Tips om met slaapangst om te gaan

Angst ontstaat wanneer je geest naar de toekomst reist en een denkbeeldig scenario als bedreigend ervaart. Chronische angst beperkt zich niet alleen tot je geest, de symptomen manifesteren zich ook in je lichaam. Een van de vele vormen van angst is slaapangst. Ben je ooit bang geweest voor de gedachte om ‘s nachts te gaan slapen? Het kan zijn dat u last heeft van slaapangst. Zelfs als u nieuw bent met de term, vindt u het hier allemaal, samen met enkele managementtechnieken om iedereen die aan het probleem lijdt, te helpen ermee om te gaan.

Health Shots nam contact op met Dr. Pavana S, adviseur psychiater in Bangalore, om te leren omgaan met slaapangst. “Slaapangst, een andere term voor somnifobie of slaapgerelateerde angst, is een aandoening waarbij iemand tijdens het slapen een verhoogd gevoel van angst, stress of zorgen ervaart”, zegt hij.

Slaapangst kan worden beheerd door de juiste technieken te volgen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Wat is slaapterreur?

Als het om de geestelijke gezondheid gaat, kan slaapangst uw welzijn beïnvloeden, waardoor zowel de kwaliteit van de rust als de algehele geestelijke gezondheid worden aangetast. Mensen die last hebben van slaapangst hebben vaak moeite met het in slaap houden vanwege aanhoudende zorgen en zorgen. Tijdens het slapen is het gebruikelijk om gevoelens van angst, aanhoudende zorgen en overmatig denken te ervaren, en moeite te hebben met ontspannen, wat van invloed kan zijn op het dagelijks functioneren. Deze gevoelens kunnen in verband worden gebracht met nachtelijke paniekaanvallen en deze problemen kunnen zich uiten in chronische slapeloosheid, wat kan leiden tot andere onderliggende psychische stoornissen zoals depressie en angst.

Hoe ga ik om met slaapangst?

Laten we effectieve managementtechnieken onderzoeken voor mensen die worstelen met slaapangst.

1. Zorg voor een consistente slaaproutine

Moedig mensen aan om een ​​regelmatig slaapschema te creëren. Elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan, zelfs in het weekend, helpt de interne klok van het lichaam te reguleren, zegt dr. Pavana S versus gezondheidsshots.

2. Creëer een rustgevend bedtijdritueel

Probeer ontspannende activiteiten te plannen voordat u naar bed gaat, zoals: B. een boek lezen, een warm bad nemen of zachte rekoefeningen doen. Deze rituelen geven het lichaam het signaal dat het tijd is om in slaap te vallen.

Lees ook: Word je moe wakker? Deze bedtijdroutine helpt je dat op te lossen

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

3. Beperk uw inname van stimulerende middelen voordat u naar bed gaat

“Je moet vermijden om stimulerende middelen zoals cafeïne en nicotine vlak voor het slapengaan te consumeren. Deze kunnen het vermogen om in slaap te vallen beïnvloeden en bijdragen aan een verhoogde angst”, zegt de expert.

4. Mindfulness-meditatie en diepe ademhaling

Probeer mindfulness, meditatie en ademhalingsoefeningen in uw dagelijkse routine op te nemen om mensen te helpen zichzelf af te leiden van angstige gedachten en een staat van ontspanning te bevorderen die bevorderlijk is voor de slaap.

5. Creëer een comfortabele slaapomgeving

“Creëer een omgeving die bevorderlijk is voor de slaap: koel, donker en stil. “Investeren in een comfortabel matras en kussens kan de kwaliteit van je slaap aanzienlijk verbeteren”, stelt de expert.

6. Beperk de schermtijd voordat je naar bed gaat

Vermijd het gebruik van elektronische apparaten voordat u naar bed gaat. Het blauwe licht dat door schermen wordt uitgezonden, kan de productie van melatonine verstoren, een hormoon dat cruciaal is voor het reguleren van de slaap.

7. Regelmatige trainingsroutine

“Stimuleer regelmatige fysieke activiteit, omdat dit kan bijdragen aan een betere slaap. Krachtig sporten vlak voor het naar bed gaan is echter niet aan te raden”, zegt de deskundige.
Regelmatige lichamelijke activiteit kan gevoelens van vermoeidheid veroorzaken, wat een gezonde slaap kan bevorderen. Bovendien is het bekend dat lichaamsbeweging de afgifte van feel-good hormonen in het lichaam ondersteunt, die op hun beurt helpen de stressniveaus in het lichaam te beteugelen.

Behandelplan voor de behandeling van slaapangst

Als de slaapverschrikkingen aanhouden, kan een alomvattend behandelplan therapeutische interventie omvatten. Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid (CGT-I) is effectief gebleken bij het behandelen van de onderliggende factoren die bijdragen aan slaapangst. Deze therapeutische aanpak richt zich op het veranderen van gedachten en gedragingen die de slaap verstoren.

Meditatie tegen slaapangst
Meditatie is een goede ontspanningstechniek om slaapangst te voorkomen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

In sommige gevallen kunnen medicijnen worden overwogen, zoals kalmerende middelen, hypnotica of angststillende medicijnen. Het gebruik van medicijnen moet echter met voorzichtigheid worden benaderd en het individu moet nauwlettend worden gecontroleerd op mogelijke bijwerkingen en afhankelijkheid, adviseert de deskundige.

Het eindresultaat

Samenvattend: de weg naar het overwinnen van slaapangst vereist een combinatie van aanpassingen van de levensstijl, gedragsveranderingen en, indien nodig, professionele begeleiding. Door strategieën af te stemmen op individuele behoeften, kunnen we onze patiënten helpen een goede nachtrust te krijgen en het algehele welzijn te verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *