Postpartumdepressie: wat is het en hoe ermee om te gaan?

Hoewel de vreugde van het baren van je bundel van vreugde je ongeëvenaard geluk kan brengen, ervaren nieuwe moeders ook vaak emotionele problemen, verdriet en angst. Het is normaal dat je je overweldigd voelt na de bevalling, maar als deze gevoelens aanhouden, kan dit leiden tot een depressie, beter bekend als postpartumdepressie.

Wat is postpartumdepressie?

Postpartumdepressie is een psychische aandoening die mensen, vooral moeders, treft na de bevalling. dr. Imraan Noorani, adviseur-psycholoog bij het Child Development Center van het Sir Ganga Ram Hospital in New Delhi, legt uit: “Postpartumdepressie wordt gekenmerkt door aanhoudende gevoelens van verdriet, angst en een algemeen gevoel van emotioneel leed. PPD kan zich ook manifesteren als veranderingen in de eetlust, slaapproblemen en concentratieproblemen. Het verschilt van de ‘babyblues’, mildere, kortstondige stemmingswisselingen die veel nieuwe moeders ervaren. PPD is een ernstiger en langduriger aandoening die doorgaans weken of zelfs maanden aanhoudt als deze niet wordt behandeld”, zegt hij.

Waarom ontstaat een postpartumdepressie?

De exacte oorzaak van postpartumdepressie is complex en houdt vaak verband met een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren, legt dr. Noorani.

 • Hormonale veranderingen: De snelle en aanzienlijke hormonale veranderingen die optreden tijdens en na de bevalling, met name de scherpe daling van de oestrogeen- en progesteronspiegels, kunnen tot stemmingsstoornissen leiden.
 • Biologisch gevaar: Sommige mensen kunnen vatbaar zijn voor stemmingsstoornissen, en de hormonale schommelingen die gepaard gaan met de bevalling kunnen deze aandoeningen veroorzaken of verergeren.
 • Psychologische factoren: Reeds bestaande psychische problemen, zoals: Andere symptomen, zoals een voorgeschiedenis van depressie, angst of een bipolaire stoornis, kunnen de kans op PPD vergroten.
 • Stress en gebrek aan ondersteuning: Hoge niveaus van stress in combinatie met een gebrek aan emotionele of praktische steun kunnen een aanzienlijke impact hebben op het psychologische welzijn van een nieuwe moeder.
 • Slaaptekort: Bij de zorg voor een pasgeboren baby komen slaapstoornissen vaak voor, wat kan leiden tot gevoelens van overweldiging, uitputting en emotionele instabiliteit.
 • Aanpassen aan het ouderschap: De overgang naar het moederschap brengt aanzienlijke veranderingen in het leven met zich mee, waaronder veranderingen in rollen, verantwoordelijkheden en identiteit, die moeilijk te hanteren kunnen zijn.
 • Onopgeloste emotionele problemen: Trauma’s uit het verleden of onopgeloste emotionele ervaringen kunnen weer naar boven komen of worden verergerd door de eisen die het moederschap stelt.

  Het begrijpen van de complexiteit van PPD is cruciaal voor effectieve ondersteuning en behandeling. Het is belangrijk op te merken dat het zoeken naar professionele hulp essentieel is voor het beheersen en overwinnen van postpartumdepressie en dat personen met PPD niet moeten aarzelen om een ​​zorgverlener of professional in de geestelijke gezondheidszorg te raadplegen.

Hormonale veranderingen zorgen er vaak voor dat nieuwe moeders aan een postpartumdepressie lijden.

Hoe bereid je je voor op een postpartumdepressie?

Als u zich bewust bent van de mogelijkheid van een postpartumdepressie en de oorzaken ervan, kunt u zich er ook op voorbereiden.

 1. Leer jezelf: Lees meer over de symptomen van PPD om het vroegtijdig te herkennen.
 2. Bouw een ondersteuningssysteem: Bouw een netwerk op van vrienden, familie en medische professionals die u emotionele en praktische steun kunnen bieden.
 3. Geef prioriteit aan zelfzorg: Maak tijd vrij voor activiteiten die het mentale en fysieke welzijn bevorderen.
 4. Communiceren: Praat openlijk over uw gevoelens en zorgen met uw partner en uw zorgverlener.
 5. Zoek professionele hulp: Als u vermoedt dat u aan PPD lijdt, aarzel dan niet om een ​​professional in de geestelijke gezondheidszorg te raadplegen. Therapie en, in sommige gevallen, medicatie kunnen zeer effectief zijn.

  Lees ook: Ken de meest voorkomende symptomen van postpartumdepressie

Kan een postpartumdepressie bij mannen voorkomen?

Postnatale depressie kan bij iedereen voorkomen, ook bij mannen, hoewel het vaker voorkomt bij vrouwen. “Hormonale schommelingen, vooral de snelle daling van de oestrogeen- en progesteronspiegels na de geboorte, spelen vermoedelijk een belangrijke rol. Het is echter vermeldenswaard dat mannen ook kunnen lijden aan een soortgelijke aandoening die vaderlijke postpartumdepressie wordt genoemd, hoewel dit minder vaak voorkomt.

Hoe kun je anderen met een postpartumdepressie helpen?

Wanneer een vrouw moeder wordt, gaat ze door veel emoties en gevoelens. Terwijl ze moeite hebben om met hun levenssituatie om te gaan, kunt u als gezinslid hen steun en hulp bieden. dr. Noorani legt uit wat helpt.

 • Luister met een open geest: Bied ze een veilige ruimte waar ze hun gevoelens kunnen uiten zonder angst voor kritiek.
 • Bied praktische hulp aan: Hulp bij huishoudelijke taken, kinderopvang of maaltijdbereiding om sommige van hun verantwoordelijkheden gemakkelijker te maken.
 • Moedig professionele hulp aan: Adviseer voorzichtig om met een arts of therapeut te praten.
 • Wees geduldig en ondersteunend: Houd er rekening mee dat herstellen van een PPD een proces is dat enige tijd kan duren. Bied aanmoediging en geruststelling.
 • Regulier inchecken: Blijf aanwezig en beschikbaar, zelfs na de initiële diagnose of bevestiging van PPD.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *