Wereldpoliodag: 5 symptomen van polio bij kinderen

Als ouder moet u ervoor zorgen dat uw kind op tijd alle benodigde vaccinaties krijgt. Een van de belangrijkste is het poliovaccin om poliomyelitis of polio te bestrijden. Het is een zeer besmettelijke virusziekte die vooral kinderen jonger dan vijf jaar treft. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt het virus overgedragen via overdracht van persoon op persoon. Dit gebeurt voornamelijk via de fecaal-orale route of via besmet water of voedsel, en vervolgens vermenigvuldigt het virus zich in de darmen. Van daaruit kan het het zenuwstelsel binnendringen en verlamming veroorzaken. Hoewel India in januari van dit jaar twaalf poliovrije jaren zal voltooien, moet u er alles over weten om uw kind te beschermen. Ter gelegenheid van Wereldpoliodag, die plaatsvindt op 24 oktober, informeren wij u over de tekenen van polio bij kinderen.

Veel voorkomende symptomen van polio bij kinderen

Polio is een virale ziekte die het zenuwstelsel aantast. Hier zijn enkele symptomen:

1. Koorts

Kinderen kunnen om vele redenen koorts hebben. Soms komt het door een verandering in het weer of gekoeld eten of drinken. Maar soms kan koorts een teken zijn van een gezondheidsprobleem. Kinderen met polio ontwikkelen vaak hoge koorts, wat meestal een van de eerste symptomen is, zegt dr. RD Srivastava, senior consultant en hoofd van de afdeling kindergeneeskunde en neonatologie, Sri Balaji Action Medical Institute, New Delhi.

Kinderen moeten worden ingeënt tegen polio. Afbeelding met dank aan: Shutterstock.

2. Vermoeidheid

Kinderen zijn over het algemeen vol leven en energie. Ze houden ervan om rond te rennen en buiten te spelen. Als u echter algemene zwakte ervaart en snel moe wordt, moet u voorzichtig zijn.

3. Hoofdpijn

Hoofdpijn kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder ijs of diepvriesproducten. Het blijkt dat polio ook hoofdpijn kan veroorzaken, wat een teken kan zijn dat het virus het zenuwstelsel aantast.

4. Stijfheid in nek en rug

Als we te lang achter de computer zitten, krijgen we nek- en rugpijn. Bij kinderen kan spierstijfheid of pijn, vooral in de nek en rug, een symptoom van polio zijn.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Spierzwakte of verlamming

Volgens dr. Srivastava, spierzwakte is het karakteristieke teken van polio bij kinderen. In ernstige gevallen kan verlamming optreden, meestal in de benen.

Als uw kind polio heeft, kan hij of zij ook last krijgen van keelpijn, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, constipatie of maagpijn.

Kind heeft geen interesse in eten
Kinderen kunnen een verminderde eetlust ervaren als ze polio hebben. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Kan polio genezen worden?

Helaas is er geen remedie voor polio, maar het kan onder controle worden gehouden met ondersteunende zorg, zegt dr. Srivastava. Dit omvat rust, pijnverlichting en fysiotherapie om de spierkracht te behouden. In sommige gevallen kan ademhalingsondersteuning nodig zijn bij kinderen met ernstige spierzwakte.

De belangrijkste manier om polio te voorkomen is vaccinatie. Het orale poliovaccin en het geïnactiveerde poliovaccin worden gebruikt om kinderen tegen het virus te immuniseren. Terwijl het geïnactiveerde poliovaccin via injectie wordt toegediend, wordt het orale poliovaccin oraal toegediend. Goede hygiëne, zoals regelmatig je handen wassen en het vermijden van ontlasting buitenshuis, kan ook de verspreiding van het virus helpen voorkomen.

Mondiale inspanningen om polio uit te roeien door middel van vaccinatiecampagnes hebben het aantal gevallen wereldwijd teruggedrongen. Volgens de WHO is het aantal poliogevallen sinds 1988 met ruim 99 procent gedaald. De aantallen daalden van naar schatting 350.000 gevallen in meer dan 125 landen naar slechts zes gevallen die twee jaar geleden werden gemeld. Zorg er dus voor dat uw kleintje het poliovaccin krijgt voordat hij/zij zijn vijfde verjaardag viert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *