Wereld Epilepsie Dag: 9 mythen over epilepsie

Epilepsie is een ziekte waarbij de zenuwcelactiviteit in de hersenen verstoord is en epileptische aanvallen optreden. Leer op deze Wereldepilepsiedag meer over de algemene mythes over epilepsie.

Epilepsie is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door terugkerende aanvallen, dit zijn plotselinge uitbarstingen van elektrische activiteit in de hersenen. Deze aanvallen kunnen variëren in intensiteit en type en hebben verschillende effecten op elk individu. De impact van epilepsie op het menselijk leven kan diepgaand zijn en verder reiken dan de fysieke manifestaties van aanvallen. Dit kan leiden tot sociaal stigma, beperkte kansen op werk en uitdagingen op het gebied van onderwijs en dagelijkse activiteiten. Bovendien vereist de behandeling van epilepsie vaak levenslange medicatie en regelmatige medische controle. Vanwege de complexiteit ervan is deze aandoening omgeven door mythen en misvattingen.

Op Wereld Epilepsie Dag nam Health Shots contact op met neuroloog Dr. Kunal Bahrani om veelvoorkomende mythen over epilepsie te ontkrachten.

9 mythen over epilepsie

Hier zijn 9 mythen over epilepsie die je niet meer moet geloven:

Mythe 1: Epilepsie is besmettelijk

Feit: Een van de meest voorkomende mythes over epilepsie is dat epilepsie door contact van persoon tot persoon kan worden overgedragen. Maar epilepsie is niet besmettelijk. Het is een neurologische ziekte die wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals genetica, hersenletsel, infecties of ontwikkelingsstoornissen.

Mythe 2: Epilepsie is een psychische aandoening

Feit: Een andere misvatting is dat epilepsie een vorm van geestesziekte of een teken van een verstandelijke beperking is. Hoewel epilepsie in verband kan worden gebracht met psychische aandoeningen of ontwikkelingsstoornissen, is het vooral een neurologische aandoening die de elektrische activiteit van de hersenen beïnvloedt.

lees ook

Mythe 3: Epilepsie treft alleen kinderen

Feit: Hoewel epilepsie vaak in de kindertijd wordt gediagnosticeerd, kan het mensen van alle leeftijden treffen. Epilepsie kan in elk stadium van het leven voorkomen, van de kindertijd tot op hoge leeftijd. Sommige mensen kunnen later in hun leven epilepsie ontwikkelen als gevolg van factoren zoals hoofdtrauma, beroerte of hersentumoren.

epilepsie
Epilepsie kan iedereen treffen! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Mythe 4: Epilepsie is een doodvonnis

Feit: Ondanks de vooruitgang in de medische behandeling geloven veel mensen dat epilepsie een levensbedreigende aandoening is. Hoewel aanvallen risico’s kunnen opleveren, vooral als ze onbehandeld of slecht beheerd worden, kunnen de meeste mensen met epilepsie een lang en gezond leven leiden met de juiste medicatie, veranderingen in levensstijl en strategieën voor het beheersen van aanvallen.

Lees ook: Hier is uw handige gids voor epilepsie en epileptische aanvallen

Mythe 5: Mensen met epilepsie kunnen niet zelfstandig leven

Feit: Een andere mythe over epilepsie is dat mensen met deze ziekte niet zelfstandig kunnen leven. Hoewel epilepsie in bepaalde situaties een uitdaging kan zijn, leiden veel mensen met epilepsie een zelfstandig leven, volgen hoger onderwijs en streven een succesvolle carrière na.

Mythe 6: Aanvallen worden altijd veroorzaakt door knipperende lichten

Feit: Hoewel lichtgevoelige epilepsie bestaat, zijn niet alle mensen met epilepsie gevoelig voor flitsende lichten of visuele prikkels. Slechts een klein percentage van de mensen met epilepsie ervaart aanvallen die worden veroorzaakt door bepaalde visuele patronen of flikkerende lichten. Bij de meeste mensen met epilepsie is de kans groter dat aanvallen worden veroorzaakt door factoren zoals stress, slaapgebrek, medicatieveranderingen of hormonale schommelingen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Mythe 7: Epilepsie kan niet effectief worden behandeld

Feit: In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is epilepsie voor veel mensen een behandelbare aandoening. Anti-epileptica, veranderingen in levensstijl en, in sommige gevallen, operaties kunnen aanvallen effectief onder controle houden en de kwaliteit van leven verbeteren.

epilepsie
Bewustwording over epilepsie kan u helpen patiënten beter te behandelen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Mythe 8: Mensen met epilepsie kunnen geen normaal leven leiden

Feit: Misschien wel de meest schadelijke mythe van allemaal is het idee dat epilepsie iemand ervan weerhoudt een normaal, vervullend leven te leiden. Hoewel epilepsie bepaalde aanpassingen en aanpassingen kan vergen, definieert het niet de identiteit van een persoon en beperkt het zijn mogelijkheden niet. Wanneer mensen met epilepsie toegang hebben tot hoogwaardige medische zorg, sociale ondersteuning en onderwijs, kunnen ze hun doelen bereiken, betekenisvolle relaties ontwikkelen en deelnemen aan een verscheidenheid aan activiteiten.

Lees ook: Zelfs als u epilepsie heeft, kunt u een gezond seksleven leiden! Hier is hoe

Mythe 9: Je moet iemand vasthouden die een aanval heeft

Feit: Hoewel het belangrijk is ervoor te zorgen dat de persoon die een aanval krijgt, wordt beschermd tegen letsel (bijvoorbeeld door voorwerpen van hem af te bewegen), kan het in bedwang houden van de persoon mogelijk letsel veroorzaken.

Zorg er nu voor dat je niet trapt in deze mythen over epilepsie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *