Verlatingsangst in een relatie: hoe ermee om te gaan

Als je een romantische relatie hebt, wil je zoveel mogelijk tijd met je partner doorbrengen. Maar er zijn momenten waarop u moet reizen of uw partner er niet hoeft te zijn vanwege werk of persoonlijke redenen. Nou, het is niet altijd gemakkelijk om tijd zonder elkaar door te brengen in een relatie. We hebben altijd het gemak van videogesprekken of berichten, maar een apparaat of gadget gebruiken om contact te maken met je geliefde is niet hetzelfde als een persoonlijke ontmoeting. Je kunt je ook een beetje eenzaam voelen als ze er niet zijn. Er zijn echter mensen die een overweldigende angst voelen als ze niet bij hun partner zijn. Dit is verlatingsangst in een relatie en je moet weten hoe je ermee om moet gaan.

Verlatingsangst in een relatie

Als u een relatie heeft, is het normaal dat u zich een beetje ongemakkelijk voelt als u niet bij uw geliefde bent. Als u echter gedurende deze periode paniek en een gevoel van ondraaglijke stress ervaart, is dit reden tot zorg en wordt het geïdentificeerd als verlatingsangst, zegt Dr. Ruchi Jain, adviseur psycholoog, Jaslok Hospital & Research Centre, Mumbai. Het zal moeilijk zijn om je op iets anders te concentreren dan weer bij elkaar te komen.

Verlatingsangst in een relatie is ongezond. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Hier zijn enkele tekenen van verlatingsangst in een relatie:

1. Angstige gehechtheid

Mensen met een angstige hechtingsstijl zijn voortdurend bang dat hun partner hen zal verlaten. Ze hebben ook veel geruststelling nodig om te geloven dat ze echt van haar houden en ze vinden het erg moeilijk om tijd zonder haar door te brengen. De herinneringen aan hun tijd samen houden hun gedachten voortdurend bezig en bezorgen hen verdriet, zegt de deskundige.

2. Angst om ‘uit het zicht te verdwijnen’

Sommige mensen beginnen het vertrouwen in hun relatie te verliezen als de afstand in de weg staat. Elke geruststelling van hun partner zal hen niet helpen.

3. Moeilijkheden om alleen te functioneren

In een codependente relatie kunnen mensen zo in elkaar verstrikt raken dat ze zich moeilijk kunnen herinneren dat ze twee verschillende mensen zijn en dat ze het gevoel verliezen wie ze zijn. De scheiding van hun dierbaren maakt het moeilijk voor hen om het alleen te redden, zegt dr. Jain vertelde aan Health Shots.

Hoe ga ik om met verlatingsangst in een relatie?

Hoewel het belangrijk is om de huidige situatie te accepteren, zijn er enkele coping-strategieën die nuttig kunnen zijn.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

1. Stel grenzen

Wanneer beide partners gescheiden zijn, moeten er grenzen worden gesteld. Dit betekent dat je elkaar de ruimte geeft. Als uw partner op reis is voor werk dat zijn of haar tijd en aandacht vergt, geef hem/haar dan die ruimte en houd niet elke beweging in de gaten, anders kan de relatie onder druk komen te staan.

Gelukkig stel
U moet een open en eerlijk gesprek met uw partner voeren. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Voer eerlijke gesprekken

Het is mogelijk dat beide partners vergelijkbare angsten hebben. Het delen van deze gevoelens en het voeren van een open en eerlijk gesprek met elkaar kan daarom een ​​grote bijdrage leveren aan het omgaan met verlatingsangst.

3. Stel een tijdstip in voor de verbinding

Het is noodzakelijk om elkaar de ruimte te geven, maar ook om samen minimaal één keer per dag tijd vrij te maken voor gezelligheid. Het kan via een audio- of videogesprek, maar wees niet te opdringerig en bel zo nu en dan.

4. Zelfzorg

Zelfzorg is heel belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn en leidt af van de constante gedachten over je partner, zegt de expert. Eet dus gezond, beweeg regelmatig en doe dingen waar je blij van wordt.

5. Mindfulness

In dergelijke gevallen kunnen mindfulness-technieken effectief zijn. In het huidige moment leven en er het beste van maken, helpt bij acceptatie en omgaan met verlatingsangst in een relatie.

6. Wees constructief

Streef hobby’s na of begin een nieuw pad dat u altijd al wilde bewandelen, vooral als uw partner voor langere tijd weg is. Kortom: kanaliseer de energieën in een constructieve richting.

7. Beheers negatieve gevoelens

Ademhalingstechnieken kunnen uw geest en lichaam kalmeren. Je kunt ook zelfcompassie en positieve zelfbespreking beoefenen om het zelfvertrouwen te vergroten en negatieve gevoelens te verminderen.

8. Minimaliseer het gebruik van sociale media

Sociale media gaan niet alleen over wat je plaatst. Het kan zijn dat je vrienden iets met hun partner posten, en het samen zien van hen kan extreem leed veroorzaken. Als u uw leven met hen vergelijkt, kan de situatie erger worden.

9. Ontmoet vrienden en familieleden

Ontmoet mensen die begripvol en volwassen zijn en die uw lijden niet zullen vergroten. Naast praten kun je ook leuke activiteiten met ze ondernemen om je geest te ontspannen.

Als de verlatingsangst ondraaglijk wordt, zelfs nadat je hebt geprobeerd de verlatingsangst te overwinnen, moet je een therapeut raadplegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *