Superioriteitscomplex: oorzaken en manieren om het te overwinnen

Je denkt misschien dat je beter bent dan anderen. Een superioriteitscomplex kan echter uw geestelijke gezondheid beïnvloeden.

Een superioriteitscomplex verwijst naar de neiging van een persoon om zich superieur te voelen ten opzichte van anderen om hem heen en om een ​​overdreven overdreven of opgeblazen kijk op zichzelf te hebben. Mensen met een superioriteitscomplex denken misschien dat ze beter zijn dan je vrienden, collega’s of familieleden als het gaat om hun uiterlijk, positie op het werk of financiën. Het was aan het begin van de 20e eeuw toen de Oostenrijkse psycholoog Alfred Adler voor het eerst het concept van een superioriteitscomplex beschreef. Iemand met een superioriteitscomplex heeft de neiging anderen op een vernederende manier te behandelen. Dit is niet noodzakelijkerwijs goed voor de geestelijke gezondheid, omdat het tot angst kan leiden. Lees verder om te ontdekken wat de oorzaak is van superioriteitscomplexen en hoe u deze kunt overwinnen.

Wat is een superioriteitscomplex?

Superioriteitscomplex is een idee dat sommige mensen over zichzelf hebben. Ze denken dat ze beter zijn dan anderen en dat ze capabeler zijn dan anderen. En dus scheppen ze op over zichzelf en overdrijven ze hun capaciteiten. Het is eigenlijk de reactie van een persoon op zijn eigen interne perceptie van minderwaardig zijn, zegt psychiater Dr. Trideep Choudhury. In een wanhopige poging om hun waargenomen minderwaardigheid te overwinnen, scheppen ze op over hun prestaties.

Mensen met een superioriteitscomplex denken dat ze beter zijn dan anderen. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat zijn de kenmerken van iemand met een superioriteitscomplex?

Volgens een onderzoek uit 2013 komt een superioriteitscomplex vrij vaak voor. Uit het onderzoek, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences, blijkt dat de meeste mensen een vooroordeel jegens zichzelf hebben. Vergeleken met de gemiddelde persoon zouden de meeste mensen zichzelf als superieur beschouwen, zo bleek uit het onderzoek. Een persoon met een superioriteitscomplex kan:

 • Wees arrogant tegenover anderen
 • Wees zo assertief dat u agressief wordt bij het uiten van uw mening
 • Anderen vernederen
 • Maak je geen zorgen over hoe hun gedrag zal worden waargenomen, omdat ze zich misschien vijandig of afwijzend gedragen
 • Overdrijf hun capaciteiten
 • Probeer anderen te controleren en te domineren

Waarom hebben mensen een superioriteitscomplex?

Er kunnen verschillende factoren verantwoordelijk zijn voor het ontstaan ​​van een superioriteitscomplex, vooral de opvoeding van een kind, zegt de deskundige.

 • Misbruik en verwaarlozing kunnen een overweldigend gevoel van minderwaardigheid en een reactionair superioriteitscomplex creëren. Soms heeft een verwend kind de misvatting dat als hij eenmaal de buitenwereld ingaat, anderen voor hem zullen zorgen en hem het gevoel zullen geven dat hij er recht op heeft. Dit kan leiden tot een superioriteitscomplex.
 • Vergelijk met broers en zussen of andere familieleden.
 • Als verdedigingsmechanisme om gevoelens van minderwaardigheid te vermijden, kan iemand een overdreven gevoel van superioriteit ontwikkelen.

Welke impact heeft het superioriteitscomplex op de geestelijke gezondheid?

Het superioriteitscomplex is niet opgenomen in de officiële classificatie van psychische stoornissen, maar de aanwezigheid van een dergelijk complex is niet gezond.

lees ook

Werelddenkendag: 6 manieren waarop overdenken uw geestelijke gezondheid beïnvloedt
 • Het kan leiden tot een gebrek aan zelfwaardering. Het komt door het onderliggende minderwaardigheidsgevoel.
 • De constante behoefte om superioriteit te behouden kan tot angst leiden
 • Een negatieve houding ten opzichte van anderen kan bij deze mensen leiden tot een laag zelfbeeld. Op hun beurt kunnen ze vervreemd raken van de persoon met een superioriteitscomplex. Daarom kunnen de interpersoonlijke vaardigheden van de persoon worden beïnvloed. Dit kan het moeilijk maken om relaties op het werk en thuis te onderhouden.
Zelfverzekerde vrouw
Mensen met een superioriteitscomplex vernederen anderen. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat zijn de manieren om het superioriteitscomplex te overwinnen?

Probeer deze tips om het superioriteitscomplex te overwinnen:

 • Zelfvertrouwen is belangrijk. Herken dus gedachtepatronen die tot voortdurend opscheppen kunnen leiden.
 • Het superioriteitscomplex komt voort uit een onderliggend gevoel van minderwaardigheid en een onvermogen om onvolkomenheden te accepteren. Accepteren dat niets perfect is en dat je altijd aan vooruitgang werkt, helpt het conflict op te lossen.
 • Oefen empathie in uw dagelijkse interacties met anderen om de perspectieven van anderen te begrijpen.
 • Realiseer je dat niet alles wat je zegt voor iedereen acceptabel kan zijn. Leer dus kritiek te accepteren of beoefen de kunst van het luisteren, want iedereen heeft recht op zijn eigen mening.
 • Je bent misschien uitzonderlijk op één gebied, maar niet zo goed op andere gebieden. Oefen met het erkennen van de prestaties van anderen door uw steun te betuigen.

Vergeet niet de oorzaak van het superioriteitscomplex aan te pakken, zodat je het gemakkelijk kunt overwinnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *