Schaduwyoga: wat is het en welke voordelen heeft het?

Schaduwyoga is gebaseerd op het concept dat het menselijk lichaam bestaat uit vijf verschillende lagen die schaduwen worden genoemd. Het gaat over de studie van deze schaduwen, zowel binnen als buiten het menselijk organisme, met als doel het lichaam te versterken en te verbeteren. De energetische yogastijl, die zijn wortels heeft in Hatha yogaoefeningen en vechtsporten, draagt ​​onder meer bij aan fysieke kracht en verhoogde flexibiliteit. We zullen enkele voordelen van schaduwyoga aan je uitleggen.

Het Shadow Yoga-systeem, ontwikkeld door yoga-expert Shandor Remente, bestaat uit drie preludes en één hoofdpraktijk:

1. Balakrama (in werking getreden)

Deze fase richt zich op het opbouwen van fysieke kracht, uithoudingsvermogen en stabiliteit door middel van dynamische bewegingen en houdingen, zegt Shivani Bajwa, yoga- en wellnesstrainer.

Schaduwyoga heeft veel voordelen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Chaya yoddha sancalanam (De schaduw van de krijger verplaatsen)

Deze fase introduceert meer gecompliceerde bewegingen en houdingen, met de nadruk op het synchroniseren van ademhaling en beweging.

3. Karttikeya Mandala (lichte slinger)

Deze fase draait helemaal om cirkelvormige bewegingen en overgangen die beoefenaars uitdagen om gracieus en met een verhoogd bewustzijn te bewegen.

Wat zijn de voordelen van schaduwyoga?

Deelnemen aan schaduwyoga brengt verschillende potentiële voordelen met zich mee. Hier zijn er een aantal:

1. Kracht en flexibiliteit

De dynamische bewegingen en houdingen in schaduwyoga bevorderen de ontwikkeling van kracht en flexibiliteit en verbeteren het spieruithoudingsvermogen en de gewrichtsmobiliteit, zegt Bajwa.

2. Lichaamsbewustzijn

Nauwkeurige uitlijning en bewuste bewegingen in schaduwyoga helpen het lichaamsbewustzijn te vergroten en moedigen je aan om bewust te bewegen en je af te stemmen op lichaamssensaties.

3. Adembeheersing

De praktijk richt zich op adembeheersing en helpt bij het ontwikkelen van een dieper begrip van de stroom van levensenergie in het lichaam.

4. Mentale concentratie

Concentratie en mentale focus zijn een essentieel onderdeel van schaduwyoga, vooral bij ingewikkelde houdingsreeksen, en bevorderen mindfulness en een meditatieve staat.

5. Balans en coördinatie

Cirkelvormige en vloeiende bewegingen dagen beoefenaars uit om het evenwicht en de coördinatie te verbeteren, waardoor de lichaamscontrole wordt verbeterd.

6. Emotionele bevrijding

De combinatie van beweging, adembewustzijn en meditatie bij schaduwyoga kan de vermindering van spanning en stress vergemakkelijken en zo bijdragen aan het emotionele welzijn.

7. Voorbereiding op meditatie

Schaduwyoga is bedoeld om het lichaam voor te bereiden op zitmeditatie en vormt de basis voor een gerichte en plezierige meditatiebeoefening.

Vrouw mediteert
Schaduwyoga bereidt je voor op meditatie. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Schaduwyoga is een geavanceerde vorm van yoga waarvoor begeleiding van een gecertificeerde leraar nodig is. Je moet de drie preludes beheersen – Balakrama, Chaya Yoddha Sancalanam en Karttikeya Mandala – en geleidelijk van de ene naar de volgende evolueren, suggereert Bajwa.

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je schaduwyoga doet:

1. Focus op afstemming

Zorg voor de juiste uitlijning in elke houding om de effectiviteit te garanderen en letsel te voorkomen.

2. Coördineer ademhaling en beweging

Oefen de coördinatie van ademhaling en beweging, een belangrijk onderdeel van schaduwyoga dat een meditatieve staat bevordert.

3. Luister naar je lichaam

Let op de reactie van uw lichaam en neem contact op met uw trainer als u pijn ervaart die verder gaat dan het normale gevoel van strekken.

4. Combineer met meditatie

Voeg een meditatieoefening toe om de voordelen van schaduwyoga aan te vullen en het lichaam voor te bereiden op stilte.

Wie moet schaduwyoga vermijden?

Hoewel schaduwyoga talloze voordelen biedt, is voor bepaalde mensen voorzichtigheid geboden:

1. Als u bepaalde gezondheidsproblemen heeft

Als u cardiovasculaire problemen, problemen aan het bewegingsapparaat of neurologische aandoeningen heeft, neem dan contact op met uw arts.

2. Zwangere vrouwen

Wees voorzichtig, informeer de instructeur over de zwangerschap en wees voorbereid op eventuele noodzakelijke veranderingen.

3. Degenen die herstellen van blessures

Vraag advies aan een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, vooral als u een gewrichts-, ruggengraat- of spierblessure heeft.

4. Mensen met hoge bloeddruk

Raadpleeg uw arts en trainers voor mogelijke effecten op de bloeddruk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *