Visceraal vet verminderen: 5 basistips

Tegenwoordig worstelen veel mensen met gewichtsproblemen en obesitas. Vet dat zich rond de taille en de maag ophoopt, is een belangrijke oorzaak van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, een slechte hartgezondheid en slaapproblemen. Daarom is het belangrijk om er vanaf te komen. Hoewel je het misschien niet weet, kan vet ook worden opgeslagen rond de interne organen van ons lichaam, het zogenaamde visceraal vet. Visceraal vet is gevaarlijker dan het normale vet in het lichaam. Ontdek dus hoe u visceraal vet snel kunt verminderen.

Gynaecoloog Anjali Kumar, oprichter van Maitri Women, heeft een paar tips gedeeld om zich te ontdoen van visceraal vet, ook wel bekend als verborgen vet.

Wat is visceraal vet?

Visceraal vet is een ophoping van vet in de darmen. Dit vet begint zich na verloop van tijd op te hopen in het midden van het lichaam, vooral rond de lichaamsorganen zoals de lever, darmen, hart en longen. Omdat het van buitenaf niet zichtbaar is, wordt het ook wel verborgen vet genoemd. Visceraal vet is in ieder lichaam aanwezig. Zelfs als je een dun lichaam of platte buikspieren hebt, kan je lichaam nog steeds verborgen vet bevatten. Dit kan zelfs leiden tot aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom.

Wat veroorzaakt visceraal vet?

Visceraal vet hoopt zich op rond belangrijke organen in de buik. Verschillende factoren leiden tot de ontwikkeling ervan. Een ongezond voedingspatroon met veel bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken is een belangrijke factor. Een sedentaire levensstijl zonder regelmatige lichaamsbeweging kan de ophoping van visceraal vet bevorderen. Genetica kan ook een rol spelen bij de groei van visceraal vet. Visceraal vet kan verergeren door stress, slaapgebrek en hormonale veranderingen, vooral na de menopauze. Visceraal vet wordt bij mannen sneller opgeslagen dan bij vrouwen.

Let op uw ongezonde gewichtstoename. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Ontdek hoe gevaarlijk visceraal vet kan zijn voor uw gezondheid

Visceraal vet wordt in het lichaam aangemaakt, vooral in het gebied rond uw maag, waar alle vitale organen van het lichaam zich bevinden. Volgens Anjali Kumar verhoogt het het risico op veel ziekten, zoals hartproblemen, hoog cholesterol, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer, enz.

Hoe kom je af van visceraal vet?

1. Blijf actief

Gebrek aan lichaamsbeweging is de belangrijkste oorzaak van visceraal vet. Anjali Kumar zegt: “Als je goed op je dieet let, maar jezelf niet actief houdt, zul je je extra visceraal vet niet volledig kunnen verbranden.” Daarom moet iedereen actief zijn, vooral degenen die overgewicht hebben of zwaarlijvig. Regelmatige lichaamsbeweging zoals hardlopen, wandelen en yoga zijn goede manieren om actief te blijven.

2. Let op je dieet

Als u visceraal vet wilt verbranden, moet u goed op uw dieet letten. Voeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels toe aan het dieet. Probeer bovendien uw inname van bewerkte voedingsmiddelen en transvetten te beperken. Controleer de ingrediëntenlijst voordat u voedsel koopt, zoals gefrituurde maaltijden, frisdrank, snoep of verpakt voedsel. Anjali zegt: “Voedingsmiddelen die gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën en fructose-glucosestroop bevatten, moeten volledig worden vermeden.” Een plantaardig dieet is een effectieve manier om hardnekkig buikvet te verliezen.

gezond eten
Eet een gezond en voedzaam dieet. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

3. Vermijd overmatig alcoholgebruik

Overmatige alcoholconsumptie leidt tot vetophopingen rond de interne organen van het lichaam, wat tot veel gezondheidsproblemen kan leiden. Alcohol bevat veel calorieën, beïnvloedt de stofwisseling en bevordert de vetopslag. Het kan ook de eetlust vergroten en leiden tot slechte eetgewoonten. Het verminderen van de alcoholconsumptie of het elimineren van alcohol uit uw dieet kan bijdragen aan een gezondere taille en algeheel welzijn.

Lees ook: Visceraal vet is gevaarlijk! 5 redenen waarom je er vanaf zou moeten komen

4. Beperk de inname van geraffineerde suikers

Als je de ophoping van extra vet in je lichaam wilt voorkomen, vermijd dan geraffineerde suikers. Geraffineerde suiker verhoogt de bloedsuikerspiegel en veroorzaakt insulineresistentie en vetophopingen rond de buikorganen. Ze zijn te vinden in bewerkte voedingsmiddelen, zoete snacks en drankjes. Het risico op ophoping van visceraal vet kan worden verminderd door te kiezen voor volwaardige maaltijden met weinig toegevoegde suikers en het gebruik van natuurlijke zoetstoffen zoals honing of stevia. Dit kan u ook helpen een gezond lichaam te behouden.

dranken
Vermijd geraffineerde suiker om visceraal vet te bestrijden. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

5. Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap is essentieel voor het beheersen van visceraal vet. Gebrek aan slaap verandert de hormonen die de honger onder controle houden, verhoogt het verlangen naar ongezond voedsel en leidt tot gewichtstoename, inclusief de ophoping van visceraal vet. Regelmatig goed slapen verbetert de stofwisseling, het hormonale evenwicht en de algehele gezondheid, waardoor mensen hun gewicht onder controle kunnen houden en visceraal vet kunnen verliezen. Om een ​​betere lichaamssamenstelling te bevorderen en het risico op gerelateerde gezondheidsproblemen te verminderen, moet u elke nacht streven naar 7-9 uur rustgevende slaap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *