Waarom het kijken naar superheldenfilms goed kan zijn voor je geestelijke gezondheid

Superheldenfilms houden ons scherp, maar als je beter kijkt, zie je dat het niet alleen om entertainment gaat! Hoewel ze het verhaal vertellen van een held met bovenmenselijke krachten die mensen beschermt tegen een slechterik, zijn er belangrijke levenslessen die superheldenfilms uiteindelijk delen met fans. Terwijl fans van het Marvel Cinematic Universe zich voorbereiden op de terugkeer van Brie Larson als Captain Marvel in The Marvels, die op 10 november in de bioscoop verschijnt, kijken we naar de voordelen voor de geestelijke gezondheid van superheldenfilms.

The Marvels is een van de vele superheldenfilms ooit gemaakt. Velen van hen zijn geïnspireerd door de personages uit Marvel- en DC-strips. Ze nemen ons mee op een emotionele achtbaanrit met sterfgevallen, vriendschappen, liefde en hevige gevechten tussen superhelden en superschurken… nou ja, soms zijn het superhelden tegen superhelden! Al deze verhalen en personages helpen ons levenslessen te leren.

Een onderzoek uit 2016, gepubliceerd in het International Journal of Narrative Therapy and Community Work, toonde aan dat gesprekken over superheldenfilms en hoofdrolspelers uit stripboeken leden van een peer-supportgroep hielpen. Ze hielpen hen niet alleen de helden van hun verhalen te zijn, maar ook kracht, betekenis en doel te vinden in hun moeilijkheden.

Wat zijn de voordelen voor de geestelijke gezondheid van het kijken naar superheldenfilms?

Mensen kijken vooral films voor entertainment. Hoe een film de geestelijke gezondheid beïnvloedt, hangt af van het type film dat je kijkt, zegt dr. Ashish Gambre, adviseur psychiater bij SRV Hospitals. Ze kunnen dienen als bron van vermaak, ontspanning en inspiratie, maar kunnen ook emoties en percepties beïnvloeden. Een komedie kan bijvoorbeeld je humeur verbeteren en stress verminderen. Een trieste film kan je helpen je gevoelens los te laten. Maar hoe bevorderen superheldenfilms de geestelijke gezondheid? Laten we kijken!

Superheldenfilms kijken is goed voor de geestelijke gezondheid. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

1. Motivatie

Het kijken naar superheldenfilms kan het publiek motiveren en inspireren. Het kan de kijker aanmoedigen om zijn doelen na te streven en in zijn eigen kunnen te geloven.

2. Stimuleer de verbeelding

Films kunnen de verbeeldingskracht en creativiteit helpen stimuleren, vooral bij het kijken naar superheldenfilms, vertelt de expert aan Health Shots.

3. Help je slimmer te zijn

Superheldenkarakters tonen intelligentie en zijn goed in het oplossen van problemen, waardoor de kijker wordt aangemoedigd oplossingen te vinden voor complexe problemen. Neem Iron Man of de Hulk, die altijd unieke manieren bedenken om de slechterik te verslaan.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Versterk familiebanden

Omdat superheldenfilms een breed scala aan leeftijden aanspreken, helpen ze de familiebanden te versterken omdat er samen van kan worden genoten. Bovendien is de familie zelf een integraal onderdeel van de verhaallijnen van de film. Het waren bijvoorbeeld de ouders van Bruce Wayne die als kind voor zijn ogen werden vermoord. Deze tragedie was voor hem de belangrijkste reden om burgerwacht te worden en de inwoners van zijn stad Gotham te redden.

Over het algemeen hebben superheldenfilms hetzelfde effect op kinderen als op volwassenen. Het helpt hun zelfvertrouwen te vergroten, hen voor te lichten over goed en kwaad, en het belang en de waarde van teamwerk te bevorderen. De superheldenpersonages fungeren als rolmodellen voor de kinderen, merkt Dr. Gambre.

TV
Superheldenfilms nemen je mee in een emotionele achtbaanrit. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wat is superheldentherapie?

De kracht van superhelden is zo sterk dat zelfs experts superheldentherapie ondersteunen. Het is een concept dat verhalen of personages uit bekende boeken, televisieseries, films en videogames gebruikt en integreert met evidence-based therapieën zoals cognitieve gedragstherapie en acceptatie- en commitment-therapie. Het helpt mensen met milde angst, depressie en posttraumatische stressstoornis, zegt dr. Gambre. Het benadert hun waarden door negatieve en nutteloze gedachten en gevoelens te leren accepteren en helpt hen een relatie te ontwikkelen met een fictieve superheld die veel van hun eigen worstelingen en uitdagingen heeft overwonnen. Dit helpt een persoon om in het echte leven zijn eigen versie van een superheld te worden.

Bijwerkingen van het kijken naar superheldenfilms

Zoals met al het andere is een teveel ervan niet gunstig.

• Overmatig kijken naar superheldenfilms kan tot negatieve gevolgen leiden, zoals onrealistische verwachtingen en ongevoeligheid voor geweld.
• Voortdurend films kijken kan leiden tot een sedentaire levensstijl en verminderde fysieke activiteit.
• Het geweld en de actie in dergelijke films kunnen bij sommige kijkers de agressie vergroten.
• Kinderen kunnen de stunts van de superhelden nabootsen en daarbij ernstig gewond raken.

Hoewel je de hele dag naar superheldenfilms kunt kijken, net zoals Captain America ‘de hele dag’ tegen de schurken kan vechten, is het belangrijk om gematigd te zijn bij het consumeren van films om een ​​gezonde gemoedstoestand te behouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *