Werelddag voor geestelijke gezondheid: 7 veelvoorkomende psychische stoornissen

Psychische stoornissen treffen miljoenen mensen over de hele wereld. Uit een onderzoek uit 2017 door de Indian Council of Medical Research bleek dat psychische stoornissen zoals depressie en angststoornissen respectievelijk 45,7 miljoen en 44,9 miljoen mensen in India troffen. Dit betekent dat één op de zeven Indiërs kampt met psychische problemen. Ondanks het feit dat het zo vaak voorkomt, kiezen mensen met psychische problemen ervoor om niet openlijk over hun ziekte te praten en er niet genoeg aandacht aan te besteden. Dit kan uw toestand alleen maar verergeren. De eerste stap naar de behandeling is het herkennen van deze psychische stoornissen.

Op Werelddag voor de Geestelijke Gezondheid sprak Health Shots met Dr. Kedar Tilwe, adviseur psychiater, Fortis Hospital Mulund en Hiranandani Hospital, Vashi, Mumbai, om meer te weten te komen over enkele veel voorkomende psychische stoornissen en hun symptomen.

Veel voorkomende psychische stoornissen

Hier zijn 7 veelvoorkomende psychische stoornissen die u moet kennen:

1. Depressie

Een van de meest voorkomende psychische stoornissen, depressie, wordt gekenmerkt door diepgaande droefheid, verminderde interesse in voorheen plezierige activiteiten, slaapstoornissen, ideeën van hulpeloosheid, hopeloosheid en waardeloosheid, en gedachten of pogingen tot zelfbeschadiging. Het kan het dagelijks functioneren verstoren en de slaap, eetlust en energieniveau beïnvloeden. Hoewel de intensiteit kan variëren van mild tot matig of ernstig, wordt deze over het algemeen behandeld door een combinatie van farmacotherapie onder toezicht, cognitieve gedragstherapie (CGT), medicijnen en veranderingen in levensstijl.

2. Angststoornis

“Angststoornissen kunnen variëren van ernstige onevenredige angst of angst die kan worden veroorzaakt als reactie op een situatie (specifieke fobie), het anticiperen op paniekaanvallen (paniekaanvalstoornis, agorafobie) of meerdere kleine, niet-specifieke zorgen (gegeneraliseerde angststoornis) ”, zegt dr. Tilwe. Bij een persoon met welke vorm van angststoornis dan ook is het van essentieel belang om onderliggende medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk en schildklieraandoeningen of diabetes uit te sluiten, aangezien er comorbiditeiten kunnen optreden. Therapie, medicatie en ontspanningstechnieken kunnen ook helpen bij het beheersen van angst.

Met professionele hulp kun je angststoornissen onder controle krijgen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

3. Stressstoornis

Stressstoornissen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) komen voort uit blootstelling aan traumatische gebeurtenissen. Flashbacks, nachtmerries en ernstige angstgevoelens zijn allemaal mogelijke symptomen. Deze stoornissen ontstaan ​​vaak als gevolg van trauma, zoals gevechtservaringen, ongelukken of mishandeling. Een combinatie van gecontroleerde farmacotherapie, cognitieve gedragstherapie en passende aanpassingen van de levensstijl helpt deze stoornissen onder controle te houden.

Lees ook: Psychische stoornissen bij kinderen: ken de waarschuwingssignalen waar u op moet letten

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Drugsmisbruik

“Hoewel tabaks- en alcoholmisbruik de meest voorkomende stoornissen in het middelengebruik zijn, wordt verslaving aan cannabis, opioïden, inhaleermiddelen, benzodiazepinen en hallucinogenen ook wel middelenmisbruik genoemd. Dit zijn psychotrope medicijnen die een hoge mate van afhankelijkheid veroorzaken en zowel gevaarlijke fysieke als psychologische gevolgen kunnen hebben”, voegt Dr. voegde Tilwe toe. Dit is de reden waarom goed begeleide verslavingsbehandelingen, afhankelijk van de drug, motiverende gespreksvoering en groepstherapie, verslaafden helpen van hun verslaving af te komen.

5. Eetstoornissen

Eetstoornissen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis worden in verband gebracht met een ongezonde relatie met voedsel en lichaamsbeeld. Mensen die aan een eetstoornis lijden, kunnen hun voedselinname beperken, eetbuien krijgen of overmatig sporten. dr. Tilwe legt uit: “Deze stoornissen houden vaak verband met sociale druk en psychologische factoren. De behandeling omvat therapie, voedingsadvies en medische begeleiding.”

eetstoornis
Een eetstoornis is behandelbaar, dus maak je geen zorgen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

6. Aandoeningen die in de kindertijd voorkomen

Deze stoornissen omvatten aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD), leerstoornissen, autismespectrumstoornissen en verstandelijke beperkingen, die van invloed kunnen zijn op de emotionele, gedragsmatige en sociale ontwikkeling van een kind. Al deze ziekten vereisen medische interventie en tijdige diagnose, omdat vroege diagnose en behandeling de prognose aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Lees ook: 7 zelfzorgtips om uw geestelijke gezondheid te verbeteren

7. Bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis, voorheen manisch-depressieve ziekte genoemd, wordt gekenmerkt door extreme stemmingswisselingen tussen manie en depressie. Personen die manische episodes ervaren, kunnen zich opgetogen voelen, meer energie hebben en risicovolle activiteiten ondernemen. Depressieve episoden worden gekenmerkt door gevoelens van hulpeloosheid en uitputting. Een bipolaire stoornis kan worden veroorzaakt door genetica, hersenchemie en levensgebeurtenissen. Medicatie en therapie zijn veel voorkomende behandelingen voor stemmingsstabilisatie.

bipolaire stoornis
Het kan nuttig zijn om alles te weten over een bipolaire stoornis. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

In de wereld van vandaag is het naast deze psychische stoornissen ook belangrijk om bewust te zijn van verslaving aan mobiele telefoons, gamen, selfies en internetverslaving/misbruik. omdat ze ook je geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *