Popcorn Lung: oorzaken, risicofactoren en symptomen

Popcornlong is een aandoening die de bronchiolen in uw longen beschadigt. Omdat er geen remedie bestaat voor deze aandoening, moet u er alles over weten om het risico om deze aandoening te ontwikkelen te verkleinen.

Bronchiolitis obliterans of obliteratieve bronchiolitis, ook wel popcornlong genoemd, is een ernstige maar zeldzame aandoening. De naam klinkt misschien niet als een bedreiging voor u, maar deze aandoening kan onomkeerbare schade aan uw longen veroorzaken. Hoewel er geen direct verband bestaat met de consumptie van popcorn, houdt het wel verband met blootstelling aan bepaalde chemicaliën, met name diacetyl, een smaakstof die voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen, zoals magnetronpopcorn. Vapen of het gebruik van e-sigaretten kan ook een risicofactor zijn. Deze aandoening kan littekens in de luchtwegen van de longen veroorzaken, wat een risico op verschillende ernstige ziekten kan opleveren.

Wat veroorzaakt popcornlong?

Bronchiolitis obliterans, algemeen bekend als popcornlong, is niet besmettelijk, wat betekent dat het niet van de ene persoon op de andere kan worden overgedragen. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door blootstelling aan diacetyl, een chemische stof die voorkomt in producten met botersmaak, zoals magnetronpopcorn.

“Langdurige inhalatie van diacetyl kan de kleine luchtwegen van de longen ontsteken en littekens veroorzaken, wat kan leiden tot symptomen zoals hoesten en kortademigheid. Het beschadigt het longweefsel en schaadt de normale functie. “Werknemers in industrieën waar diacetyl wordt gebruikt, zoals popcornfabrieken, lopen een verhoogd risico om deze ziekte te ontwikkelen”, zegt longarts Dr. Sanggita-checker.

Hoewel diacetyl niet langer wordt gebruikt bij de productie van popcorn om de gezondheid van werknemers te beschermen, wordt het nog steeds in verschillende andere sectoren gebruikt. Ondanks dat het verband houdt met popcornlongziekte, wordt diacetyl aangetroffen in de vloeistof die wordt gebruikt in bepaalde gearomatiseerde e-sigaretten. Bij vapen wordt een vloeistof verwarmd en de aerosol in de longen geïnhaleerd. Onderzoekers van Harvard ontdekten zelfs dat 39 van de 51 merken e-sigaretten diacetyl bevatten.

Popcornlong is een aandoening die uw longen kan beschadigen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Een andere overheersende factor is acetaldehyde, dat wordt aangetroffen in de rook van marihuana en bepaalde elektronische sigaretten en het slijmvlies van de mond, keel en maag kan beschadigen. Bovendien kunnen verschillende andere chemicaliën zoals chloor, ammoniak, zwaveldioxide, stikstofdioxide, lasrook, formaldehyde, fosgeen, mosterdgas, enz. ook bijdragen aan de popcornlong bij inademing.

lees ook

Kan stress nekpijn veroorzaken? 7 tips voor verlichting

Wie loopt het risico popcornlong te ontwikkelen?

Gezondheidsproblemen die verband houden met een verhoogd risico op popcornlong zijn onder meer:

 • Luchtwegaandoeningen zoals longontsteking of bronchitis.
 • Virale infecties zoals respiratoir syncytieel virus (RSV).
 • Collageen-vaatziekten.
 • Medicijnreacties.
 • Ontsteking en littekenvorming door een longtransplantatie.
 • Auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis.

Symptomen van popcornlong

Bronchiolitis obliterans veroorzaakt onomkeerbare ontstekingen en littekens in de kleinste luchtwegen in uw longen (bronchiolen). Dit kan tot verschillende symptomen leiden, zoals:

 • Aanhoudende hoest: Een chronische hoest die niet verbetert bij regelmatige behandeling kan een teken zijn van bronchiolitis obliterans.
 • Kortademigheid: Het geleidelijk optreden van kortademigheid, vooral tijdens fysieke activiteit, kan duiden op longproblemen.
 • Naar adem snakken: Onverklaarbare piepende ademhaling of piepende geluiden tijdens het ademen kunnen een symptoom zijn van vernauwing van de luchtwegen.
 • Vermoeidheid: Een overmatig moe of zwak gevoel, zelfs met voldoende rust, kan in verband worden gebracht met een verminderde longfunctie.
 • Borstklachten: Sommige mensen ervaren pijn op de borst of ongemak omdat de longen zijn aangetast.

Lees ook: Zullen uw longen genezen nadat u bent gestopt met roken?

Hoe verhogen e-sigaretten het risico op popcornlong?

De American Lung Association heeft popcornlong een gevaarlijk risico van gearomatiseerde e-sigaretten genoemd. Hoewel talloze onderzoeken de nadelige effecten van e-sigaretten hebben aangetoond, toonde een onderzoek uit 2015 in het tijdschrift Environmental Health Perspectives de aanwezigheid aan van schadelijke chemicaliën die verband houden met popcornlong in e-sigaretten met verschillende smaken, vooral die op smaak gebracht met fruit en snoep. aantrekkelijk voor jonge rokers. Dit kan ernstige schade aan uw longen veroorzaken.

Effecten van vapen
Vapen is niet schadelijk voor uw gezondheid! Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Hoe wordt popcornlong behandeld?

Popcornlongen kunnen niet worden genezen. De behandeling is bedoeld om de progressie te vertragen en de symptomen te verlichten.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

 • Als de aandoening verband houdt met beroepsmatige blootstelling, is het vermijden van schadelijke stoffen van cruciaal belang.
 • Uw arts kan luchtwegverwijders en corticosteroïden voorschrijven om de symptomen te verlichten en ontstekingen te verminderen.
 • In vergevorderde gevallen kan het geven van extra zuurstof ademhalingsmoeilijkheden verlichten.
 • Stoppen met roken en het handhaven van een gezonde levensstijl kunnen de algehele longgezondheid verbeteren.
 • In ernstige gevallen waarin conservatieve maatregelen falen, kan een longtransplantatie worden overwogen.

Omdat popcorn langdurige schade veroorzaakt, zijn vroege detectie en snelle interventie essentieel voor de behandeling van de aandoening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *