arts raadpleegt voordat u met vasten begint, vooral als u onderliggende gezondheidsproblemen heeft, om er zeker van te zijn dat het vasten veilig en geschikt voor u is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *