Hoe

Vaginale infectie tijdens de zwangerschap: oorzaken en tips voor behandeling

Zwanger worden is een droom van veel vrouwen. Zodra de reis begint, letten ze op hun dieet, worden ze voorzichtiger en doen ze er alles aan om ervoor te zorgen dat het ongeboren kind gezond is. De reis verloopt echter niet altijd soepel. Sommige vrouwen kunnen vaginale infecties ervaren. Volgens een onderzoek uit 2009, gepubliceerd in de Amerikaanse National Library of Medicine, is vaginale schimmelinfectie een veel voorkomende aandoening die drie op de vier vrouwen in verschillende stadia van hun leven treft. Dit betekent dat een vaginale infectie ook tijdens de zwangerschap mogelijk is. Een deskundige legt uit wat de oorzaken zijn en wat u moet doen als u tijdens de zwangerschap een vaginale infectie heeft.

Wat zijn vaginale infecties?

Een vaginale infectie is een schimmelinfectie die irritatie, afscheiding en ernstige jeuk in het vaginale en vulvaire gebied veroorzaakt, zegt dr. Swetha MP, consultant – verloskundige en gynaecoloog, kraamklinieken, HRBR Layout, Bengaluru. Ze treffen veel vrouwen, en sommigen ervaren terugkerende episoden. Medicijnen zijn meestal effectief bij de behandeling van vaginale schimmelinfecties, hoewel vrouwen met terugkerende gevallen mogelijk een langere behandeling en voortdurende zorg nodig hebben.

Vaginale infecties tijdens de zwangerschap komen vaak voor. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Oorzaken van vaginale infecties tijdens de zwangerschap

Vaginale infecties tijdens de zwangerschap kunnen verschillende oorzaken hebben. Daarom is het begrijpen van de oorzaken de eerste stap in het beschermen van de gezondheid van moeder en kind tijdens deze kritieke periode.

1. Hormonale veranderingen

Zwangerschap veroorzaakt hormonale veranderingen die de vaginale pH kunnen veranderen. Zodra dit gebeurt, neemt de kans op infectie toe.

2. Verzwakte immuniteit

Wanneer de immuniteit verzwakt is, wordt u gemakkelijk ziek. Bij aanstaande moeders kunnen zwangerschapsgerelateerde immuunveranderingen het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden verminderen, zegt dr. Swetha.

3. Bacteriële vaginose

Dit gebeurt wanneer er sprake is van een overmatige groei van bacteriën die normaal in de vagina leven. Zwangere vrouwen lopen een verhoogd risico op bacteriële vaginose, wat gepaard gaat met complicaties bij vroeggeboorte.

4. Slechte hygiëne

Zwanger of niet, als je de juiste hygiënemaatregelen niet volgt, neemt het risico op infectie toe. Daarom is een goede vrouwelijke hygiëne cruciaal om infecties te voorkomen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Tips voor het omgaan met vaginale infecties tijdens de zwangerschap

De belangrijkste stap is om een ​​gynaecoloog te raadplegen, omdat deze het type infectie nauwkeurig kan diagnosticeren en de meest geschikte behandeling voor u kan bepalen. U kunt ook het volgende doen:

1. Medicatie

Afhankelijk van de diagnose kan de arts medicijnen voorschrijven zoals antischimmelcrèmes voor schimmelinfecties of antibiotica voor bacteriële infecties. Het is belangrijk dat u het behandelschema volgt dat uw arts heeft voorgeschreven.

2. Zorg voor een goede vaginale hygiëne

Een goede vaginale hygiëne is essentieel. Focus daarom op een zachte reiniging met milde, geurvrije zeep en water. Vermijd vaginale douches, omdat deze het natuurlijke vaginale evenwicht kunnen verstoren. Draag katoenen ondergoed en vermijd nauwsluitende, niet-ademende stoffen.

3. Blijf gehydrateerd

Goede hydratatie helpt de vaginale gezondheid te behouden door gifstoffen weg te spoelen en het immuunsysteem te ondersteunen. Voldoende waterinname kan urineweginfecties helpen voorkomen, die soms gepaard kunnen gaan met vaginale infecties.

4. Volg een goed dieet

Een uitgebalanceerd dieet kan bijdragen aan de algehele gezondheid, wat op zijn beurt het lichaam kan helpen infecties te bestrijden. Het verminderen van de overmatige suikerinname is vooral belangrijk omdat een verhoogde bloedsuikerspiegel de groei van gist kan bevorderen, zegt de deskundige.

Watermeloen voor zwangerschap
Eet goed tijdens de zwangerschap om vaginale infecties te voorkomen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

5. Veilige seks hebben

Als seksueel overdraagbare infecties een probleem vormen, zorg er dan voor dat uw seksuele partners worden getest en veilige seks beoefenen. Het gebruik van barrièremethoden zoals condooms om het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen te verminderen.

Vaginale infecties tijdens de zwangerschap kunnen gevolgen hebben voor uw baby en mogelijk leiden tot vroeggeboorte en de daarmee samenhangende risico’s, zoals een laag geboortegewicht en infecties bij pasgeborenen, zegt een deskundige. Uw baby kan tijdens de geboorte worden blootgesteld aan uw vaginale micro-organismen, waardoor het risico op neonatale infecties toeneemt.

In ernstige gevallen kan neonatale sepsis, een ernstige bloedbaaninfectie, optreden. Daarom zijn tijdige prenatale zorg, communicatie met artsen over de symptomen en het volgen van de aanbevolen behandelingen essentieel om deze risico’s te minimaliseren en het welzijn van uw baby te garanderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *