Waarom worden kinderen ziek in de winter? Ken tips om ze te beschermen

Als de winter begint, lopen kinderen vaak een verhoogd risico op veelvoorkomende winterziekten. Het koele seizoen leidt tot een toename van ziekten zoals verkoudheid, griep en luchtweginfecties bij kinderen. Dit gebeurt meestal als gevolg van blootstelling aan koud weer, drukke ruimtes en een verzwakt immuunsysteem. Om het risico te verkleinen dat kinderen in de winter ziek worden, moeten ouders en verzorgers waakzaam blijven en symptomen vroegtijdig identificeren om tijdig hulp te kunnen bieden. Lees verder om te ontdekken waarom kinderen in de winter ziek worden en hoe u uw kinderen tegen veel voorkomende ziekten kunt beschermen.

Veel voorkomende ziekten bij kinderen in de winter

1. Bronchiolitis

Deze aandoening is een ontsteking van de kleine luchtwegen van de longen, waardoor slijmophoping en kortademigheid ontstaan. Veel voorkomende symptomen zijn hoesten, koorts, loopneus en snelle ademhaling. Bijna alle kinderen ontwikkelen deze infectie op de leeftijd van twee jaar, hoewel de meeste op natuurlijke wijze herstellen.

Houd rekening met de veel voorkomende tekenen en symptomen van seizoensgriep bij kinderen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Zoutdruppels kunnen in de neus worden ingebracht om een ​​verstopte neus te behandelen, terwijl een luchtbevochtiger met koele nevel het comfort voor een kind met een verstopte neus kan verbeteren. Het is belangrijk om de luchtbevochtiger schoon te maken en te drogen om besmetting met bacteriën of schimmels te voorkomen voordat u deze gebruikt. Met name heetwaterverdampers worden niet aanbevolen vanwege het potentiële risico op brandwonden voor kinderen.

Lees ook: Seizoensgriep bij kinderen: alles wat u moet weten als de seizoenen veranderen

2. Koud

Dit is een veel voorkomende ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en meestal milde symptomen veroorzaakt, zoals koorts, hoesten, keelpijn en loopneus. Jonge kinderen krijgen vaak veel van deze verkoudheden voordat ze twee jaar oud worden. De reden hiervoor is dat jonge kinderen nog een verdedigingsmechanisme moeten opbouwen tegen de vele verschillende verkoudheidsvirussen. Veel verkoudheid betekent niet dat een kind een zwak immuunsysteem heeft; het laat alleen maar zien dat ze met veel virussen te maken hebben gehad. Verkoudheid duurt meestal ongeveer een week, maar kan tot twee weken duren.

3. Keelontsteking

Het wordt veroorzaakt door bacteriën en komt voor bij kinderen tussen de 5 en 15 jaar. Symptomen zijn onder meer koorts, keelpijn, slikproblemen en hoofdpijn. Hoesten en een loopneus zijn er meestal niet mee geassocieerd. Soms kan dit een rode uitslag veroorzaken, roodvonk genaamd. Het kan gemakkelijk en snel worden behandeld met antibiotica.

Keelpijn
Vermijd koude artikelen in de winter. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

4. Gastro-enteritis

Dit is een darminfectie met symptomen zoals onvermogen om te bewegen, braken, buikpijn, koorts en lichaamspijn. Om uitdroging met ORS (orale rehydratatieoplossing) te voorkomen, moet er voldoende vocht worden geconsumeerd. Vermijd het geven van vruchtensappen en koolzuurhoudende dranken, omdat deze diarree kunnen verergeren. Exclusieve borstvoeding gedurende de eerste zes maanden, goed handen wassen en vaccinatie tegen het rotavirus zijn belangrijke strategieën om gastro-enteritis te voorkomen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Tips om verkoudheid en hoest bij kinderen te behandelen:

 • Als een baby moeite heeft met eten vanwege een verstopte neus, verwijder dan het slijm uit de neus met een rubberen zuignap, behalve met zoutdruppels.
 • Medicijnen tegen hoest worden niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 4 jaar.
 • Neusdecongestiva gedurende 2 tot 3 dagen kunnen de neusafscheiding verminderen en tegen koorts moeten antipyretische middelen worden gegeven.
 • Voor kinderen ouder dan 1 jaar kan een halve lepel honing in een warm drankje een uur voor het slapengaan ervoor zorgen dat het kind ‘s nachts minder vaak wakker wordt.

Hoe bescherm je kinderen in de winter?

 • Was uw handen regelmatig
 • Eet gezond en drink veel water
 • Blijf op de hoogte van vaccinaties, inclusief de jaarlijkse griepprik
 • Trakteer uzelf op voldoende rust en slaap
 • Blijf thuis als u zich niet lekker voelt om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen
 • Stuur kinderen nooit naar buiten tijdens extreme weersomstandigheden zoals sneeuwstormen
 • Leer kinderen hoesten of niezen in hun bovenarm of elleboog, terwijl volwassenen het gedrag kopiëren
 • Kleed kinderen op de juiste manier
 • Moedig kinderen aan om hun ogen of mond niet aan te raken als ze onderweg zijn

Lees ook: Yogahoudingen voor kinderen: 5 asana’s om uw kind actief te houden in de winter

Winterkledingtips voor kinderen:

 • Trek jonge kinderen altijd een extra laag kleding aan, omdat zij hun lichaamstemperatuur niet kunnen reguleren.
 • Bedek altijd uw hoofd, nek, voeten en handen.
 • Kies geïsoleerde, ademende stoffen om kinderen warm te houden zonder oververhitting.
 • Zorg ervoor dat kinderen mutsen en handschoenen dragen om warmteverlies via hun hoofd en handen te voorkomen.
 • Houd je voeten warm met waterdichte laarzen om jezelf te beschermen tegen kou en nattigheid.
 • Zorg ervoor dat kleding goed past, zodat de warmte behouden blijft en bewegingsvrijheid mogelijk is.
Haarafwijkingen in de winter
Houd uw kinderen warm met de juiste kleding. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Waarom is het risico op uitdroging groter in de winter?

Koud weer verhoogt het risico op uitdroging omdat het de manier verandert waarop u dorst voelt. Bij koud weer hebben kinderen minder dorst en drinken ze dus niet veel, wat kan leiden tot uitdroging. Het lichaam verliest ook water als gevolg van het verhoogde vochtverlies door de ademhaling. De tekenen van uitdroging zijn onder meer droge lippen en tong, ingevallen ogen, donkere urine, minder urineproductie en een kleine hoeveelheid urine. De hoeveelheid water die kinderen moeten drinken, is afhankelijk van hun leeftijd. Kinderen jonger dan 8 jaar moeten 4 tot 5 glazen water drinken en kinderen ouder dan 9 jaar moeten minimaal 6 glazen drinken.

Om uitdroging te voorkomen, moet u een volle fles water bij de hand houden en gedurende de dag regelmatig drinken. Waterbevorderende voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, melk, sinaasappels, aardbeien en yoghurt moeten in het dieet worden opgenomen. Als kinderen niet van gewoon water houden, kan het toevoegen van fruit zoals komkommer, muntblaadjes, limoen en citroen smaak toevoegen.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

 • Als u moeite heeft met ademhalen (snelle ademhaling of moeite lijkt te hebben om te ademen)
 • Als de baby niet eet of braakt
 • De lippen zien er blauw uit
 • De hoest is zo ernstig dat het kind kokhalst of braakt
 • Oorpijn
 • Een kind kan niet getroost worden of is slaperig

Volg deze tips om uw kind in de winter te beschermen en raadpleeg indien nodig uw arts!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *