Yoga tegen hoge bloeddruk: 5 yoga-oefeningen die je moet vermijden als je een hoge bloeddruk hebt

Hypertensie, algemeen bekend als hoge bloeddruk (BP), is tegenwoordig een veel voorkomend gezondheidsprobleem. Het brengt niet alleen gezondheidsrisico’s met zich mee omdat het de kans op aandoeningen zoals hartziekten, hartaanvallen en beroertes vergroot, maar het kan ook een negatief effect hebben op het algehele welzijn. Yoga wordt vaak aanbevolen om een ​​hoge bloeddruk te verlagen, en uit een onderzoek van BMC Public Health is gebleken dat het beoefenen van yoga de kans op het behouden van een normale bloeddruk aanzienlijk vergroot. Het is echter belangrijk op te merken dat het beoefenen van yoga voor hoge bloeddruk enkele risico’s met zich meebrengt en met voorzichtigheid moet worden benaderd.

Is yoga veilig voor hoge bloeddruk?

Yoga staat bekend om zijn vermogen om stress te verminderen, de flexibiliteit te verbeteren en het algehele welzijn te vergroten. Voor mensen met hoge bloeddruk kunnen bepaalde yogahoudingen echter contraproductief en zelfs potentieel schadelijk zijn. Yoga-expert Himalayan Siddhaa Akshar, oprichter van het Akshar Yoga Research and Development Centre, zegt: “Bepaalde yogahoudingen zoals inversies kunnen de bloeddruk tijdelijk verhogen omdat ze de bloedtoevoer naar het hoofd vergroten en de nek en schouders belasten. Bovendien kan controle van de ademhaling tijdens yoga leiden tot plotselinge bloeddrukdalingen en dus duizeligheid. Daarom moeten mensen met hypertensie of hoge bloeddruk yoga beoefenen onder begeleiding of na overleg met hun arts.”

9 yogahoudingen die je moet vermijden als je een hoge bloeddruk of hoge bloeddruk hebt

1. Hoofdstand (Sirsasana)

Deze omgekeerde houding verhoogt de bloedtoevoer naar het hoofd en kan de bloeddruk verhogen. Mensen met hoge bloeddruk moeten voorkomen dat ze hun hoofd gedurende langere tijd onder hun hart houden.

2. Handstand (Adho mukha vrksasana)

Net als de hoofdstand is de handstand een inversie die kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Het belast het cardiovasculaire systeem aanzienlijk en is mogelijk niet geschikt voor mensen met hoge bloeddruk.

Vermijd inversies als u een patiënt bent met hoge bloeddruk. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Schouderstand (Sarvangasana)

Hoewel deze houding verschillende gezondheidsvoordelen heeft, kan het ook de bloeddruk verhogen als gevolg van de inversie. Indien geprobeerd, moet dit worden gedaan onder begeleiding van een ervaren instructeur en met aanpassingen.

4. Ploeghouding (Halasana)

Ploeghouding is een andere inversiehouding die de bloeddruk kan beïnvloeden. Het comprimeert het nek- en keelgebied, wat mogelijk leidt tot verhoogde druk. Mensen met hoge bloeddruk moeten deze houding zorgvuldig benaderen.

Lees ook: Beheers hoge bloeddruk met deze 5 natriumarme voedingsmiddelen

5. Chakrasana of wielhouding (Urdhva Dhanurasana)

Wheel pose is een diepe achteroverbuiging die erg intens kan zijn. Daarom kan een stijging van de bloeddruk optreden. Mensen met hoge bloeddruk moeten deze houding geleidelijk en met de juiste aanpassingen benaderen.

6. Intense voorwaartse buigingen (Paschimottanasana)

Hoewel voorwaartse buigingen over het algemeen als ontspannend worden beschouwd, kunnen intense variaties het cardiovasculaire systeem belasten. Voor mensen met hoge bloeddruk is het raadzaam om deze houdingen met de nodige voorzichtigheid uit te voeren en overbelasting te vermijden.

Zittende voorwaartse buiging
Een zittende voorwaartse buiging is het beste om buikvet te verminderen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

7. Uitgebreide driehoekshouding (Utthita trikonasana)

Deze pose omvat een brede houding en een diepe rek. Het is belangrijk voor mensen met hoge bloeddruk om overmatige inspanning te vermijden en een comfortabel bewegingsbereik te behouden.

8. Strijder III (Virabhadrasana III)

Deze evenwichtshouding vereist stabiliteit en concentratie. Mensen met hoge bloeddruk moeten voorzichtig zijn om overbelasting te vermijden en gelijkmatig tijdens de houding ademen.

Lees ook: Beheers uw hoge bloeddrukproblemen met deze yoga-asana’s en pranayam-technieken

9. Kameelhouding (Ustrasana)

Kameelhouding kan intens zijn en de bloeddruk verhogen. Aanpassingen zoals het gebruik van rekwisieten of het verkleinen van de diepte van de achteroverbuiging kunnen deze houding toegankelijker maken voor mensen met hoge bloeddruk.

Kameel poseert voor het hart
Het houden van kamelen heeft verschillende voordelen voor de gezondheid, maar moet worden vermeden als u een hoge bloeddruk heeft. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Yoga-oefeningen voor hoge bloeddruk

Neem deze yogahoudingen op in uw dagelijkse routine om uw hoge bloeddruk te verlagen en de algehele gezondheid van het hart te bevorderen.

  • Kinderhouding (Balasana): Het is een van de eenvoudigste yogaoefeningen en bevordert ontspanning en stressverlichting.
  • Lijkhouding (Savasana): Deze yogahouding zorgt voor diepe rust, kalmte en ontspanning.
  • Benen op de muurhouding (Viparita Karani): Het verhoogt niet alleen de bloedstroom in uw lichaam, maar bevordert ook de ontspanning en vermindert mogelijk het risico op hartaandoeningen.
  • Staande voorwaartse buighouding (Uttanasana): Het helpt het zenuwstelsel te kalmeren en uw ademhaling te verbeteren.
  • Pranayama-technieken: Pranayama-technieken zoals Anulom Vilom (alternatieve neusgatademhaling) en Ujjayi-ademhaling kunnen het energieniveau in evenwicht brengen, ontspanning bevorderen en stress verminderen.

Als u een patiënt bent met hoge bloeddruk, raadpleeg dan altijd een arts voordat u met een nieuw trainingsprogramma, inclusief yoga, begint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *