Paranoten: 9 gezondheidsvoordelen die u moet kennen

Nu het gezondheidsbewustzijn toeneemt, nemen steeds meer mensen voedzame voedingsmiddelen op in hun dieet. Paranoten worden steeds populairder vanwege hun gunstige effecten bij het reguleren van de schildklier, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van het hart, de hersenen en het immuunsysteem.

Wat zijn paranoten?

Paranoten zijn boomnoten die worden geteeld in het Amazone-regenwoud in Peru, Brazilië en Bolivia. Naast hun boterachtige, gladde textuur, kan hun nootachtige smaak rauw of geblancheerd worden genoten. Deze noten zijn rijk aan voedingsstoffen en energie en zijn een van de meest geconcentreerde voedingsbronnen van het mineraal selenium.

Mensen genieten van paranoten met melk, yoghurt of zelfs gemengd met fruit. Vanwege hun dichte voedingsprofiel – rijk aan eiwitten, vezels, vitamines en mineralen – is het raadzaam om de consumptie te beperken tot een kleine, aanbevolen hoeveelheid per dag om optimale voordelen te bereiken en mogelijke nadelen te voorkomen.

Health Shots nam contact op met voedingsdeskundige Dr. Ushakiran Sisodia van het Nanavati Max Super Specialty Hospital voor meer informatie over de gezondheidsvoordelen van paranoten.

9 geweldige gezondheidsvoordelen van paranoten

Vanwege deze gezondheidsvoordelen moet u paranoten aan uw dieet toevoegen.

1. Verminderde ontstekingen

“Regelmatige consumptie van paranoten bevordert de immuniteit en blijkt gunstig voor mensen die vaak hoesten en verkouden zijn. Ontsteking is de natuurlijke reactie van het lichaam op letsel of infectie, en chronische ontstekingen kunnen tot verschillende gezondheidsproblemen leiden. De voedingsstoffen in paranoten helpen deze ontstekingen te bestrijden en ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen”, zegt de deskundige.

2. Verbeterde hartgezondheid

Ze bieden enkelvoudig onverzadigde vetten van goede kwaliteit die helpen het cholesterolgehalte op peil te houden. Het is bekend dat deze vetten het slechte LDL-cholesterol verlagen en het goede HDL-cholesterol verhogen, waardoor mogelijk het risico op hartziekten wordt verminderd.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Paranoten zijn goed voor je hart. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

3. Gewichtsbeheersing

Paranoten bevatten veel calorieën en kunnen bijdragen aan een gezonde gewichtstoename, waardoor het zelfvertrouwen van mensen met ondergewicht wordt vergroot. Hoewel ze belangrijke vetten en calorieën kunnen leveren, is het belangrijk om dit met uw fitnesstrainers of professionele voedingsdeskundigen te bespreken voordat u ze in grote hoeveelheden consumeert. Het is ideaal om gematigd te blijven en het onderdeel te maken van uw gezonde dieet.

Houd uw gewicht onder controle met paranoten
Houd uw gewicht onder controle met paranoten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

4. Hoog vezelgehalte

Paranoten in gematigde hoeveelheden kunnen zorgen voor een regelmatige stoelgang en zo de gezondheid van het spijsverteringsstelsel bevorderen. Vezels werken als een laxeermiddel in bulk en helpen constipatie en andere spijsverteringsstoornissen zoals het prikkelbaredarmsyndroom te voorkomen.

5. Rijk aan antioxidanten

Volgens de expert: “Paranoten bestrijden vrije radicalen en bevorderen anti-verouderingseffecten.” Vrije radicalen kunnen oxidatieve stress veroorzaken, wat kan leiden tot vroegtijdige veroudering en verschillende ziekten. Antioxidanten neutraliseren deze schadelijke moleculen.”

Lees ook: Van bessen tot noten: superfoods die je nodig hebt voor sterke gewrichten en kraakbeen

6. Goede bron van vet

Paranoten hebben een gezond vetgehalte en kunnen in bepaalde hoeveelheden deel uitmaken van uw dagelijkse voeding. Het opnemen van gezonde bronnen van vet in de voeding kan de hersenfunctie, de hormoonproductie en de opname van in vet oplosbare vitamines ondersteunen.

7. Mineralenkoninkrijk

“Paranoten optimaliseren uw voedingsinname en helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren. Mineralen zoals magnesium en zink in paranoten spelen een cruciale rol in verschillende metabolische processen en helpen de glucosehomeostase te behouden”, voegt Dr. Sisodia toegevoegd.

8. Schildklierfunctie

Als natuurlijke bron van selenium spelen paranoten een sleutelrol bij het behoud van een gezonde schildklier. Selenium is een belangrijk onderdeel van bepaalde enzymen die nodig zijn voor de synthese en het metabolisme van schildklierhormonen.

9. Gezondheid van de huid

Het hoge gehalte aan zink en vitamine E en C kunnen bijdragen aan een stralende huid. Deze voedingsstoffen ondersteunen de collageenproductie en wondgenezing, beschermen tegen UV-schade en zorgen ervoor dat de huid jeugdig en veerkrachtig blijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *