Pauze tussen zinnen: waarom is het belangrijk en hoe lang?

Als we besluiten om te trainen, hebben we altijd een aantal doelen. Sommigen denken misschien aan gewichtsverlies, anderen aan uithoudingsvermogen. Als je naar de sportschool gaat, moet je je uitsluitend concentreren op het aantal sets en de intensiteit van de oefening. Ongeacht uw fitnessdoel en -ervaring, er is één ding dat mensen vaak negeren of vergeten. Niet veel mensen concentreren zich op het nemen van pauzes tijdens de training. U moet echter weten hoeveel rust u tussen de sets nodig heeft. Het afstemmen van de rest op specifieke fitnessdoelen kan een groot verschil maken bij het bereiken van de gewenste resultaten. Lees verder hoe lang u tussen de sets moet rusten.

Het belang van de pauze tussen zinnen

De gedachte om jezelf tot het uiterste te drijven en daarbij te zweten, lijkt misschien verleidelijk. Het verwaarlozen van voldoende rust tussen de sets kan echter de voortgang belemmeren en het risico op blessures vergroten, zegt fitnessexpert Varun Rattan. Misschien geef je 100 procent aan een oefening en pauzeer je zo nu en dan om op adem te komen. Welnu, pauzes tussen sets zijn meer dan alleen een tijd om op adem te komen.

Pauzes tussen zinnen zijn belangrijk. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Het is een broodnodige pauze waarmee je lichaam zijn energievoorraden kan aanvullen, metabolische bijproducten kan elimineren en zich kan voorbereiden op de volgende inspanning. Deze herstelperiode is belangrijk om de prestaties te optimaliseren en de winst te maximaliseren.

Rusttijd voor beginners

Beginners wordt altijd verteld dat ze langzaam moeten trainen tijdens het trainen. Als algemene richtlijn voor rust moeten beginners streven naar 30 tot 60 seconden rust tussen de sets, vertelt Varun Rattan aan Health Shots. Dit zorgt voor voldoende herstel zonder het momentum van de training te verliezen. Te weinig rust kan leiden tot vroegtijdige vermoeidheid en een slechte vorm. Te veel rust kan echter de intensiteit van de training verminderen.

Rust tussen de oefeningen om af te vallen

Rustperioden spelen een strategische rol bij het volhouden van een training met hoge intensiteit, wat van cruciaal belang is voor het verbranden van calorieën en het bevorderen van vetverlies. Een kortere rustperiode van 30 tot 60 seconden zou de hartslag verhogen en de stofwisseling versnellen.

Duurtraining en rust

Duurtraining richt zich op het opbouwen van uithoudingsvermogen en het vermogen om langdurige fysieke activiteit vol te houden. In deze context moeten rustperioden relatief kort worden gehouden, doorgaans tussen 30 en 60 seconden. Dit zorgt voor een voortdurende uitdaging voor het cardiovasculaire systeem en bevordert aanpassingen die het uithoudingsvermogen vergroten.

Vrouw rust tussen sets
Of het nu 30 of 60 seconden is, je lichaam heeft rust nodig. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hypertrofie en rust

Voor degenen die op zoek zijn naar hypertrofie of spiergroei, wordt een rustperiode van één tot twee minuten aanbevolen. Dit zorgt ervoor dat volgende sets met maximale inspanning kunnen worden uitgevoerd, wat resulteert in spieropbouw.

Er zijn een paar punten waarmee u rekening moet houden als u tussen de sets rust.

1. Houd vermoeidheid in de gaten

U moet de rusttijden aanpassen aan uw vermoeidheidsniveau. Als je nog steeds het gevoel hebt dat je buiten adem bent of je vorm niet kunt behouden, verleng dan de rusttijd iets, zegt Rattan.

2. Luister naar je lichaam

Let op de signalen van je lichaam. Als u overmatige vermoeidheid of pijn ervaart in welk deel van uw lichaam dan ook, neem dan een langere pauze of overweeg om uw trainingsroutine te veranderen.

3. Experimenteer en pas je aan

Er bestaat geen one-size-fits-all benadering van rustperioden. Experimenteer met verschillende duur en ontdek wat het beste werkt voor u en uw fitnessdoelen.

Zorg er tijdens deze rustperioden voor dat u daadwerkelijk rust. Beweeg niet en voer geen niet-gerelateerde rekoefeningen uit. Houd ook uw telefoon uit de buurt, zodat u niet wordt afgeleid. Ga zitten, drink wat water en concentreer je op je voorbereiding op je volgende set.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *