Wat is type A-persoonlijkheid: typische eigenschappen en hoe ermee te leven

Type A-persoonlijkheden omvatten eigenschappen zoals buitensporige ambitie, overmatige concentratie en concurrentievermogen. Hier vindt u alles wat u moet weten

Of het nu uw gewoonten zijn, uw gedrag, de manier waarop u praat: alles heeft zijn wortels in uw persoonlijkheid. Onze persoonlijkheid is afhankelijk van onze neigingen en kan worden onderverdeeld in vier typen: Type A, B, C en D. Type A- en Type B-persoonlijkheden bevinden zich aan verschillende kanten van het spectrum. Terwijl het ene persoonlijkheidstype kan worden omschreven als iemand die ongeduldig, dominant en zeer competent is, kan een ander persoonlijkheidstype worden omschreven als mensen die meer ontspannen zijn en een stressvrij leven willen leiden.

Mensen die binnen het bereik van één persoonlijkheidstype vallen, vertonen echter mogelijk niet alle eigenschappen, en persoonlijkheidstypen kunnen elkaar zelfs overlappen. Health Shots nam contact op met psycholoog Dr. Mala Murlidhar om de verschillende kenmerken van Type A-persoonlijkheid te begrijpen en hoe deze verschilt van Type B-persoonlijkheid.

Wat is een Type A-persoonlijkheid?

Je kunt zien dat mensen met een Type A-persoonlijkheid gefocust zijn op hun doelen en prestaties. “Je hebt de neiging alle andere levensgebieden te minimaliseren en prioriteit te geven aan één gebied. Er is een gevoel van urgentie om taken te voltooien en een onvermogen om in het heden te leven. Deze mensen kunnen iets bereiken en zijn buitengewoon capabel”, legt Dr. Murlidhar. Ze kunnen de volgende kenmerken hebben:

  • Gemakkelijk prikkelbaar en ongeduldig
  • Controleren of domineren
  • Het negeren van de behoeften aan zelfzorg
  • Ervaar stress als er vertragingen optreden
  • Ambitieus
  • multitasking

De voordelen van Type A-persoonlijkheid kunnen worden beschouwd als hoge prestaties en succes. “Ze werken heel hard en kunnen rijkdom en erkenning verwerven. Ze kunnen echter op de lange termijn met fysieke of mentale problemen te maken krijgen”, zegt dr. Murlidhar.

Mensen met type A-persoonlijkheid hebben de neiging om zelfzorg te negeren. Met dank aan afbeelding: Pexels

Welke invloed heeft de omgeving op de Type A-persoonlijkheid?

De omgeving heeft een enorme impact op het vormen van mensen met een Type A-persoonlijkheid. Het kan zijn dat u thuis bent opgegroeid in een zeer competitieve omgeving en dat zou de reden kunnen zijn voor uw overambitie. “Een extreem kritische groeiomgeving en hoge verwachtingen en druk op het kind vanuit de volwassen omgeving kunnen leiden tot een Type A-persoonlijkheid bij het kind.” Naarmate kinderen opgroeien, hebben ze de neiging deze druk te internaliseren als hun identiteitsgevoel. Als gevolg hiervan kunnen ze heel kritisch worden en hoge eisen aan zichzelf stellen”, legt Dr. Murlidhar.

lees ook

ADHD-management bij volwassenen: omgaan met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit

Lees ook: Persoonlijkheidsstoornis en psychische aandoeningen: wat is het verschil?

Tips voor een goed leven met een Type A-persoonlijkheid

Je persoonlijkheidstype bepaalt wie je bent, en je hoeft niet te proberen dat te veranderen. Het voortdurend leven in een staat van hevige concurrentie kan echter stressvol zijn. Hier zijn enkele manieren om te ontspannen en te ademen:

1. Wees je bewust van je zwakke punten

Het is erg belangrijk om te begrijpen wat uw triggers zijn en waardoor u stress ervaart. Zodra deze zijn geïdentificeerd, kunt u ze bestrijden voordat ze u beïnvloeden.

2. Leer vriendelijkheid

Probeer je te concentreren op het opzettelijk aardig zijn voor anderen. Het helpt ook om medeleven te hebben met de behoeften van anderen.

3. Mindfulness

Mindfulness is een heel nuttig hulpmiddel. Het helpt je te leren focussen op het hier en nu.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Ontwikkel hobby’s

Door de tijd te nemen om je hobby’s en interesses na te streven, kun je stress verminderen en jezelf de adempauze geven die je nodig hebt.

Een vrouw die yoga doet
Yoga, meditatie en het nemen van pauzes kunnen ervoor zorgen dat mensen met een Type A-persoonlijkheid zich beter voelen. Met dank aan afbeelding: Pexels

5. Neem pauzes

Ook al voel je daar misschien geen behoefte aan, het is heel belangrijk om een ​​korte pauze te nemen en te ontspannen. Meditatie, yoga of simpelweg concentreren op de ademhaling kan helpen.

6. Opleiding

Zelfs als het geen inspannende trainingsroutine is, kan slechts 15 tot 20 minuten dagelijkse lichaamsbeweging, joggen door het park of een eenvoudige wandeling u helpen uw hoofd leeg te maken.

7. Professionele hulp

Als u het gevoel heeft dat de zaken uit de hand lopen en u erg gestrest en angstig bent, kan het zoeken naar professionele hulp u helpen er beter mee om te gaan. Een professional in de geestelijke gezondheidszorg kan u helpen uw stresstriggers te identificeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *