Walnotenmelk: gezondheidsvoordelen en hoe u deze thuis kunt bereiden

Notenmelk is niet alleen een goed alternatief voor koemelk, het is ook een zeer gezonde optie die je op verschillende manieren zal helpen. Hier zijn de voordelen van walnotenmelk.

Pas begin 2010 begonnen bedrijven walnotenmelk te produceren – en om de juiste redenen! Dit nootachtige geschenk van de natuur is een van de gezondste voedingsmiddelen die al eeuwenlang deel uitmaakt van een gezond dieet. Het voegt niet alleen een vleugje smaak toe aan je gerechten, maar het biedt ook verschillende gezondheidsvoordelen. Walnoten zijn eetbare zaden met een hersenvormige structuur en zeer voedzaam. Ze zitten boordevol waardevolle vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en gezonde vetten. Hier zijn de gezondheidsvoordelen van walnotenmelk die je moet kennen!

Welke gezondheidsvoordelen heeft walnotenmelk?

Hier zijn de voordelen van dit koemelkalternatief, zoals uitgelegd door klinisch voedingsdeskundige mevrouw Vedika Premani:

1. Bestrijdt vrije radicalen

Walnotenmelk is rijk aan antioxidanten zoals vitamine E, selenium en ellagitannines, die ontstekingsremmende effecten hebben en ook helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, legt Premani uit.

Walnootmelk kan je helpen vrije radicalen kwijt te raken. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Bevat Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn gezonde “meervoudig onverzadigde” vetten die belangrijke functies in uw lichaam kunnen ondersteunen. Ze zijn belangrijk voor de cellen die uw ogen en hersenen ondersteunen. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren vermindert het risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen, hartritmestoornissen en bloedstolsels.

3. Goed voor diabetici

De voedingsdeskundige zegt dat walnotenmelk weinig koolhydraten bevat en veilig is voor mensen met diabetes mellitus. Uit een studie gepubliceerd in de Journal of Nutrition is gebleken dat regelmatige consumptie van walnoten in de voeding het risico op diabetes type 2 bij vrouwen kan helpen verminderen.

lees ook

Voordelen van rode biet: 11 redenen om deze wortelgroente regelmatig te eten

4. Veilig voor mensen met lactose-intolerantie

Het biedt tal van voordelen die de algehele gezondheid bevorderen. Het is van nature glutenvrij, sojavrij, cholesterolvrij en lactosevrij, waardoor het een goede keuze is voor mensen die op zoek zijn naar een gezond alternatief voor melk.

5. Bevordert de gezondheid van het hart

Walnoten zijn rijk aan omega-3-vetzuren, wat goed is voor je hart. Het doet dit door uw triglyceriden, uw ‘slechte’ LDL-cholesterol en uw bloeddruk te verlagen – allemaal risicofactoren die uw risico op hartaandoeningen verhogen. De expert zegt dat walnotenmelk rijk is aan omega-3-vetzuren, die de gezondheid van het hart bevorderen en ook neuroprotectief zijn.

6. Bevordert de slaap

Als je niet goed slaapt, kan het drinken van walnotenmelk helpen. De voedingsdeskundige zegt dat het drinken ervan ontspanning en kalmte bevordert, omdat het rijk is aan magnesium. Ze zijn ook rijk aan melatonine, wat ook kan helpen de slaapkwaliteit te verbeteren.

Hoe maak je walnotenmelk thuis?

  • Stap 1: Week een kopje walnoten in ongeveer 4 kopjes water gedurende minimaal 4-6 uur.
  • Stap 2: Drink het water en spoel onder stromend water.
  • Stap 3: Meng de geweekte walnoten met 4 kopjes drinkwater tot een gladde massa.
  • Stap 4: Zeef het mengsel door een notenmelkzak, kaasdoek of zeef en extraheer er zoveel mogelijk vloeistof uit.
  • Stap 5: Het kan op smaak worden gebracht met vanille en is dan 3-4 dagen houdbaar in de koelkast.

Wanneer kun je het het beste drinken?

Je kunt walnotenmelk op elk moment van de dag drinken, maar het hangt af van het doel waarvoor je het drinkt. Het is rijk aan vetzuren en als je het ‘s ochtends drinkt, kun je de hele dag energie behouden. Het kan ook ‘s avonds worden ingenomen, omdat het de slaap bevordert en de geest ontspant.

Wie moet walnotenmelk vermijden?

Hoewel het over het algemeen veilig is om te drinken, moeten mensen met een allergie voor noten walnoten vermijden. Premani zegt dat mensen met medische aandoeningen zoals een nieraandoening of maag-intolerantie een gekwalificeerde voedingsdeskundige moeten raadplegen om erachter te komen of walnotenmelk geconsumeerd kan worden en in welke hoeveelheid. De beste manier om problemen te voorkomen is door met mate walnotenmelk te drinken.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Rauwe melk
Walnotenmelk is misschien niet voor iedereen geschikt! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Zijn er bijwerkingen als u walnotenmelk drinkt?

Over het algemeen is het voor de meeste mensen veilig, maar sommige mensen kunnen bij overmatig gebruik last krijgen van spijsverteringsklachten, zoals gasvorming of een opgeblazen gevoel. Omdat walnoten ook rijk zijn aan elektrolyten, moeten mensen met een nierziekte voorzichtig zijn met de hoeveelheid die ze consumeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *