Werelddag voor geestelijke gezondheid: 10 veelvoorkomende symptomen van stress

Stress treft ons allemaal. Het kan voor de één mild zijn en voor de ander ernstig. De effecten ervan zijn zo sterk dat langdurige stress ernstige gevolgen kan hebben voor onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Het identificeren van de stressfactoren in uw leven kan echter helpen de schadelijke effecten ervan te verminderen. Ken de tekenen en symptomen van stress om er beter mee om te gaan en een gezonder en gelukkiger leven te leiden.

Op Werelddag voor geestelijke gezondheid 2023 komt Health Shots in contact met Dr. Manjusha Agarwal, Senior Consultant, Interne Geneeskunde, Global Hospitals, Parel Mumbai, om te weten hoe je stress kunt herkennen.

Veel voorkomende symptomen van stress

Hier zijn 8 veel voorkomende tekenen en symptomen van stress waar u zich bewust van moet zijn:

1. Hoofdpijn

Als u een toename van hoofdpijn en migraineaanvallen opmerkt, weet dan dat dit een van de meest voor de hand liggende tekenen van stress is, zegt Dr. Agarwal. Volgens onderzoeken gepubliceerd door de National Library of Medicine rapporteren migrainepatiënten aanzienlijke niveaus van stress, vooral degenen die aan chronische stress lijden. Deze hoofdpijn kan variëren van mild ongemak tot ernstige pijn en kan een voortdurend probleem zijn. Probeer voldoende slaap en rust te krijgen en gehydrateerd te blijven om ermee om te gaan.

Migrainepijn kan langer duren dan hoofdpijn. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Slaapproblemen

Stress en uw slaapcyclus zijn nauw met elkaar verbonden. Het kan een negatieve invloed hebben op uw slaapkwaliteit en leiden tot slapeloosheid of een slechte slaapkwaliteit. Stress kan het risico op angst, negatieve gedachten en zorgen vergroten, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen. Zowel stress als een slechte slaapkwaliteit kunnen leiden tot mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Om uw slaapcyclus te verbeteren, moet u op tijd naar bed gaan, mediteren voordat u naar bed gaat en de blootstelling aan het scherm beperken voordat u naar bed gaat.

Lees ook: Werelddag voor geestelijke gezondheid: 5 dagelijkse gewoonten om uw geestelijke gezondheid te verbeteren

3. Huiduitslag

Hoeveel u ook voor uw huid zorgt, stress, vooral chronische stress, kan er een negatieve invloed op hebben. Dit is de manier waarop je lichaam je vertelt dat het overweldigd is en een pauze nodig heeft. Wanneer u onder stress staat, geeft het sympathische zenuwstelsel van het lichaam hormonen zoals cortisol en adrenaline vrij in uw lichaam. Deze hormonen verhogen de productie van huidklieren, wat leidt tot verstopte poriën en acne. Bovendien beïnvloedt stress uw immuunsysteem, wat leidt tot huidproblemen. Volg een goede huidverzorgingsroutine, eet gezond en beoefen meditatie om stress te verminderen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Spijsverteringsproblemen

Er is een sterke verbinding tussen uw darmen en uw hersenen en stress kan een aanzienlijke invloed hebben op uw spijsverteringsstelsel. Symptomen zoals buikpijn, spijsverteringsproblemen, diarree of constipatie kunnen worden veroorzaakt door hoge niveaus van stress. Om stress onder controle te houden, moet je gehydrateerd blijven, meditatie beoefenen of indien nodig professionele hulp zoeken.

Oorzaak van indigestie
Spijsverteringsstoornissen komen vaak voor bij mensen die stress ervaren. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

5. Stemmingswisselingen

“Heb je het gevoel dat je in een emotionele achtbaan zit? Stress heeft de kracht om zelfs de meest kalme persoon in een emotioneel wrak te veranderen. Als je spontaan huilt, plotselinge stemmingswisselingen ervaart of je overweldigd voelt door emoties, houd er dan rekening mee dat deze emotionele uitbarstingen te wijten kunnen zijn aan onderliggende stress”, zegt Dr. Agarwal. Om uw humeur onder controle te houden, volgt u een gezonde trainingsroutine, blijft u kalm en doet u wat u maar wilt om ontspannen te blijven.

6. Hoge bloeddruk

Chronische stress is een belangrijke oorzaak van hartproblemen of hoge bloeddruk. Het activeert de ‘vecht-of-vlucht’-reactie van het lichaam, waardoor de hartslag en de bloeddruk stijgen. Als uw bloeddruk voortdurend hoog is, raadpleeg dan uw arts voor de juiste behandeling. Om hoge bloeddruk veroorzaakt door stress te voorkomen, moet u regelmatig sporten, gezond eten en mediteren.

7. Vergeetachtigheid

“Mensen hebben momenten waarop ze dingen vergeten of zich moeilijk kunnen concentreren, maar als het probleem blijft terugkeren, kan dit te wijten zijn aan hoge stressniveaus. Wanneer de geest zich bezighoudt met zorgen en angsten, wordt het moeilijker om zich te concentreren op de taken die voorhanden zijn en om informatie effectief vast te houden”, legt Dr. Agarwal.

Geheugenprobleem
Stress kan uw geheugen beschadigen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

8. Laag libido

Stress kan een aanzienlijke invloed hebben op uw seksuele gezondheid, wat vaak leidt tot een verminderd libido. Stress veroorzaakt een hormonale onbalans, die uw humeur kan beïnvloeden en uw interesse in het seksleven kan verminderen. Het kan zijn dat u zich zelfs minder gelukkig voelt en het moeilijk vindt om met uw partner te communiceren. Open communicatie met uw partner en technieken voor stressvermindering kunnen u helpen dit probleem aan te pakken en de intimiteit te verbeteren.

9. Pijn

Spierspanning en lichaamspijn zijn fysieke symptomen van stress. U kunt pijn voelen, vooral in het hoofd-, nek-, schouder- en ruggebied. Regelmatige lichaamsbeweging, stretching en massage kunnen deze fysieke symptomen van stress helpen verlichten.

10. Verandering in eetlust

Stress kan zelfs veranderingen in uw eetlust veroorzaken. Sommige mensen kunnen te veel eten als coping-mechanisme, wat resulteert in gewichtstoename, terwijl anderen hun eetlust kunnen verliezen, wat resulteert in gewichtsverlies. Let op je eetgewoonten en zorg ervoor dat je niet te veel of minder eet. Eet een uitgebalanceerd dieet om uw stressniveaus te stabiliseren.

Stress en gewichtstoename
Ja, je kunt aankomen als je gestrest bent. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Naast deze stresssymptomen kunt u ook last krijgen van paniekaanvallen, pijn op de borst of het gevoel dat uw hart sneller klopt, schuldgevoelens, hulpeloosheid of hopeloosheid, eenzaamheid, rusteloosheid, woede, het gevoel alsof u huilt, kortademigheid, wazig zien of pijnlijke ogen, weinig energie en misselijkheid. dr. Agarwal zegt: “Onthoud dat het herkennen van de tekenen van stress in ons leven van cruciaal belang is voor het behoud van ons algehele welzijn.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *