Voedingssupplementen voor kinderen: zijn ze nodig?

Doe als ouder er alles aan om goede eetgewoonten te stimuleren. Je probeert echt wat broccoli tussen de frietjes te strooien, zodat je kindje voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Terwijl u probeert de meeste van deze gezonde gewoonten in het dieet van uw kind op te nemen, is de realiteit dat broccoli liever op de grond terechtkomt dan in uw maag. Hoewel een adequate inname van vitamines en mineralen van cruciaal belang is voor het bevorderen van een gezonde groei en ontwikkeling bij kinderen, is dit niet noodzakelijkerwijs het geval. Als een kind gezond en uitgebalanceerd eet, heeft hij of zij geen aanvullende voedingssupplementen nodig. Er zijn echter bepaalde kinderen die gevoeliger zijn voor voedingstekorten en baat zouden kunnen hebben bij het nemen van een supplement.

Waarom hebben kinderen voedingssupplementen nodig?

Als er sprake is van voedingstekorten of bepaalde ziekten, hebben kinderen voedingssupplementen nodig:

1. Vitamine B12-tekort

Kinderen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, hebben mogelijk een vitamine B12-supplement nodig, omdat dit alleen in dierlijk voedsel voorkomt.

Lees ook: Vitamine B12-tekort: hier zijn de voedingsmiddelen die u moet eten en vermijden

2. Mensen met coeliakie

Op dezelfde manier lopen kinderen bij wie coeliakie is vastgesteld een groter risico op voedingstekorten en kunnen zij baat hebben bij voedingssupplementen.

Sommige kinderen met coeliakie hebben mogelijk voedingssupplementen nodig. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Kinderen die suikerhoudend voedsel eten of een verminderde eetlust hebben

Bovendien kan suppletie nodig zijn als kinderen minder eetlust hebben, te veel suikerhoudende dranken drinken, vaak bepaalde medicijnen gebruiken of chronische ziekten hebben die de opname van voedingsstoffen bemoeilijken.

4. IJzertekort

Veel kinderen krijgen niet genoeg ijzer en calcium binnen via hun dieet. IJzer wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals bonen en spinazie. Het speelt een cruciale rol bij het opbouwen van spieren en het produceren van rode bloedcellen. Symptomen van een laag ijzergehalte zijn vermoeidheid, angst en verhoogde gevoeligheid voor infecties.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Calciumtekort

Calcium is essentieel voor de groei van sterke botten. Het kan worden verkregen uit bronnen zoals melk, sardines, broccoli en spinazie. Onvoldoende calciuminname kan op latere leeftijd leiden tot groeiachterstand en de ontwikkeling van osteoporose.

Lees ook: 6 waarschuwingssignalen van calciumtekort waar u op moet letten

6. Vitamine D-tekort

Vitamine D ondersteunt de opname van calcium en draagt ​​bij aan de ontwikkeling van botten en tanden. Het wordt door ons lichaam aangemaakt bij blootstelling aan zonlicht en wordt aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen, zoals verrijkte zuivelproducten of alternatieven, eidooiers en visolie. Kinderen die dagelijks minder dan 32 ounces vitamine D-verrijkte melk of melkalternatieven consumeren, hebben mogelijk een supplement nodig om de aanbevolen inname te bereiken. Overmatige consumptie is echter niet gunstig, omdat dit kan leiden tot een laag ijzergehalte in het lichaam.

7. Laag gehalte aan B-vitamines

Kinderen met een laag vitamine B-gehalte hebben mogelijk ook supplementen nodig. B-vitamines zijn belangrijk voor de stofwisseling en de energieproductie en worden aangetroffen in eieren, noten, bonen en sojabonen.

8. Vitamine A-tekort

Vitamine A ondersteunt de normale groei, bevordert een gezonde huid en gezichtsvermogen, verhoogt de immuniteit en ondersteunt ook weefselherstel, inclusief botten. Uitstekende bronnen zijn onder meer geel/oranje groenten, maar ook melk, kaas en eieren.

Vitaminen
Kinderen met een tekort aan vitamine A hebben mogelijk ook supplementen nodig. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Een gezond dieet helpt tegemoet te komen aan de voedingsbehoeften van kinderen

Ouders moeten zorgen voor een gevarieerd dieet om ervoor te zorgen dat hun kind de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen binnenkrijgt. Een uitgebalanceerd dieet omvat zuivelproducten of alternatieven, fruit en groenten, volle granen en eiwitrijk voedsel zoals vis, eieren, noten, bonen en linzen. Hoewel alle vitamines en mineralen bijdragen aan de groei en ontwikkeling, zijn bepaalde vitamines en mineralen bijzonder belangrijk voor de gezondheid van kinderen.

Waar ouders rekening mee moeten houden!

Voordat u uw kind voedingssupplementen geeft, moet u dit met de arts bespreken. Hoewel er bepaalde situaties kunnen zijn waarin supplementen nodig zijn, is het voor opgroeiende kinderen ideaal om essentiële vitamines en mineralen binnen te krijgen via eten en drinken. Als u denkt dat uw kind mogelijk een voedingssupplement nodig heeft, vraag dan advies aan zijn of haar arts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *