Wereldtraumadag: 10 manieren waarop onopgelost trauma uw relaties kan beïnvloeden

Natuurrampen, gewapende conflicten, terroristische aanslagen, massale schietpartijen, levensbedreigende ziekten, auto-ongelukken, ongelukken op de werkplek, verkrachting, misbruik en andere incidenten die een negatief effect hebben op ons welzijn zijn voorbeelden van traumatische ervaringen. Als er sprake is van een onopgelost trauma, kan dit elk aspect van uw leven beïnvloeden. Er kunnen zelfs sprake zijn van emotionele afstand of communicatieproblemen in een relatie. Laten we op Wereldtraumadag, die op 17 oktober valt, bespreken hoe onopgelost trauma een relatie kan ruïneren.

Traumatische ervaringen zijn beangstigende, gevaarlijke of verontrustende gebeurtenissen die invloed hebben op ons fysieke, emotionele, mentale, spirituele of sociale welzijn, legt psychotherapeut, levens- en bedrijfscoach Dr. Chandni Tugnait. Trauma kan er ook voor zorgen dat het lichaam stress ervaart, wat zich fysiek manifesteert in symptomen zoals een snelle hartslag, hoofdpijn, misselijkheid, problemen met de spijsvertering en een slechte slaap.

Onopgelost trauma kan uw relatie beïnvloeden. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hoe onopgelost trauma relaties kan beïnvloeden

Wanneer traumatische gebeurtenissen waarmee mensen te maken hebben gehad niet adequaat worden verwerkt, geïntegreerd of genezen, ontstaat er een onopgelost trauma. De meest voorkomende oorzaak van onopgelost trauma is de poging om de pijnlijke gebeurtenissen te negeren of te onderdrukken door ze in een interne ‘zwarte doos’ te duwen die in de loop van de tijd groter wordt, zegt de deskundige. Dit proces vindt soms zowel bewust als onbewust plaats. Hier zijn enkele manieren waarop onopgelost trauma relaties kan beïnvloeden:

1. Communicatiestoring

Iemand die met een onopgelost trauma worstelt, kan zich in zichzelf gaan terugtrekken en niet meer effectief communiceren met de mensen om hem heen.

2. Emotionele afstand

Overlevenden van een trauma worstelen vaak met emoties, gevoelens en gevoeligheid; Als verdedigingsmechanisme ontwikkelen ze doorgaans emotionele afstand tot anderen.

3. Vertrouwensproblemen

Een getraumatiseerd persoon kan moeite hebben met het vertrouwen van anderen, waardoor het moeilijk wordt om zich open te stellen en iemand te vertrouwen, zegt dr. Tugnait.

4. Woedeproblemen

Onopgeloste problemen en trauma’s kunnen zich soms manifesteren als woede en ongeduld. Dit kan resulteren in relatieproblemen, omdat de persoon moeite kan hebben met het reguleren van zijn emoties.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Hechtingsproblemen

Traumaslachtoffers lijden vaak aan hechtingsproblemen, die zich kunnen manifesteren als het onvermogen van een persoon om een ​​relatie aan te gaan of een overdreven bezittelijke gehechtheid aan een persoon die de dynamiek van een relatie verstoort.

6. Heropvoering van trauma

Onopgeloste problemen kunnen iemand ertoe dwingen traumatische patronen in zijn relaties te creëren die hem voortdurend herinneren aan het trauma dat hij heeft ervaren. Het kan zijn dat ze mensen tegenkomen die op hun misbruikers lijken, of dat ze keer op keer in dezelfde problemen terechtkomen.

7. Laag zelfbeeld

Traumapatiënten worstelen vaak met hun eigenwaarde en eigenwaarde. Dit moedigt mensen aan om op de verkeerde plaatsen naar erkenning te zoeken.

8. Gebrek aan emotionele steun

Overlevenden van een trauma kunnen het moeilijk vinden om hun echtgenoten de emotionele steun te geven die ze nodig hebben, wat de uitdagingen vergroot in een relatie die misschien wel nooit zal eindigen.

9. Isolatie

Vanwege hun slechte geestelijke gezondheid en alle andere problemen die trauma met zich meebrengt, schrikken veel trauma-overlevenden sociaal contact uit. Ze kunnen zich in zichzelf terugtrekken om met hun emotionele problemen om te gaan, wat uiteindelijk kan leiden tot eenzaamheid en verdere psychologische problemen.

Onopgeloste trauma's kunnen uw relaties beïnvloeden
Voor overlevenden van een trauma kan het moeilijk zijn om een ​​toegewijde relatie te onderhouden. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

10. Scheiding

Trauma-overlevenden distantiëren zich vaak van de realiteit om met hun problemen om te gaan, waardoor het moeilijk voor hen wordt om een ​​toegewijde relatie te onderhouden en volledig met hun partner om te gaan.

Tips voor het oplossen van onopgelost trauma

Om met trauma om te gaan, ervan te genezen en de impact ervan op uw leven en relaties te verzachten, kunt u het volgende overwegen:

1. Herken de gevolgen van trauma

Blader door boeken over traumaherstel. Of u zich de feiten van de gebeurtenis nu wel of niet herinnert, bespreek uw daden met een therapeut om te bepalen of deze verband kunnen houden met een vroege traumatische gebeurtenis.

2. Deel je verhaal

Houd een dagboek bij (How to Journal) waarin u kunt schrijven over uw recente en oude ervaringen. U kunt ook een goede vriend of therapeut vragen om naast u te komen zitten terwijl u beschrijft wat er is gebeurd. Door je ervaringen te delen, kun je verbanden leggen tussen wat er nu in je leven gebeurt en wat je uit het verleden hebt meegedragen.

3. Emotioneel meesterschap

Ervaar je emoties in plaats van ze te negeren. Wees je ervan bewust en geef ze een naam. Dit betekent het verdriet voelen en de woede voelen. Denk na over waar in je lichaam het gevoel vandaan komt. Dan kunnen uw gevoelens dienen als informatiegidsen om u op weg naar genezing te helpen.

4. Neem zoveel tijd als je nodig hebt

We zijn niet allemaal gelijk geschapen en iedereen geneest op zijn eigen tijd en op zijn eigen manier. Vertraag het proces als het te intens wordt. Neem een ​​pauze en neem de tijd.

Je kunt ook de hulp van een professional inroepen, omdat deze weet welke gevolgen het trauma voor een persoon heeft en wat er gedaan moet worden om het trauma op te lossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *