Trainen voor pijnlijke spieren: goed of slecht idee?

Spierpijn kan soms optreden na zweten in de sportschool of tijdens het hardlopen. Het kan zijn dat u een strak en pijnlijk gevoel ervaart als u dingen met uw spieren probeert te doen. Sommige mensen zijn hier misschien blij mee, omdat pijnlijke spieren over het algemeen betekenen dat je veel moeite doet tijdens het sporten. Je kunt erom glimlachen en naar je werk of het huishouden gaan, maar het pijnlijke gevoel gaat niet weg. De volgende dag wordt het ook niet beter. Betekent dit dat u moet rusten of sporten terwijl u nog steeds pijn heeft?

Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) is een veel voorkomende aandoening die pijn en stijfheid in een getrainde spier kan veroorzaken, legt fitnessexpert Varun Rattan uit. Het wordt veroorzaakt door spierbeschadiging die meestal optreedt tijdens een trainingssessie en meestal 12 tot 72 uur na een trainingssessie optreedt, afhankelijk van het individu. DOMS kan ook leiden tot mogelijk verlies van spierkracht en stijfheid van de aangetaste gewrichten, waardoor de mobiliteit wordt beperkt.

Spierpijn na inspanning kan iedereen overkomen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Er zijn enkele factoren die het risico op spierpijn na het sporten kunnen vergroten:

• Neem deel aan een fysieke activiteit waaraan uw lichaam niet gewend is.
• Een nieuw fitnessprogramma starten.
• Breng wijzigingen aan in uw trainingsroutine.
• Het verhogen van de intensiteit of duur van de training.

Het is waar dat beginners of iemand die na een lange pauze weer is begonnen met trainen, doorgaans spierpijn zullen ervaren in de eerste paar weken van de training. Maar zelfs een ervaren sportschoolbezoeker kan spierpijn ervaren als hij het trainingsvolume of de intensiteit verhoogt of een nieuw trainingsprogramma probeert.

Moet ik sporten als ik pijn heb?

Als u pijn heeft of zich moe voelt, gun uzelf dan wat rust. Volgens Rattan is het niet raadzaam om met pijnlijke spieren te trainen als de pijn slopend is en de mobiliteit en kracht beperkt. In dergelijke gevallen is het raadzaam om die spier gedurende ongeveer 10 tot 14 dagen niet meer hard te trainen. Soms kunnen pijnlijke spieren voorkomen dat u de juiste tilpositie bereikt, waardoor het uitvoeren van een samengestelde lift minder efficiënt wordt. Het beoefenen van tillen met een slechte vorm kan leiden tot slecht motorisch leren.

Hoe te oefenen als u pijnlijke spieren heeft

Ook al kan spierpijn een prettig gevoel zijn voor hardcore fitnessfans, dat betekent niet dat het meer spiergroei stimuleert. Dit betekent dat het lichaam niet gewend is om met zoveel fysieke stress om te gaan, zegt de deskundige.

Pijnlijke spieren
Het is niet goed om te sporten als je lichaam veel pijn heeft. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hier zijn enkele tips die u moet volgen:

• Mobiliteitsoefeningen aan het einde van een training zijn een goed idee.
• Sommige lichte oefeningen waarbij de pijnlijke spieren worden aangesproken, kunnen de bloedstroom en het transport van voedingsstoffen ernaartoe verbeteren, waardoor het herstel wordt versneld.
• Korte en herhaalde perioden van lichte tot matige lichamelijke activiteit, zoals wandelen of fietsen, kunnen nuttig zijn.
• Schuimrollen van de aangetaste spieren kan ook helpen de pijn te verlichten. Het is vergelijkbaar met een massage, dus het kan de bloedtoevoer naar de spieren verhogen en ontstekingen verminderen.
• Vermijd het gebruik van pijnstillers, omdat deze het herstel kunnen belemmeren en de aanpassing aan de training kunnen belemmeren.

DOMS vereist doorgaans geen medische behandeling. Het duurt slechts een paar dagen voordat de pijn verdwijnt. Wees dus geduldig en rust zoveel mogelijk. Zelfs als je een nieuw soort oefening probeert of voor de eerste keer traint, doe het dan eerst langzaam. Als u de intensiteit en frequentie van de oefeningen geleidelijk verhoogt, heeft u mogelijk geen last van spierpijn na het sporten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *