Slapeloze nacht? Zo overleef je de volgende dag

Overleven zonder slaap is waarschijnlijk het moeilijkste wat er is. Lange werkuren en dodelijke deadlines kunnen er vaak voor zorgen dat we onszelf dwingen om ‘s nachts wakker te zijn, wat resulteert in een slapeloze nacht en een vermoeiende dag daarna. Hoe we kunnen overleven zonder slaap is een vraag die onbeantwoord blijft, omdat we ons vaak niet kunnen voorstellen welke schade dit aan ons kan toebrengen.

Hoeveel uur slaap zijn er per dag nodig?

Tussen zes en zeven uur slaap zou genoeg zijn om je uitgerust en met nieuwe energie te voelen, zegt internist-arts dr. Suchismitha Rajamanya.

“Het lichaam heeft voldoende slaap nodig om verschillende vitale functies te ondersteunen en optimale fysieke en mentale prestaties te bevorderen. Gedurende deze tijd ondergaat het lichaam belangrijke herstelprocessen zoals weefselherstel en spiergroei. “Bovendien speelt voldoende slaap een cruciale rol bij het reguleren van de hormonale balans, de immuunfunctie en de stofwisseling”, zegt ze.

Uit onderzoek blijkt dat diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obesitas, depressie en kanker verband houden met slaapstoornissen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Volgens het Sleep in America-onderzoek uit 2023, uitgevoerd door de National Sleep Foundation, lijdt ongeveer 65% van de volwassenen die ontevreden zijn over hun slaapgewoonten aan milde of zelfs ernstige depressies. Hoewel we altijd hebben gehoord dat een goede nachtrust je de volgende dag doorbrengt, zijn er nog een aantal andere voordelen verbonden aan een goede nachtrust.

Een andere studie gepubliceerd in The Lancet zegt dat ziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, obesitas, depressie en kanker allemaal verband houden met slaapstoornissen.

Lees ook: Slapeloze nachten? Week je voeten in warm water en slaap als een baby

Hoe lang duurt het voordat het lichaam herstelt na een slapeloze nacht?

De enige manier waarop je lichaam kan herstellen van een slapeloze nacht is door meer te slapen. Het duurt echter dagen voordat het lichaam de verloren slaap heeft ingehaald. “Het is niet oké om slaapgebrek te hebben, zelfs niet gedurende 24 uur”, waarschuwt dr. Rajamanya.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Ze zegt dat een gebrek aan slaap je dagelijks leven kan beïnvloeden. “Te weinig slaap kan leiden tot slechte concentratie, prikkelbaarheid, slaperigheid en verminderde productiviteit. De resulterende slaperigheid kan de coördinatie en reactietijd beïnvloeden, waardoor het risico op ongelukken en verwondingen toeneemt. “Bovendien kunnen verminderde productiviteit en prestaties op het werk of op school de negatieve effecten van slaapgebrek versterken”, voegt ze eraan toe.

Wanneer worden slapeloze nachten een probleem?

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Occupational and Environmental Medicine stelt dat meer dan 17-19 uur slapeloosheid hetzelfde effect op het lichaam heeft als een alcoholgehalte in het bloed van 0,05%.

Een meisje lijdt aan slaapapneu en slapeloosheid
De enige manier waarop het lichaam kan herstellen van een gebrek aan slaap is door meer te slapen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

“Onvoldoende slaap is zorgwekkend wanneer slapeloze nachten ons vermogen om normaal te functioneren beginnen te beïnvloeden. Ze kunnen ons denkproces en onze concentratie beïnvloeden en ons belemmeren bij het uitvoeren van taken zoals autorijden en zwaar tillen, wat gevaarlijk kan zijn. Ze hebben ook een aanzienlijke invloed op ons humeur”, zegt Dr. Rajamanya.

6 tips om de dag door te komen na een slapeloze nacht

Als je een onvermijdelijke slapeloze nacht hebt gehad, probeer dan deze handige tips om de volgende dag door te komen.

1. Blijf voldoende gehydrateerd

Uit een onderzoek gepubliceerd in Sleep blijkt dat als je de dag na een slapeloze nacht moe bent, je extra water moet drinken. Volgens het onderzoek hadden mensen die ‘s nachts zes uur sliepen meer geconcentreerde urine en waren ze uitgedroogd dan degenen die acht uur sliepen. Een gezond dieet helpt je ook beter te slapen.

2. Verminder inspannend werk

Hoewel er verschillende meningen zijn over de vraag of je wel of niet moet werken na een slapeloze nacht, suggereert dit onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Pediatric Orthopaedics, dat minder dan acht uur slaap je risico op blessures met 1,7 keer kan vergroten.

3. Vermijd activiteiten zoals autorijden

Een slapeloze nacht wordt gevolgd door een dag waarin je minder alert bent. De Centers for Disease Control and Prevention melden dat er in de Verenigde Staten jaarlijks 6000 auto-ongelukken plaatsvinden als gevolg van slaapgebrek.

4. Vermijd cafeïnehoudende dranken

Te veel cafeïne consumeren kan de volgende nacht ook slaapproblemen veroorzaken! Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Clinical Sleep Medicine blijkt dat het consumeren van cafeïne zes uur voor het slapengaan je slaap aanzienlijk kan beïnvloeden.

5. Probeer een powernap te doen

Een powernap is 10-15 minuten slaap. Een recent onderzoek van Brain Research zegt dat dutjes je niet alleen helpen om je niet slaperig te voelen, maar dat ze ook de cognitieve prestaties helpen verbeteren.

6. Vermijd het nemen van belangrijke beslissingen

Elke activiteit die concentratie vereist, is bijzonder inspannend als er sprake is van slaapgebrek, zegt dr. Rajamanya, en deze moeten worden vermeden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *