Slaap en humeur: dit is hoe de twee met elkaar verband houden

Een goede nachtrust is belangrijk voor de algehele gezondheid! Leer op Wereldslaapdag over het verband tussen slaap en humeur.

Als u slaapgebrek heeft, kan dit uw immuunsysteem in gevaar brengen en het moeilijk voor u maken om dingen te onthouden of gefocust te blijven. Omdat slaap een belangrijke rol speelt in uw fysieke en mentale gezondheid. Als u ‘s nachts niet goed slaapt, kunt u ervan uitgaan dat uw humeur hierdoor wordt beïnvloed. Het is bewezen dat hoewel slaap je humeur kan beïnvloeden, je humeur ook invloed heeft op de kwaliteit van je slaap. Leer meer over het verband tussen slaap en gemoedstoestand op Wereldslaapdag, die op 15 maart valt.

Welke invloed heeft een gebrek aan slaap op de stemming?

Volgens een onderzoek uit 2019, gepubliceerd in JMIR Mental Health, heeft de slaapkwaliteit een sterke invloed op iemands humeur de volgende dag. Er bestaat zelfs een verband tussen slaapgebrek en stemmingswisselingen. Toenemende woede is daar één aspect van. Mensen die elke nacht voldoende slaap krijgen, hebben minder emotionele uitbarstingen zoals woede. Ze vertonen ook minder agressief gedrag, blijkt uit een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in Cureus.

Een gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat u prikkelbaarder wordt. Met dank aan afbeelding: Freepik

Gebrek aan slaap beïnvloedt onze emoties. Als we niet genoeg slaap krijgen, worden we chagrijniger en prikkelbaarder. Zonder voldoende slaap vinden onze hersenen het moeilijk om goed met emoties om te gaan, zegt neuroloog dr. Prashant Makhija. Een gebrek aan slaap heeft de neiging het deel van onze hersenen dat met emoties te maken heeft te beïnvloeden, waardoor de kans groter is dat we negatief op dingen reageren.

Hoeveel uur slaap zijn er dagelijks nodig?

Voor de meeste mensen helpt het krijgen van zeven tot negen uur slaap per nacht om een ​​goed humeur te behouden, zegt de expert. Het is alsof u uw telefoon ‘s nachts oplaadt om voldoende energie te hebben voor de komende dag.

Hoe veroorzaakt een slecht humeur slaapproblemen?

Als we over dingen nadenken en depressief zijn, kan het moeilijk zijn om ‘s nachts mentaal uit te schakelen. Negatieve emoties zoals stress of verdriet kunnen onze geest bezig houden terwijl we eigenlijk zouden moeten ontspannen. Daarom kan een slecht humeur tot slaapproblemen leiden, waardoor we ons de volgende dag moe en slecht humeur voelen.

lees ook

Kan de 369-manifestatiemethode uw dromen waarmaken?

Hoe de slaapkwaliteit verbeteren voor een beter humeur?

Eén manier om beter te slapen is door gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan en te ontspannen voordat u naar bed gaat. Hier zijn nog een paar tips:

1. Mindful meditatie

Ga een paar minuten rustig zitten, concentreer u op uw ademhaling en laat alle spanning of zorgen los. Mindful meditatie helpt je geest te kalmeren, je lichaam te ontspannen en je voor te bereiden op een goede nachtrust, zegt dr. Makhija.

2. Beperk de schermtijd

Kijk niet naar schermen zoals smartphones, tablets of computers voordat u naar bed gaat. Het blauwe licht dat door deze elektronische apparaten wordt uitgezonden, kan de natuurlijke slaapcyclus van uw lichaam verstoren door de productie van melatonine, het hormoon dat u helpt te slapen, te onderdrukken.

3. Creëer een ontspannende omgeving

Maak je slaapkamer rustig door de lichten te dimmen en rustgevende muziek te spelen. Het creëren van een ontspannen sfeer geeft uw hersenen het signaal dat het tijd is om te ontspannen en zich voor te bereiden op de slaap.

4. Journaliseren

Schrijf uw gedachten, gevoelens of zorgen in een dagboek voordat u naar bed gaat. Het vastleggen van uw gedachten in een dagboek kan u helpen uw geest helder te maken, stress te verminderen en het gemakkelijker te maken om in slaap te vallen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Een vrouw in het wit slaapt
Het bijhouden van een dagboek kan helpen uw hoofd leeg te maken en de slaapkwaliteit te verbeteren. Met dank aan afbeelding: Freepik

5. Lichamelijke activiteit

Doe eerder op de dag lichte oefeningen, zoals wandelen of licht stretchen, zodat u ‘s nachts beter kunt slapen. Regelmatige lichamelijke activiteit kan helpen stress en spanning te verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om te ontspannen en ‘s nachts in slaap te vallen.

6. Consumeer minder cafeïne en alcohol

Vermijd ‘s avonds cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee of energiedrankjes, omdat deze uw vermogen om in slaap te vallen kunnen beïnvloeden. Beperk ook de alcoholconsumptie voordat je naar bed gaat, omdat dit je slaapcyclus kan verstoren en tot onrustige nachten kan leiden, zegt de expert.

7. Oefen dankbaarheid

Neem voordat u naar bed gaat even de tijd om na te denken over de positieve aspecten van uw dag en uit uw dankbaarheid daarvoor. Als u zich concentreert op de goede dingen in uw leven, kunt u uw manier van denken afwenden van zorgen, een gevoel van vrede en tevredenheid bevorderen en het gemakkelijker maken om in slaap te vallen.

8. Houd je aan een slaapschema

Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, ook al is het een feestdag. Consistent gedrag helpt de interne klok van uw lichaam te reguleren en maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen.

9. Beperk middagdutjes

Hoewel een kort dutje verkwikkend kan zijn, moet u voorkomen dat u te lang of te laat op de dag slaapt. Door de middagdutjes te beperken, kun je ervoor zorgen dat je ‘s avonds moe genoeg bent om gemakkelijk in slaap te vallen.

10. Let op je dieet

Vermijd zware of pittige maaltijden en grote hoeveelheden vocht vlak voor het naar bed gaan. Het eten van lichtere maaltijden kan ongemak en spijsverteringsproblemen helpen voorkomen die de slaap kunnen beïnvloeden.

Breng bovendien overdag tijd buiten door om uzelf bloot te stellen aan natuurlijk zonlicht. Zonlicht helpt bij het reguleren van de interne klok van uw lichaam en bevordert de aanmaak van serotonine, een hormoon dat bijdraagt ​​aan gevoelens van welzijn en geluk, uw humeur verbetert en uw slaap-waakcyclus reguleert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *