Niet-rokendag: 5 voedingsmiddelen om roken te voorkomen

Stoppen met roken is moeilijk, maar er zijn veel dingen die u kunnen helpen uw doel te bereiken. Hier zijn 5 voedingsmiddelen die u niet mag roken en enkele voedingsmiddelen die u moet vermijden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de tabaksepidemie een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid wereldwijd, en eist zij jaarlijks meer dan 8 miljoen levens. Dit schokkende cijfer omvat 7 miljoen directe tabaksgerelateerde sterfgevallen en ongeveer 1,3 miljoen sterfgevallen onder niet-rokers die zijn blootgesteld aan passief roken. Dergelijke statistieken zijn voldoende om elke roker ervan te overtuigen om te stoppen. Het roken van een sigaret brengt een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen met zich mee die verschillende delen van het lichaam beïnvloeden, zoals het hart, de hormonen, de stofwisseling en zelfs de hersenen. Stoppen met roken kan echter het proces van het ongedaan maken van deze negatieve effecten op het lichaam in gang zetten. Als u wilt stoppen met roken of dit al probeert, kunt u proberen deze voedingsmiddelen en dranken in uw dieet op te nemen.

5 voedingsmiddelen om roken te vermijden

Het bestrijden van de hunkering naar sigaretten en tabak is moeilijk, maar niet onmogelijk. Hoewel bepaalde voedingsmiddelen u misschien niet direct helpen bij het stoppen met roken, kunnen ze wel de drang om te roken helpen verminderen. Deze voedingsmiddelen hebben een positief effect op de ontwenning van tabak en nicotine, waardoor mensen kunnen stoppen met roken, zegt dr. Akshay Budhraja, specialist in ademhalings- en slaapgeneeskunde, aan HealthShots.

Hier zijn 5 voedingsmiddelen die u moet eten om uw verlangen naar roken onder controle te houden:

1. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C

Voedingsmiddelen met een hoog vitamine C-gehalte, zoals sinaasappels, aardbeien en paprika’s, kunnen het verlangen naar nicotine helpen verminderen. Het is bekend dat vitamine C het vermogen van het lichaam verbetert om nicotine te absorberen en efficiënter uit het systeem te spoelen. In feite versterkt vitamine C het immuunsysteem, dat mogelijk verzwakt is door roken, en bevordert het de algehele gezondheid bij het stoppen. Bovendien zijn voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D en vitamine B12 ook goed voor rokers, omdat bekend is dat roken leidt tot een verminderde opname van voedingsstoffen, wat tot tekorten leidt.

Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamine C om te stoppen met roken. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

2. Zuivelproducten

Zuivelproducten zoals melk, room, boter, yoghurt en kaas bevatten een stof genaamd caseïne, waarvan is aangetoond dat het de behoefte aan nicotine vermindert. Volgens dr. Volgens Budhraja is het bekend dat “melk en zuivelproducten de smaak van het roken van sigaretten veranderen, wat nuttig kan zijn bij het stoppen met roken als iemand daartoe bereid is.”

lees ook

Beste kokosmelkmerken in India: 5 tips voor jou!

3. Groene thee

Groene thee is een van de meest effectieve dranken om te stoppen met roken. Het is rijk aan antioxidanten en bevat een verbinding genaamd epigallocatechinegallaat (EGCG), waarvan is aangetoond dat het de hunkering naar nicotine en ontwenningsverschijnselen vermindert, zoals een sterke drang om te roken, rusteloosheid, slaapstoornissen, enz. Het drinken van groene thee gedurende de dag kan de onbedwingbare trek helpen beteugelen, het verlangen stillen en een kalmerend effect hebben, waardoor het een uitstekend alternatief is voor het grijpen naar een sigaret.

4. Kauwgom

“Kauwgom leidt de eetlust af, houdt de mond bezig en vermindert het verlangen om te roken”, zegt Dr. Budhraja. Kies voor suikervrije kauwgom om onnodige calorieën te vermijden en de mondgezondheid te behouden. Kauwgom stimuleert ook de speekselproductie, wat kan helpen gifstoffen uit het lichaam weg te spoelen en de drang om te roken te verminderen.

5. Groenten en fruit

Tussendoortjes met fruit en groenten kunnen de honger stillen en tegelijkertijd essentiële vitaminen, mineralen en vezels leveren om de algehele gezondheid te ondersteunen. Knapperige groenten zoals wortelen en selderij kunnen bijzonder behulpzaam zijn bij het bevredigen van de orale fixatie die gepaard gaat met roken. Bovendien bieden fruit natuurlijke zoetheid zonder de schadelijke toevoegingen die in sigaretten voorkomen, waardoor ze een gezonder alternatief zijn om de trek te stillen.

5 dingen die u moet vermijden als u wilt stoppen met roken

Als u wilt stoppen met roken, kunnen bepaalde voedingsmiddelen uw voortgang belemmeren en ervoor zorgen dat u sneller gaat roken. Hier zijn 5 voedingsmiddelen die u moet vermijden als u probeert te stoppen met roken:

1. Koffie

Het vermijden van koffie is van cruciaal belang, omdat het vanwege het cafeïnegehalte vaak verband houdt met het opwekken van trek in voedsel.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

2. Alcohol

Mensen roken vaak als ze alcohol drinken. Volgens een onderzoek gepubliceerd door Nutrition Research and Practice is alcohol iets dat de smaak van roken verbetert.

Alcoholstoornis
Vermijd zowel roken als alcoholgebruik voor een betere gezondheid! Afbeelding met dank aan Adobe Stock

3. Vlees

Vlees, vooral bewerkt vlees, kan verbindingen bevatten die de behoefte aan nicotine kunnen vergroten.

4. Pittig eten

De American Cancer Society raadt het eten van gekruid voedsel af terwijl je probeert te stoppen met roken, omdat dit de trek in sigaretten kan vergroten.

Lees ook: Kan roken uw ogen beïnvloeden?

5. Suikerhoudende voedingsmiddelen

Suikerhoudende voedingsmiddelen kunnen schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat kan leiden tot trek in voedsel en stemmingswisselingen.

Door deze voedingsmiddelen te vermijden en je te concentreren op een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten, kun je je trek beter onder controle houden en je pad naar een rookvrij leven ondersteunen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *