Vergroot of verkleint borstvoeding het risico op borstkanker?

Gepubliceerd: 20 september 2023, 18:27 IST

Borstvoeding, het proces van het produceren en verstrekken van moedermelk aan zuigelingen, is ongelooflijk belangrijk voor de ontwikkeling en het algehele welzijn van een kind. Ja, het veroorzaakt veel veranderingen aan uw borsten, maar het leidt niet noodzakelijkerwijs tot gezondheidsproblemen. Wist u dat één op de acht mensen tijdens hun leven een vorm van borstkanker krijgt? Natuurlijk kan borstvoeding of kolven veranderingen in uw borsten veroorzaken, maar vergroot dit uw risico op het ontwikkelen van kanker? Nou, laten we het uitzoeken!

Voordelen van borstvoeding voor moeder en kind

Moedermelk bevat niet alleen antilichamen die het immuunsysteem van een baby versterken, maar speelt ook een cruciale rol bij het ondersteunen van een gezonde darmmicrobiota. Deze nuttige bacteriën bevorderen de vertering en opname van voedingsstoffen en beschermen tegelijkertijd tegen schadelijke ziekteverwekkers. Naast deze fysieke voordelen bevordert borstvoeding een sterke emotionele band tussen moeder en kind. Borstvoeding creëert momenten van intimiteit, liefdevolle aanraking en oogcontact die de binding en emotionele veiligheid bevorderen.

Borstvoeding kan het risico op borstkanker helpen verminderen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Bovendien veroorzaakt de uitwisseling van hormonen tijdens het geven van borstvoeding de afgifte van oxytocine bij zowel moeder als kind, waardoor gevoelens van liefde, vertrouwen en binding worden versterkt. Veel vrouwen zoeken de hulp van een lactatiekundige om hen tijdens het borstvoedingsproces te begeleiden. Sommige vrouwen aarzelen echter vanwege de mythes rond borstvoeding.

Lees ook: 8 veelvoorkomende mythes over borstvoeding die je niet meer moet geloven

Borstvoeding verhoogt het risico op kanker niet, maar verkleint het!

Het is een veel voorkomende misvatting dat borstvoeding het risico op kanker bij vrouwen kan vergroten. Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat deze veronderstelling niet alleen ongegrond is, maar dat borstvoeding zelfs een beschermend effect heeft tegen bepaalde soorten kanker. Een voorbeeld hiervan is borstkanker zelf. Talrijke onderzoeken hebben consequent aangetoond dat borstvoeding het risico op het ontwikkelen van borstkanker bij vrouwen vermindert, vooral als ze gedurende langere tijd borstvoeding geven. Twee jaar borstvoeding geven vermindert het risico op borstkanker met 1 procent, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Medicine.

Bovendien blijkt borstvoeding ook bescherming te bieden tegen eierstok- en endometriumkanker. Borstvoeding helpt de ovulatie te onderdrukken door de afgifte van oestrogeen te remmen, wat op zijn beurt de blootstelling aan hormonen vermindert die verband houden met deze vormen van kanker. Bovendien is gesuggereerd dat borstvoeding ervoor zorgt dat cellen sneller uit de borstkanalen en eierstokken worden verwijderd, waardoor de kans dat mutante cellen zich ontwikkelen en tumoren vormen wordt geminimaliseerd.

Risico op borstkanker
Borstvoeding verhoogt het risico op borstkanker niet. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Het laatste woord

Borstvoeding kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen hebben voor zowel moeders als zuigelingen. Door misvattingen over borstvoeding en maligniteiten weg te nemen, kunnen we vrouwen kennis bijbrengen en hen aanmoedigen weloverwogen beslissingen te nemen over hun eigen gezondheid. Borstvoeding voedt niet alleen baby’s, maar beschermt moeders ook op de lange termijn tegen verschillende soorten kanker. Borstvoeding is dus een geschenk van de natuur aan moeders om ziektes zoals kanker te voorkomen en het is ook een zegen voor het kind. U hoeft dus niet in paniek te raken en bij vragen contact op te nemen met de arts.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *