Voedingstips voor het behouden van een gezond creatininegehalte

Nieren spelen een belangrijke rol in de complexe wereld van onze lichaamsfuncties. Het beheert het delicate evenwicht van vloeistoffen, elektrolyten en afvalproducten. Een van de belangrijkste markers voor de gezondheid van de nieren is creatinine, een bijproduct van het spiermetabolisme. Kortom, wanneer het creatininegehalte stijgt, duidt dit op mogelijke problemen met de niergezondheid. Hoewel er verschillende manieren zijn om uw creatininespiegels onder controle te houden, kunt u enkele van de gezondste voedingsmiddelen in uw dieet opnemen. Laten we eens kijken naar de beste voedingsmiddelen voor het creatininegehalte die zullen helpen dit niveau te behouden.

Wat zijn creatininewaarden?

Simpel gezegd is creatinine een afvalproduct dat ontstaat wanneer spieren een stof afbreken die creatine wordt genoemd. Het is een cruciaal molecuul dat helpt bij het genereren van energie voor spiercontracties. Zodra creatine is gebruikt, wordt het omgezet in creatinine en naar de nieren getransporteerd voor uitscheiding in de urine. Bloedcreatininespiegels zijn een belangrijke indicator voor de nierfunctie, maar het is een indirecte marker. De meeste Indiase laboratoria hanteren een limiet van 1,4 mg/dl. Als het creatinineniveau boven de 1,4 ligt, duidt dit onmiddellijk op een afname van de nierfunctie met 50%. De ideale marker voor de nierfunctie is eGFR, die wordt berekend met behulp van serumcreatinine, legt Dr. Atul Ingale, adviseur nefroloog en transplantatiearts.

De nieren zijn verantwoordelijk voor het filteren van afvalproducten en het wegspoelen ervan met urine. Wanneer de nieren niet goed functioneren, kan het creatininegehalte in het bloed stijgen.

Zorg voor een gezond creatininegehalte door gezond te eten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Welke rol speelt voedsel bij het reguleren van het creatininegehalte?

Een verhoogd creatininegehalte kan duiden op een verminderde nierfunctie en onderstreept het belang van een niervriendelijk dieet. Voedingsdeskundige Minal Shah zegt: “De inname van eiwitten, vooral de inname van dierlijke eiwitten, heeft invloed op het creatininegehalte. Om deze reden wordt voor nierpatiënten een eiwitinname van 0,6 g/kg/dag aanbevolen, waarbij de verhouding tussen vegetarische en niet-vegetarische eiwitten 1:1 bedraagt. Vegetarische eiwitten zijn ideaal. Als je niet-plantaardige eiwitten moet vergelijken, dan moeten nierpatiënten rood vlees vermijden.”

Hoewel een gezond dieet dat de gezondheid van de nieren bevordert belangrijk is, is het belangrijk om een ​​gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen die de juiste tests zal uitvoeren voor een juiste beoordeling en medisch advies. Naast medische interventies is het belangrijk om enkele levensstijlveranderingen te volgen die kunnen helpen uw creatininewaarden te verlagen. Laten we echter eens kijken naar de beste voedingsmiddelen om uw creatinineniveau op peil te houden.

Volg een gezond dieet om het creatininegehalte op peil te houden

Sommige dieetmaatregelen kunnen het creatininegehalte helpen verlagen, waaronder:

1. Verlaag het eiwitgehalte

Hoewel eiwitten essentieel zijn voor de gezondheid van de spieren, kunnen overmatige hoeveelheden ervoor zorgen dat het creatininegehalte stijgt. Een dieet met veel eiwitten kan de nieren belasten, dus u moet uw eiwitinname onder controle houden. Kiezen voor magere eiwitbronnen zoals vis, gevogelte en plantaardige eiwitten kan helpen bij het vinden van balans. Beperk niet-vegetarische eiwitten tot één keer per week. Men kan overstappen op vegetarische eiwitten zoals dals/melk en melkproducten en eieren die makkelijker te verwerken zijn. De exacte hoeveelheid wordt berekend op basis van lichaamsgewicht en creatininegehalte door een gekwalificeerde voedingsdeskundige/arts, zegt de voedingsdeskundige.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

2. Vermijd creatinesupplementen

Creatine wordt geproduceerd door de lever en naar de spieren getransporteerd, waar het de energie en spiergroei verhoogt. Creatine wordt afgebroken tot creatinine. Creatine wordt toegevoegd aan eiwitsupplementen die oraal worden ingenomen om de atletische prestaties te verbeteren. Het moet worden vermeden bij mensen met verhoogde creatininewaarden.

3. Drink meer water

Wist u dat te weinig water kan leiden tot een verhoging van het creatininegehalte in de nieren? De voedingsdeskundige zegt dat te weinig water het creatininegehalte kan beïnvloeden. Mensen met een verminderde nierfunctie moeten echter hun waterinname beperken. De vochtinname van de patiënt kan ook beperkt zijn, afhankelijk van de nierfunctie of het type nierziekte. Raadpleeg uw arts over uw dagelijkse vochtinname.

Lees ook: Blijf gehydrateerd om nierziekten te voorkomen

4. Beperk de zoutinname

Voedingsmiddelen met een hoog zoutverbruik kunnen hoge bloeddruk veroorzaken en de nieren verder beschadigen. Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Nephrology is gebleken dat een hoge zoutinname schadelijke gevolgen kan hebben voor uw nierfunctie en tot problemen kan leiden. Voedsel met een hoog zoutverbruik kan er ook voor zorgen dat uw bloeddruk stijgt, wat uw nieren kan beschadigen.

Bewerkte voedingsmiddelen zoals bakkerijproducten, kant-en-klaarmaaltijden, ketchup, verpakte voedingsmiddelen, augurken, papad etc. bevatten een zeer hoog natriumgehalte en moeten volledig worden vermeden. Overweeg het gebruik van andere smaken zoals citroen, tamarinde, kokum, tomaat, pudina, kruiden enz. om het eten smakelijk en smakelijk te maken, voegt de expert toe.

Dieet voor de gezondheid van de nieren
Een hoge zoutconsumptie kan uw nieren beschadigen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

5. Hoge vezelinname

Een vezelrijk dieet kan helpen uw creatininespiegels onder controle te houden en uw risico op nieraandoeningen te verminderen. Uit een studie gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition is gebleken dat het verhogen van vezels de nierfunctie kan verbeteren. Er is echter meer onderzoek nodig om de effecten van een vezelrijk dieet op uw nieren te bevestigen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels omvatten volle granen, groenten, fruit en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen kunnen een hoger kalium- of fosforgehalte bevatten. Een gestructureerd plan dat gebaseerd is op de overige bloedwaarden is aan te bevelen, adviseert de voedingsdeskundige.

Enkele voorzorgsmaatregelen om het creatininegehalte onder controle te houden

Om de nieren gezond te houden, is het belangrijk om het creatininegehalte onder controle te houden. U moet vrij verkrijgbare pijnstillers zoals NASIDS vermijden, stoppen met roken en alcohol vermijden. Het niet bijhouden van de gezondheid van uw nieren kan leiden tot chronische ziekten. Het op peil houden van uw creatininespiegels kan een vroege indicatie zijn van een dreigend risico. Het kan een tijdelijke ziekte of medische aandoening zijn die interventie vereist en die moet worden behandeld door een gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *