Traumabanden: wat zijn dat en hoe kun je ervan loskomen?

Traumabanden zijn psychologische en emotionele banden die ontstaan ​​tussen een slachtoffer van misbruik en zijn misbruiker. Deze banden zijn niet gezond en moeten worden verbroken.

Alle fans van Money Heist zouden toegeven dat Monica’s romantische relatie met Denver een duidelijk voorbeeld was van het Stockholm-syndroom. Sterker nog, ze werd later in de show zelfs Stockholm genoemd. Het Stockholm-syndroom is een psychologische reactie van een slachtoffer dat een positieve band heeft met zijn misbruiker. Dit is een voorbeeld van een traumaband.

Andere voorbeelden zijn onder meer het hebben van een gewelddadige relatie of het volgen van een leider of een bepaalde sekte. Traumabanden zijn banden die ontstaan ​​tussen een misbruikte persoon en de persoon die misbruik maakt. Voor een gezonde geestelijke gezondheid en welzijn is het essentieel dat we deze traumatische banden doorbreken. De psychiater dr. Pavana S spreekt met Health Shots en werpt licht op de soorten traumabanden en hoe je deze kunt doorbreken.

Wat is een traumaband?

Een traumaband verwijst naar een sterke emotionele band die ontstaat tussen individuen die intense, vaak traumatische situaties hebben meegemaakt en de persoon die deze situaties voor hen creëert. “Deze banden kunnen ontstaan ​​in een verscheidenheid aan relaties, waaronder romantische partnerschappen, familierelaties, vriendschappen of zelfs met misbruikers. Ze worden gekenmerkt door een complex verband van emoties zoals angst, afhankelijkheid, loyaliteit en een verstoord gevoel van gehechtheid”, legt Dr. Pavana.

Verschillende aspecten van traumabanden

Alle traumabanden vertonen zeker deze twee kenmerken.

1. Cyclisch karakter

Traumabanden volgen vaak een cyclisch patroon, waarbij periodes van intense emotionele verbondenheid en binding worden afgewisseld met episoden van conflict, misbruik of verraad. Deze cyclus kan een gevoel van onvoorspelbaarheid creëren en ervoor zorgen dat individuen vast komen te zitten in de relatie.

lees ook

2. Machtsongelijkheid

Traumabanden gaan vaak gepaard met een machtsongelijkheid, waarbij de ene persoon aanzienlijke controle of invloed heeft over de andere persoon. Deze machtsdynamiek kan gevoelens van hulpeloosheid en afhankelijkheid in stand houden en het voor het slachtoffer moeilijk maken om zich los te maken van de band.

Een man en een vrouw zijn aan het vechten.
Een slechte relatie en het onvermogen om uit elkaar te gaan, zijn een voorbeeld van een traumatische gehechtheid. Met dank aan afbeelding: Pexels

Belangrijkste tekenen van traumabanden

1. Intense emotionele band

Mensen met een traumatische gehechtheid voelen zich vaak diep verbonden met hun misbruiker of de persoon aan wie ze gehecht zijn, ook al hebben ze schade of misbruik geleden.

2. Moeilijkheden om de relatie te verlaten

Slachtoffers kunnen het moeilijk vinden om de relatie te verlaten, zelfs als ze zich bewust zijn van de schadelijke dynamiek.

Lees ook: De juiste manier om het uit te maken met een giftige partner: een psychiater geeft advies

3. Rationalisering van misbruik

Ze kunnen het misbruikgedrag van de ander rationaliseren of bagatelliseren door zichzelf de schuld te geven of te geloven dat de acties van de misbruiker gerechtvaardigd zijn.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Isolatie van ondersteunende systemen

Misbruikers kunnen slachtoffers manipuleren om zichzelf te isoleren van vrienden, familie of andere bronnen van steun, waardoor de band verder wordt versterkt. Vaak bevinden ze zich in een giftige relatie en kunnen ze er niet uit komen.

Waarom vormen zich traumabanden?

Traumabanden ontstaan ​​door de volgende factoren:

1. Herhaalde blootstelling aan trauma

Individuen die aanhoudend trauma of misbruik ervaren, kunnen banden aangaan met hun misbruikers als coping-mechanisme.

2. Hechtingsbehoeften

Mensen met onvervulde emotionele behoeften of onzekere hechtingsstijlen kunnen vatbaarder zijn voor het vormen van traumatische hechtingen op zoek naar validatie en verbinding.

3. Manipulatie en controle

Misbruikers gebruiken vaak tactieken zoals gaslighting, love bombing en periodieke versterking om hun slachtoffers te manipuleren en onder controle te houden, waardoor een gevoel van afhankelijkheid en loyaliteit wordt bevorderd.

De bevriezingsreactie is een veel voorkomende reactie op trauma. “Als mensen gevaar ervaren, voelen ze zich onbeweeglijk of verlamd”, legt Dr. Pavana. Het is een van de instinctieve overlevingsmechanismen van het lichaam, ontworpen om te beschermen tegen verdere schade door beweging te minimaliseren en minder aandacht te trekken.

Hoe verbreek je een traumatische band?

Het verbreken van een traumatische band vereist zorgvuldige en bewuste stappen om de autonomie te herwinnen en een gezondere relatiedynamiek op te bouwen. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

1. Erken de realiteit

Erken en accepteer dat de relatie ongezond en schadelijk is en erken de impact die deze heeft gehad op uw welzijn.

2. Zoek steun

Neem contact op met vertrouwde vrienden, familieleden of professionals in de geestelijke gezondheidszorg die u geruststelling, empathie en praktische hulp kunnen bieden.

Een meisje huilt met een vriendin of haar partner.
Steun van familieleden is belangrijk bij het verbreken van een traumatische band. Met dank aan afbeelding: Pexels

3. Stel grenzen

Stel duidelijke grenzen met de persoon met wie u verbonden bent en communiceer vol vertrouwen uw behoeften en verwachtingen.

4. Focus op zelfzorg

Geef prioriteit aan zelfzorgactiviteiten die uw fysieke, emotionele en spirituele welzijn ondersteunen, zoals: B. Lichaamsbeweging, mindfulness, hobby’s en ontspanningstechnieken.

5. Maak een veiligheidsplan

Ontwikkel een veiligheidsplan waarin stappen worden beschreven om u te beschermen in geval van een noodsituatie of escalatie van misbruik, inclusief toegang tot middelen zoals schuilplaatsen of hotlines.

6. Bouw een ondersteunend netwerk op

Cultiveer verbindingen met ondersteunende individuen en gemeenschappen die aanmoediging, geruststelling en gezelschap kunnen bieden terwijl u door het genezingsproces navigeert.

7. Zoek therapie en genezing

Neem deel aan therapie of counseling om het onderliggende trauma te onderzoeken, negatieve overtuigingen en patronen aan te pakken en gezondere coping-strategieën en relatievaardigheden te ontwikkelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *