Ondergewicht tijdens de zwangerschap: 4 manieren waarop dit de baby kan beïnvloeden

Het gewicht van de moeder is belangrijk tijdens de zwangerschap. Als u tijdens de zwangerschap ondergewicht heeft, kan dit gevolgen hebben voor uw baby.

Of je nu zwanger bent of niet, gewicht speelt een rol. Om gezond te zijn, mag u niet te zwaar of te zwaar zijn. Als u ondergewicht heeft en van plan bent zwanger te worden, moet u meer aankomen. Ondergewicht kan de vruchtbaarheid beïnvloeden en mogelijk de kans op zwangerschap verkleinen. Als u zwanger wordt, mag u geen ondergewicht hebben. Want als een zwangere vrouw ondergewicht heeft, kan dit risico’s opleveren voor het welzijn van de baby. Als u van plan bent om aan te komen, zorg er dan voor dat dit binnen een gezond bereik ligt. Zo ondersteunt u de groei en ontwikkeling van uw baby. Lees verder voor meer informatie over de gevolgen van ondergewicht tijdens de zwangerschap voor uw baby.

Hoeveel moet je wegen tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kan het gewicht van een vrouw aanzienlijk fluctueren, afhankelijk van factoren zoals het gewicht vóór de zwangerschap, de lengte en de algemene gezondheidstoestand. Als u vóór de zwangerschap ondergewicht had, wat betekent dat uw body mass index (BMI) minder dan 18,5 is, zou u, volgens de gewichtstoename-aanbeveling van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention voor vrouwen met een zwanger kind, 28 tot 40 pond moeten aankomen. En als je zwanger bent van een tweeling, zou je 50 tot 62 pond moeten aankomen, adviseert de CDC.

Ondergewicht kan de vruchtbaarheid beïnvloeden. Met dank aan afbeelding: Freepik

Is het moeilijker om zwanger te worden als je ondergewicht hebt?

Als het gaat om de kansen op zwangerschap, speelt het gewicht van een vrouw een belangrijke rol. Hier volgt een overzicht van hoe ondergewicht de vruchtbaarheid kan beïnvloeden.

1. Menstruatiecyclusstoornis

Onregelmatige menstruaties maken het moeilijk om de ovulatie nauwkeurig te voorspellen, wat belangrijk is voor de conceptie. Zonder regelmatige ovulatie zouden de kansen op zwangerschap aanzienlijk lager kunnen zijn, zegt verloskundige en gynaecoloog dr. Archana Ramesh.

2. Hormonale onevenwichtigheden

Een laag lichaamsgewicht kan leiden tot verlaagde oestrogeenspiegels, wat cruciaal is voor de ontwikkeling en afgifte van rijpe eicellen tijdens elke menstruatiecyclus. Onvoldoende oestrogeenspiegels kunnen de ovulatie verstoren en de bevruchting bemoeilijken.

lees ook

Slapeloze nachten tijdens de zwangerschap?  Een gebrek aan slaap kan een negatief effect hebben op uw baby

3. Risico op zwangerschapscomplicaties

Zelfs als er zwangerschap optreedt, verhoogt ondergewicht tijdens de zwangerschap het risico op complicaties zoals vroeggeboorte.

4. Ondervoeding

Vrouwen met ondergewicht lopen het risico op tekorten aan voedingsstoffen, waaronder essentiële vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor de reproductieve gezondheid. Tekorten aan voedingsstoffen kunnen een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid door de hormoonproductie, de kwaliteit van de eieren en de algehele voortplantingsfunctie te beïnvloeden.

Welke gevolgen heeft ondergewicht tijdens de zwangerschap voor de baby?

Uit een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, bleek dat 42,2 procent van de vrouwen in India aan het begin van hun zwangerschap ondergewicht had.

Ondergewicht tijdens de zwangerschap is niet goed, omdat dit een aanzienlijke impact kan hebben op zowel de moeder als de baby en verschillende aspecten van de gezondheid en ontwikkeling kan beïnvloeden.

1. Laag geboortegewicht

Baby’s van moeders met ondergewicht lopen een groter risico om geboren te worden met een laag geboortegewicht, wat gepaard gaat met verschillende gezondheidscomplicaties. Baby’s met een laag geboortegewicht kunnen moeite hebben met het reguleren van de temperatuur, de voeding en de immuunfunctie, waardoor de kans op ziekenhuisopname en gezondheidsproblemen op de lange termijn toeneemt.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

2. Vroeggeboorte

Zwangere vrouwen met ondergewicht hebben een grotere kans om voortijdig te bevallen voordat de volledige zwangerschapsduur (37 weken) is verstreken. Vroeggeboorte verhoogt het risico op complicaties zoals het ademhalingsnoodsyndroom, geelzucht en infecties, omdat de organen van de baby buiten de baarmoeder mogelijk niet volledig ontwikkeld zijn om hun functies uit te voeren, legt de deskundige uit.

Een zwangere vrouw raakt haar buik aan
Zwangere vrouwen met ondergewicht kunnen hun kinderen baren met een zwak immuunsysteem. Met dank aan afbeelding: Freepik

3. Zwak immuunsysteem

Zwangere vrouwen met ondergewicht kunnen een verminderde immuunfunctie hebben, wat de ontwikkeling van het immuunsysteem van de baby kan beïnvloeden. Baby’s van moeders met ondergewicht kunnen een verzwakt immuunsysteem hebben, waardoor ze tijdens de kindertijd vatbaarder worden voor infecties en ziekten.

4. Ondervoeding

Ondervoeding van de moeder tijdens de zwangerschap kan leiden tot onvoldoende voeding voor de zich ontwikkelende foetus. Ondervoeding in de baarmoeder kan de algehele gezondheid van de baby beïnvloeden en het risico op aandoeningen zoals bloedarmoede, slechte botontwikkeling en orgaanstoornissen vergroten.

Wat moeten vrouwen met ondergewicht doen om aan te komen tijdens de zwangerschap?

Vrouwen met ondergewicht die zich voorbereiden op een zwangerschap moeten zich concentreren op het eten van een uitgebalanceerd, voedzaam dieet om een ​​gezonde gewichtstoename te ondersteunen. Dit betekent het verhogen van de calorie-inname door gezonde, calorierijke voedingsmiddelen zoals noten, zaden, avocado’s, gezonde vetten, magere eiwitten, volle granen en zuivelproducten in hun maaltijden op te nemen. Het eten van frequente, kleinere maaltijden gedurende de dag kan ook helpen de calorie-inname te verhogen. Geef voor de ontwikkeling van de foetus prioriteit aan voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, rijk aan vitamines, mineralen en essentiële vetzuren.

Door vóór de zwangerschap aan te komen, kunnen vrouwen met ondergewicht een gezonder gewicht bereiken, waardoor hun kansen om zwanger te worden worden vergroot en een gezondere zwangerschap mogelijk wordt, zegt dr. Ramesh. Het biedt ook de mogelijkheid om de voedingsstatus te optimaliseren en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen aan te pakken voordat de conceptie plaatsvindt.

Aankomen tijdens de zwangerschap is ook belangrijk om de groei en ontwikkeling van de baby te ondersteunen. Voldoende gewichtstoename tijdens de zwangerschap wordt in verband gebracht met betere geboorteresultaten en vermindert het risico op complicaties zoals vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

De beste aanpak is dat vrouwen vóór de conceptie streven naar een gezond gewicht en tijdens de zwangerschap voortdurend in gewicht toenemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *