Plyometrische oefeningen: wat is het, voordelen en beste bewegingen

Er is een reden waarom plyometrische oefeningen populair zijn onder atleten. Krachtige en snelle bewegingen worden gebruikt om kracht, kracht en snelheid te vergroten. Daarom gebruiken atleten vaak plyometrische oefeningen om hun prestaties in sporten zoals basketbal en atletiek te verbeteren. Je kunt plyometrie ook als trainingsvorm gebruiken. Lees verder om de voordelen van plyometrische oefeningen te ontdekken en hoe u deze kunt uitvoeren.

Wat zijn plyometrische oefeningen?

Het zijn explosieve oefeningen waarbij de spieren eerst worden uitgerekt en vervolgens snel samengetrokken, net als bij een elastiekje. Door dit proces kan de spier meer kracht produceren dan bij een langzamere samentrekking, zegt fitnessexpert Varun Rattan.

Er zijn veel oefeningen in plyometrische oefeningen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Wat zijn de voordelen van plyometrische oefeningen?

Deze oefeningen zijn niet alleen geschikt voor sporters, maar ook voor iedereen die zijn algehele conditie wil verbeteren. Hier zijn enkele voordelen:

1. Verbeterde prestaties en snelheid

Plyometrie traint spieren om sneller te vuren, en dit kan de snelheid en kracht verbeteren bij activiteiten zoals springen, rennen en gooien.

2. Verbeterde verticale sprong

Deze oefeningen zijn effectief voor het verbeteren van de verticale spronghoogte. Dit komt omdat bepaalde plyometrics snel samentrekkende spiervezels in de benen en heupen bewerken.

3. Verbeterde wendbaarheid

Bij sommige van deze oefeningen moet het lichaam snel in verschillende richtingen bewegen, wat de flexibiliteit kan verbeteren.

4. Verminderd risico op letsel

Plyometrie versterkt de spieren, pezen en ligamenten en verbetert ook de neuromusculaire coördinatie.

5. Verbeterde botdichtheid

Plyometrische oefeningen leggen veel druk op de botten, wat de botdichtheid kan verhogen, zegt Rattan.

6. Verhoogde cardiovasculaire conditie

Plyometrie omvat korte perioden van intensieve activiteit en vervolgens perioden van herstel, zodat de cardiovasculaire conditie kan worden verbeterd.

7. Verminderde stress

Algemeen wordt aangenomen dat lichaamsbeweging de stemming verbetert. Tijdens plyometrische oefeningen komen er endorfines vrij, die een stemmingsverbeterend effect hebben.

8. Verbeterde lichaamssamenstelling

Deze oefeningen kunnen helpen de spiermassa te vergroten en tegelijkertijd het lichaamsvet te verminderen, waardoor de lichaamssamenstelling wordt verbeterd.

Wat zijn de beste plyometrische oefeningen?

Probeer de volgende plyometrische oefeningen voor de meest effectieve resultaten!

1. Boxsprongen

Ga voor een kist staan ​​die zich op kniehoogte of iets lager bevindt. Ga in een quarter squat zitten en spring explosief omhoog zodat je voeten op de box landen. Doe dan een stap terug en herhaal het proces.

Sterke vrouw
Maak sprongen om kracht te winnen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

2. Tuck-sprongen

Om dit te doen, ga je met je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan, spring dan omhoog en trek je knieën naar je borst. Strek je benen en land zachtjes met je knieën licht gebogen, en herhaal dan.

3. Dieptesprongen

Ga op een kist of stepper staan ​​van ongeveer 30 cm hoog, spring er dan af en land zachtjes op de grond. Je knieën moeten licht gebogen zijn. Ga terug naar de doos of stepper en herhaal het proces.

4. Bankdrukken

Ga op een bank liggen met uw voeten plat op de grond en pak de Smith-machinestang. Houd hem iets breder dan schouderbreedte en verwijder hem vervolgens uit het rek. Laat de balk naar je borst zakken, duw hem vervolgens explosief omhoog en gooi hem zo hoog mogelijk. Vang de balk op de weg naar beneden en laat hem terug naar je borst zakken.

5. Laterale grenzen

Zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn en dat je voeten op schouderbreedte uit elkaar staan. Spring zijwaarts naar rechts en land op je rechtervoet. Spring onmiddellijk terug naar links en land op je linkervoet. Ga door met het wisselen van kanten.

Begin, net als bij elke andere oefening, langzaam en verhoog de intensiteit en duur van uw training in de loop van de tijd. Als u pijn heeft, moet u plyometrische oefeningen vermijden en ermee stoppen voordat de vermoeidheid optreedt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *