Voedsel om te eten en te vermijden tijdens de perimenopauze

Vóór de menopauze, die het einde van de reproductieve jaren markeert, ervaren vrouwen de perimenopauze. Het begint meestal in de jaren veertig, maar bij sommige vrouwen kan het al eind dertig beginnen. U kunt last krijgen van een onregelmatige menstruatiecyclus, opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, vaginale droogheid, slaapproblemen en verminderde vruchtbaarheid. Het zal je misschien verbazen, maar er zijn bepaalde perimenopauze-voedingsmiddelen die de symptomen van de perimenopauze helpen verlichten.

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor de perimenopauze?

Het is goed om gezond te eten, maar overweeg om bepaalde voedingsmiddelen te eten als je in de perimenopauze bent.

U moet tijdens de perimenopauze voedsel eten om de symptomen te verlichten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

1. Lijnzaad

Lijnzaad is rijk aan omega-3-vetzuren. Het heeft ook fyto-oestrogene eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van hormonale onevenwichtigheden, zegt Dr. Ushakiran Sisodia, geregistreerde diëtist en klinische voedingsdeskundige bij het Nanavati Max Super Specialty Hospital in Mumbai, vertelde aan Health Shots. De omega-3-vetzuren ondersteunen de cardiovasculaire gezondheid, wat cruciaal is tijdens de perimenopauze, wanneer het risico op hartziekten kan toenemen.

2. Sojaproducten

Voedingsmiddelen zoals sojabrokjes en sojamelk bevatten veel isoflavonen. Ze kunnen dus helpen bij het beheersen van hormonale schommelingen en mogelijk symptomen zoals opvliegers verlichten. Ze kunnen ook de gezondheid van de botten ondersteunen, wat cruciaal is in deze tijd van oestrogeenafname.

3. Fenegriekzaden

Fenegriekzaden zijn ook een rijke bron van fyto-oestrogenen en lijken op lijnzaad en soja. De fyto-oestrogenen in fenegriek kunnen helpen de hormoonspiegels in evenwicht te brengen, zegt de expert.

4. Bladgroenten

Groene bladgroenten zoals spinazie zitten boordevol calcium, magnesium en vitamine K en zijn essentieel voor de gezondheid van de botten. Magnesium helpt ook het humeur en de slaap te verbeteren – de twee aspecten die tijdens de perimenopauze verstoord kunnen worden.

5. Sesamzaad

Sesamzaad is rijk aan calcium, magnesium en fyto-oestrogenen, die niet alleen de gezondheid van de botten ondersteunen, maar ook kunnen helpen bij het verlichten van enkele van de hormonale onevenwichtigheden die tijdens de perimenopauze worden ervaren.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Je kunt ook andere superfoods gebruiken, zoals gierst en volle granen, en peulvruchten zoals linzen en kikkererwten.

Voedsel dat tijdens de perimenopauze moet worden vermeden

Tijdens de perimenopauze kunnen de hormonale veranderingen in het lichaam bepaalde symptomen verergeren. Blijf daarom uit de buurt van voedingsmiddelen die deze veranderingen kunnen verergeren. U moet het volgende vermijden:

1. Cafeïne

Cafeïne zit in koffie, thee en bepaalde frisdranken en kan je ‘s ochtends energie geven. Maar het kan ook opvliegers veroorzaken, het slaappatroon verstoren en de symptomen van slapeloosheid verergeren waar veel vrouwen in de perimenopauze last van hebben, zegt dr. Sisodia.

Koffie
Vermijd cafeïne tijdens de perimenopauze. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Alcohol

Als u na een lange werkdag alcohol drinkt, geef dan de gewoonte op. Het kan opvliegers en nachtelijk zweten zelfs verergeren.

3. Pittig eten

Pittig eten maakt de smaakpapillen blij, maar kan bij sommige vrouwen ook opvliegers veroorzaken.

4. Voedingsmiddelen met veel suiker

Voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte kunnen een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot een energiecrash. Deze fluctuatie kan de stemmingswisselingen tijdens de perimenopauze vergroten, zegt de deskundige.

5. Bewerkte voedingsmiddelen

Zwaar bewerkte voedingsmiddelen zitten meestal boordevol suiker, zout en ongezonde vetten. Deze kunnen de perimenopauzale symptomen verergeren en bijdragen aan gewichtstoename, wat een veel voorkomend probleem is tijdens deze fase.

6. Verzadigde vetten

Voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten, zoals rood vlees en bepaalde zuivelproducten, kunnen het cholesterolgehalte verhogen. Deze toename kan problematisch zijn omdat het risico op hartziekten bij vrouwen tijdens en na de menopauze toeneemt, benadrukt de deskundige.

Een uitgebalanceerd dieet kan sommige perimenopauzale symptomen verlichten, maar het is belangrijk op te merken dat de voedingseffecten bij vrouwen kunnen variëren. U kunt dus een gynaecoloog of voedingsdeskundige raadplegen om de voedingskeuzes aan te passen aan uw behoeften.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *