Oorzaken van borstkanker tijdens de zwangerschap

De meeste borstkankers komen voor bij vrouwen ouder dan 50 jaar. Borstkanker tijdens de zwangerschap is een zeldzame maar moeilijke aandoening die optreedt wanneer bij een vrouw borstkanker wordt vastgesteld terwijl ze een kind verwacht. Het presenteert een unieke complexiteit vanwege de noodzaak om de gezondheid en veiligheid van zowel de moeder als de zich ontwikkelende foetus in evenwicht te brengen.

Volgens het National Cancer Institute hebben vrouwen die ouder zijn dan 30 jaar bij de geboorte van hun eerste kind een hoger risico op borstkanker dan vrouwen die nooit zijn bevallen. Wij informeren u over de belangrijkste aspecten van borstkanker tijdens de zwangerschap en de behandeling ervan.

Health Shots verbonden met Dr. Pritesh Munot, consultant medisch oncoloog en hemato-oncoloog bij het Bombay Hospital, om meer te weten te komen over borstkanker tijdens de zwangerschap.

Risico op borstkanker tijdens de zwangerschap

De prevalentie van zwangerschapsgerelateerde borstkanker is de afgelopen 30 jaar snel toegenomen als gevolg van een vertraagde zwangerschap of een hogere vruchtbare leeftijd. Volgens het onderzoek van Johansson et al. Er is een kans van 7 procent om tijdens de zwangerschap of in de postpartumperiode de diagnose zwangerschapsgeassocieerde borstkanker (PABC) te krijgen. dr. Munot zegt: “PABC is een extreem agressieve vorm van kanker die meestal in een vergevorderd stadium wordt gediagnosticeerd en een verhoogd risico op lokaal recidief heeft.” Hier zijn enkele risicofactoren voor borstkanker tijdens de zwangerschap:

  • Hormonale veranderingen kunnen de tumorgroei versnellen en detectie bemoeilijken.
  • Een vertraagde diagnose komt vaak voor omdat de symptomen verkeerd worden geïnterpreteerd als zwangerschapsgerelateerd.
  • Vrouwen met een hoge borstdichtheid hebben een groter risico op het ontwikkelen van borstkanker.
  • Vrouwen met een familiegeschiedenis van borstkanker lopen mogelijk een verhoogd risico.
  • Daarnaast kan blootstelling aan straling, bijvoorbeeld voor medische doeleinden, een bijdrage leveren.
  • Zwangerschap na de leeftijd van 30 jaar verhoogt ook het risico op borstkanker.
  • Overmatig alcoholgebruik is ook een risicofactor voor borstkanker.
  • Een sedentaire levensstijl en overgewicht of obesitas na de menopauze verhogen ook het risico op borstkanker.
Bewustmaking van borstkanker is de noodzaak van dit moment. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Symptomen van borstkanker tijdens de zwangerschap

Borstkanker tijdens de zwangerschap kan zich uiten met symptomen zoals een pijnloze knobbel of verdikking in de borst, veranderingen in de tepels zoals inversie of afscheiding, huidveranderingen zoals roodheid of kuiltjes, en aanhoudende pijn. Het herkennen van deze tekenen is van cruciaal belang omdat hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap u kunnen verwarren met de typische waarschuwingssignalen van borstkanker. Als u veranderingen in uw borsten opmerkt, raadpleeg dan een arts.

Lees ook: 6 andere tekenen van borstkanker dan een knobbel

Diagnose van borstkanker tijdens de zwangerschap

Omdat de borst tijdens de zwangerschap behoorlijk dramatisch verandert, kunnen klinische onderzoeken en echografische beeldvorming geen nauwkeurige resultaten opleveren. Hoewel dit de eerste stappen in de beoordeling en diagnose blijven, kan mammografie worden uitgevoerd met minimaal risico voor moeder en kind; De rol van mammografie bij de diagnose is echter beperkt.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Onder bepaalde omstandigheden kan een echografie borstkanker diagnosticeren, zegt dr. Munot. Een punchbiopsie en een röntgenfoto van de thorax met voldoende afscherming worden ook als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Tegelijkertijd kan magnetische resonantie beeldvorming uitzaaiingen detecteren, maar brengt risico’s met zich mee als gevolg van opwarming en cavitatie.”

Behandeling van borstkanker tijdens de zwangerschap

Wanneer PABC wordt gediagnosticeerd, moet de behandeling zorgvuldig worden overwogen om de beste resultaten voor moeder en kind te garanderen. De behandelaanpak hangt af van factoren zoals het stadium van de kanker, het trimester van de zwangerschap en de algemene gezondheidstoestand van de moeder.

Behandeling van borstkanker
Zorg goed voor jezelf als je borstkanker hebt. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

dr. Munot zegt: “Hoewel PABC in een vroeg stadium (stadium I en II) op dezelfde manier wordt behandeld als normale borstkanker, met aanpassingen om de foetus te beschermen, bestaat er geen vaste behandeling voor PABC in een laat stadium (stadium III en IV). ” In sommige gevallen kan een operatie om de tumor te verwijderen tijdens de zwangerschap worden uitgevoerd, terwijl chemotherapie en bestraling na het eerste trimester kunnen worden overwogen. Het zorgteam moet nauw samenwerken met de patiënt om een ​​geïndividualiseerd behandelplan te ontwikkelen dat een evenwicht biedt tussen de behoeften van de moeder en de veiligheid van het ongeboren kind.”

Lees ook: Pijn na een borstkankeroperatie is normaal: tips om ermee om te gaan

Kun je borstvoeding geven tijdens PABC?

Hoewel borstvoeding de beste manier is om een ​​band met een pasgeborene op te bouwen, wordt borstvoeding tijdens of onmiddellijk na de behandeling van borstkanker als onveilig beschouwd. Als de behandeling van borstkanker chemotherapie en bestralingstherapie omvat, kunnen sommige medicijnen in de moedermelk terechtkomen en de baby schaden. Borstvoeding is mogelijk na voltooiing van de borstkankerbehandeling. In individuele gevallen moet dit echter met het zorgteam worden besproken.

Breng weg

Een PABC-diagnose kan uitdagend en overweldigend zijn, maar het is belangrijk om in elke fase van het traject vragen te stellen over diagnose, behandeling en herstelzorg. Het is belangrijk om een ​​open en eerlijk gesprek met uw arts te hebben om de best mogelijke uitkomst voor u en uw baby te garanderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *