Hoe

Ontslagen: 10 tips om de angst te overwinnen om je baan te verliezen

In januari 2024 waren er wijdverbreide ontslagen. Denk jij erover na of jij de volgende bent? Hoe u de angst kunt overwinnen om uw baan te verliezen.

Het jaar 2024 begon voor velen niet goed vanwege talrijke ontslagen en banenverlies, vooral in de technologiesector. Volgens berichten in de media zijn in januari van dit jaar ongeveer 32.000 technologiewerkers hun baan kwijtgeraakt, en blijven verschillende bedrijven in verschillende sectoren banen schrappen. Het plotselinge verlies van een baan kan een aanzienlijke impact hebben op het psychologisch welzijn en kan leiden tot twijfel aan zichzelf en een negatieve impact op het zelfrespect tijdens een ontslag. Te midden van de golf van ontslagen die verschillende bedrijven overspoelt, is er sprake van stress en kunnen mensen ook bang zijn hun baan te verliezen. Deze angst kan zowel de geestelijke gezondheid als de werkprestaties beïnvloeden. Lees verder om te leren hoe u de angst voor baanverlies kunt overwinnen.

Hoe beïnvloedt de angst om een ​​baan te verliezen de geestelijke gezondheid?

Grote mondiale organisaties zijn in het nieuws vanwege het ontslaan van werknemers, wat in de nasleep van de pandemie tot een algehele inkrimping heeft geleid. Dit leidt vaak tot meer stress en een verminderd gevoel van eigenwaarde als gevolg van de verstoring van de reguliere werkroutines en het sociale stigma dat met werkloosheid gepaard gaat, evenals financiële problemen, zegt klinisch psycholoog Dr. Rituparna Ghosh.

Het is gebruikelijk dat u bang bent uw baan te verliezen als u wordt ontslagen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Baanonzekerheid heeft niet alleen gevolgen voor onmiddellijke baanproblemen, maar beïnvloedt ook toekomstige prestaties. Werknemers die met dergelijke angsten worden geconfronteerd, kunnen moeite hebben om hun productiviteit en werktevredenheid op peil te houden.

De angst om een ​​baan te verliezen en de mogelijke gevolgen van langdurige werkloosheid hebben een aanzienlijke impact op iemands geestelijke gezondheid. Onzekerheid over de arbeidsstatus veroorzaakt stress en angst omdat mensen worstelen met een onzekere toekomst en financiële instabiliteit, zegt de expert.

lees ook

Gevoelige tanden voorkomen en behandelen: 8 tips voor een goede mondgezondheid

De stress van baanonzekerheid kan zich uiten in fysieke symptomen zoals:

  • slapeloosheid
  • vermoeidheid
  • Verhoogde cortisolspiegels

Deze kunnen mogelijk leiden tot ernstige psychische problemen bij langdurige blootstelling.

Healthshots wellnessgemeenschap voor vrouwen

Healthshots Inner Circle
Een exclusieve wellnessgemeenschap voor vrouwen

WORD NU LID

Welke opties zijn er om de angst om een ​​baan te verliezen te overwinnen?

Hoewel het niet ongewoon is om bang te zijn je baan te verliezen als je wordt ontslagen, moet je weten hoe je deze angst kunt overwinnen. Hier zijn een paar tips –

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

1. Identificeer en daag negatieve gedachten uit

Erken en daag irrationele angsten en negatieve gedachten met betrekking tot baanverlies uit. Cognitieve gedragstechnieken kunnen helpen deze gedachten te herkaderen en een evenwichtiger perspectief te bevorderen, zegt de expert.

2. Oefen mindfulness- en ontspanningstechnieken

Je kunt diepe ademhaling en mindfulness-meditatie proberen, omdat deze oefeningen kunnen helpen bij het beheersen van angst. Ze kunnen ook helpen de concentratie te verbeteren en het algehele emotionele welzijn te vergroten.

3. Ontwikkel een groeimindset

Hanteer een groeimindset door uitdagingen te zien als kansen voor leren en persoonlijke ontwikkeling. Dit perspectief bevordert de veerkracht en vermindert de faalangst.

4. Stel realistische verwachtingen

Stel realistische verwachtingen voor jezelf. Erken dat tegenslagen en onzekerheden een normaal onderdeel zijn van een loopbaantraject en niet uw waarde of potentieel bepalen.

5. Bouw een ondersteuningssysteem

U moet dicht bij een ondersteunend netwerk van familie, vrienden of zelfs collega’s zijn. Het delen van zorgen en het ontvangen van emotionele steun kan stress verlichten en het gevoel van veiligheid vergroten.

6. Concentreer u op waar u controle over heeft

Concentreer u op aspecten van uw carrière en leven waarover u controle heeft. Het kanaliseren van uw energie in uitvoerbare stappen en kleine doelen kan u kracht geven en gevoelens van hulpeloosheid verminderen.

7. Ontwikkel copingstrategieën

Identificeer gezonde coping-mechanismen om met stress om te gaan. Dit kan het nastreven van hobby’s, sporten of quality time met dierbaren omvatten om het emotionele evenwicht te behouden, suggereert Dr. Ghosh vooraan.

Vrouw denkt
Probeer gezonde coping-mechanismen om met stress om te gaan. Met dank aan afbeelding: Freepik

8. Vier successen

Erken en vier uw professionele successen, hoe klein ook. Nadenken over successen uit het verleden kan het zelfvertrouwen vergroten en een positieve kijk bieden.

9. Visualiseer positieve resultaten

Oefen visualisatietechnieken om positieve resultaten in uw carrière voor te stellen. Dit kan helpen de focus te verleggen van angst naar een meer optimistisch perspectief en een proactieve mentaliteit te bevorderen.

10. Omarm flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Ontwikkel een mentaliteit van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Erken dat verandering een natuurlijk onderdeel is van het professionele leven en dat het aanpassingsvermogen de veerkracht tegen onzekerheid vergroot, zegt de expert.

Je kunt ook een psycholoog of hulpverlener raadplegen om de onderliggende angsten te onderzoeken en aan te pakken. Aarzel niet om professionele hulp te zoeken, omdat deze u coping-strategieën en hulpmiddelen kan bieden om emotionele uitdagingen te overwinnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *