Werkt intermitterend vasten niet voor jou? Dit is waarom

Intermittent fasting lijkt letterlijk het dieet van dit moment te zijn! Vanwege de beperkte regelgeving over wat je eet en de focus op wanneer je eet, is intermitterend vasten voor velen het favoriete dieet geworden. Maar is het zo eenvoudig? Als je in een situatie terechtkomt waarin je aan intermittent fasting hebt gedaan maar de kilo’s niet kwijt kunt raken, dan doe je iets verkeerd! Lees verder om erachter te komen waarom intermitterend vasten mogelijk niet voor u werkt.

Wat is intermitterend vasten en hoe werkt het?

Met periodiek vasten kunt u uw dag in twee delen verdelen; Je vastenvenster en je eetvenster. Voedingsdeskundige Garima Goyal legt aan Health Shots uit hoe dit helpt bij gewichtsverlies: “Het werkingsmechanisme achter het intermitterende vasten van het IF-dieet is complex en multifactorieel. Tijdens het vastenperiode daalt het niveau van het hormoon insuline en begint het lichaam opgeslagen vet als energiebron te gebruiken. Tijdens de vastentijd begint ook een proces dat autofagie wordt genoemd, waarbij cellen hun beschadigde componenten verwijderen. Dit verlengt de levensduur van de cellen.”

Waarom zie ik geen resultaten van intermitterend vasten?

 1. Onduurzaamheid: Er zijn geen cheat-maaltijden op IF-dagen! Als u dit dieet niet ijverig volgt en zelfs tijdens het vasten niet eet, krijgt u mogelijk niet de gewenste resultaten.
 2. Voedingskwaliteit: Als het voedsel dat u eet tijdens uw eetvenster niet rijk aan voedingsstoffen is, maar eerder calorierijk, zal vasten niet werken.
 3. Te veel eten: De sterke drang om alles te eten wat je binnen het eetvenster kunt eten, leidt tot overeten en dus tot gewichtstoename.
 4. Uitdroging: Het consumeren van onvoldoende water tijdens het vasten kan het lichaam uitdrogen en de effecten van IF teniet doen.
 5. Maaltijden overslaan: Je hoeft geen maaltijden over te slaan als je IF doet. Eet eenvoudigweg 2-3 grote maaltijden en 1-2 snacks. Minder eten helpt hier niet.
 6. Calorieën tellen: IF werkt goed als u ook uw dagelijkse calorie-inname in de gaten houdt en deze op een onderhoudsniveau houdt in plaats van te veel te eten.

Wat te doen als intermitterend vasten niet werkt?

 • Caloriearm dieet: U kunt een dieetplan opstellen dat 300-400 calorieën minder bevat dan de onderhoudscalorieën die nodig zijn om gewichtsverlies te ondersteunen.
 • Mediterrane keuken: Dit omvat alle gezonde voedingsgroepen die rijk zijn aan complexe koolhydraten, magere eiwitten en vezels. Deze omvatten fruit, groenten, magere eiwitten, volle granen, gezonde vetbronnen zoals noten en zaden, enz.
 • Koolhydraatarm dieet: Het kan nuttig voor u zijn om uw koolhydraatinname te beperken tot 60-65 procent van de calorieën die daarvan afkomstig zijn en de eiwitwaarde te verhogen.
 • Gedeeltelijke controle: Als u denkt dat u gezond eet, verklein dan uw portiegrootte, omdat u mogelijk meer calorieën binnenkrijgt dan u denkt.

Hoe intermitterend vasten te volgen?

 • 16/8 methode: Dit dieet kan op verschillende manieren worden geïmplementeerd en de meest voorkomende vorm die door individuen wordt geïmplementeerd is de 16/8-methode. Dit dieet verdeelt de dag in twee delen, met een eetvenster van 8 uur en een vastenvenster van 16 uur.
 • 5:2-methode: Hierbij heb je 5 dagen in de week en de daaropvolgende twee dagen een normaal eetpatroon en verlaag je je calorie-inname drastisch naar 500-600 calorieën voor een hele dag.

Variaties van intermitterend vasten

 • Eet-stop-eet: Dit omvat één of twee keer per week 24 uur vasten.
 • Alternatief vasten gedurende de dag: Dit houdt in dat je de ene dag vast, de andere dag eet, enzovoort.
 • Krijgersdieet: Dit houdt in dat je 20 uur vast en binnen vier uur een grote maaltijd eet.
 • OMAD (één maaltijd per dag): Dit is een extreem restrictief dieet waarbij je 23 uur moet vasten en binnen een uur een zware maaltijd moet eten.
 • TRE (tijdgebonden maaltijd): Je kunt de 16/8-methode wijzigen in 12/12 (12 uur vasten en 12 uur eten) of 20/4, afhankelijk van je voorkeuren.
Als u de juiste intermitterende vastenmethode kiest, krijgt u de beste resultaten.

Waar moet je op letten bij intermitterend vasten?

Hoewel intermitterend vasten zo eenvoudig lijkt dat het door iedereen kan worden gevolgd, zijn er enkele punten waarmee u rekening moet houden. “IF heeft zijn eigen typen zoals de 16/8 of 5/2 methode. “Het kiezen van de juiste methode die het beste bij u en uw levensstijl past, is wat u zelf moet proberen”, zegt Goyal.

Formuleer uw maaltijdtijden zo dat de laatste maaltijd van uw dag tussen 19.00 en 20.00 uur moet plaatsvinden, maar uiterlijk daarna, in overeenstemming met de natuurlijke interne klok van uw lichaam.

Loop ook langzaam! “Begin met het kiezen van een vastenperiode met een korte periode en verhoog deze geleidelijk”, legt Goyal uit.

Houd er ook rekening mee dat u alleen moet vasten na overleg met uw arts als u zwanger bent, borstvoeding geeft, diabetes heeft of aan een chronische ziekte lijdt.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *