Seizoensgriep bij kinderen: oorzaken, symptomen en manieren om dit te voorkomen

Terwijl de winter gezellige ochtenden en kortere dagen kent, is de behandeling van de seizoensgriep een ander belangrijk onderdeel van de winteragenda van de meeste huishoudens! Seizoensgriep is een vrij veel voorkomende maar uiterst vervelende ziekte die aan het begin van de winter voorkomt. Een temperatuurdaling van slechts een paar graden ‘s nachts kan ervoor zorgen dat uw kind ‘s ochtends ernstig ziek wordt, met hevige hoest en loopneus. Vertel ons alles over seizoensgriep bij kinderen.

Hoe verschilt seizoensgriep van verkoudheid?

Beiden hebben een verstopte neus en hoesten, maar seizoensgriep en verkoudheid zijn eigenlijk heel verschillend. dr. Neeraj Gupta, allergoloog, kinderintensive care-arts en slaapspecialist, legt uit dat de oorzaken van beide verschillend zijn. “Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, terwijl verkoudheid kan worden veroorzaakt door andere virale infecties zoals RSV, rhinovirussen, enterovirussen of adenovirussen.”

Bovendien is verkoudheid mogelijk niet zo ernstig en vertonen kinderen mogelijk alleen symptomen zoals hoesten, keelpijn, niezen of verstopte neus. Een verkoudheid kan altijd en overal voorkomen! “Aan de andere kant komt seizoensgriep vaker voor bij wisselend weer met hoge koorts, ernstige lichaamspijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Koorts kan gepaard gaan met koude rillingen. Hoesten en moeite met ademhalen kunnen voorkomen. Neussymptomen kunnen aanwezig zijn en mild van aard zijn”, zegt Dr. Gupta.

De hersteltijd varieert ook. Griepsymptomen kunnen langer dan twee weken aanhouden, maar een verkoudheid zou binnen maximaal vijf tot zeven dagen moeten verdwijnen. De griep kan medische aandacht vereisen, maar een verkoudheid verdwijnt in de meeste gevallen vanzelf.

Wanneer is seizoensgriep gevaarlijk bij kinderen?

Hoe ernstig kunnen hoesten, verkoudheid en lichaamspijn zijn? Welnu, er zijn een paar veelbetekenende signalen waar u op moet letten! “Deze kunnen bestaan ​​uit hoge koorts, aanhoudend hoesten, snelle of oppervlakkige ademhaling, beklemming op de borst, blauwachtige verkleuring van lippen of armen, koude ledematen, ernstige hoofdpijn, verminderde eetlust, lethargie of inactiviteit of verhoogde prikkelbaarheid, het kind voelt of ziet niet goed.” Het ziet er niet goed uit”, zegt dr. Gupta. Als uw kind deze symptomen heeft, moet u hem of haar naar een kinderafdeling brengen.

Een ander punt om in gedachten te houden is dat de griep verdere problemen kan veroorzaken als het kind andere chronische ziekten heeft, zoals astma, immunodeficiëntie, nier-, lever- of hartproblemen, of medicijnen gebruikt die de immuniteit voor een lange periode kunnen onderdrukken, adviseert dr. Gupta.

Kinderen moeten beschermd worden tegen griep. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Hoe besmettelijk is seizoensgriep bij kinderen?

Als uw kind steeds ziek wordt, komt dat waarschijnlijk door andere kinderen op school. Griep is besmettelijk en kan zich gemakkelijk verspreiden. Om deze reden komt het op scholen voor dat leerlingen in dezelfde klas de een na de ander ziek worden. dr. Gupta zegt: “De meest gebruikelijke verspreidingsroute is via druppeloverdracht. Virussen kunnen van geïnfecteerde kinderen op gezonde kinderen worden overgedragen als ze in de directe omgeving hoesten of niezen. Het kan zich snel verspreiden op drukke plaatsen zoals scholen, binnenspeeltuinen, cafetaria’s en andere. Het virus kan zich ook verspreiden door besmette handen aan te raken”, zegt hij.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Tips om seizoensgriep bij kinderen te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen en er zijn veel eenvoudige maar praktische manieren om aan uw immuniteit en algehele gezondheid te werken en seizoensgriep daadwerkelijk te voorkomen. Er moet ook rekening worden gehouden met enkele fundamentele hygiënefactoren. dr. Gupta somt enkele praktische manieren op om de seizoensgriep op afstand te houden.

 1. Een griepvaccinatie is de beste preventie. Elk kind tussen 6 maanden en 5 jaar moet jaarlijks een griepvaccinatie krijgen.
 2. Het aannemen van een gezonde levensstijl is belangrijk. Dit draagt ​​bij aan de algehele gezondheid van een kind.
 3. Regelmatig handen wassen moet worden aangemoedigd.
 4. Kinderen moeten hun neus en mond beschermen bij hoesten en niezen.
 5. Gebruikte tissues moeten zorgvuldig worden weggegooid.
 6. Vermijd het vaak aanraken van uw ogen, mond en neus.
 7. Nauw contact met zieke mensen moet worden vermeden en kinderen moeten uit de buurt worden gehouden van familieleden die griep hebben.

Hoe seizoensgriep thuis te behandelen

 • Voldoende hydratatie is de sleutel tot een goed herstel en bevordert ook de algehele gezondheid en het welzijn.
 • Symptomatische behandeling zoals koortswerende medicijnen tegen koorts en gorgelen met warme zoutoplossing zijn nuttig.
 • De kamertemperatuur moet binnen een comfortabel bereik (22-24°C) liggen en een geluidsvrije, rustgevende omgeving bieden
 • Het kind moet voldoende rust krijgen, wat het immuunsysteem helpt versterken.
 • Er kan een hoestsiroop of een antimicrobieel middel worden gebruikt. Dit mag echter alleen worden gebruikt na overleg met uw arts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *