Zaadoliën voor gezonde darmen: wat zijn ze en hoe zijn ze nuttig?

Wanneer je de juiste mix van ingrediënten in je eten probeert te vinden om een ​​opgeblazen gevoel te voorkomen, moet je kijken naar producten die ontstekingen in je lichaam veroorzaken. Kijk eerst goed welke olie je gebruikt! Onderzoek toont aan dat zaadoliën ontstekingen in het lichaam veel beter reguleren dan plantaardige oliën en daardoor de darmgezondheid bevorderen.

Interessant is dat lijnzaadolie niet alleen goed is voor de darmen, maar ook het vermogen heeft om kankercellen te verminderen. Deze studie, gepubliceerd in het officiële tijdschrift van de Balkan Unie voor Oncologie, zegt dat lijnzaadolie voorkomt dat de tumor zich verspreidt. Uit een andere studie gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition bleek dat lijnzaadolie de bloeddruk onder controle hield. De lijst met voordelen van zaadolie is eindeloos! Daarom moet u zaadoliën in uw dieet opnemen voor gezonde darmen.

Wat zijn zaadoliën?

Zaadoliën zijn afkomstig van plantaardige bronnen, met name zaden zoals zonnebloem, sesam, vlas en pompoen. Zaadoliën spelen een cruciale rol bij het koken en voegen een uitzonderlijke smaak toe aan een verscheidenheid aan gerechten. Garima Goyal, voedingsdeskundige, legt uit dat deze olie in sommige opzichten zelfs beter zou kunnen blijken te zijn dan plantaardige olie. “Plantaardige oliën mogen over het algemeen alleen met mate worden gebruikt vanwege hun gehalte aan omega-6-vetzuren, die mogelijk ontstekingen kunnen veroorzaken”, zegt ze.

Het maken van zaadolie is een moeilijk proces, vooral als je het thuis wilt maken. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Zaadoliën bevatten daarentegen omega-3-vetzuren, die nuttig kunnen zijn bij het moduleren van ontstekingen. “Er zijn verschillende zaadoliën en ze hebben allemaal verschillende eigenschappen. Er zijn verschillende kooktechnieken, culinaire voorkeuren en gezondheidsproblemen, en elk heeft zijn eigen voordelen. Er bestaat geen magische formule, maar rekening houden met de vetzuurbalans van de gehele voeding is cruciaal. Door verschillende bakoliën te gebruiken, kun je een evenwichtige inname van belangrijke vetten bereiken”, voegt ze eraan toe. We weten allemaal dat hennepzaadolie een aantal verbazingwekkende Ayurvedische eigenschappen heeft voor de gezondheid en de huid.

De 6 beste zaadoliën die u moet gebruiken voor gezonde darmen

Bekijk de beste zaadoliën voor gezonde darmen! “Voordat je oliën gebruikt om te koken, is het belangrijk om te weten te komen over hun stabiliteit. Normaal gesproken is het verwarmen van sommige oliën misschien niet ideaal voor een Indiaan als hij langere tijd kookt”, waarschuwt Goyal.

Een lepel lijnzaad
Lijnzaadolie heeft veel gezondheidsvoordelen. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

1. Lijnzaadolie

Lijnzaadolie staat bekend om zijn omega-3-vetzuren en kan worden gebruikt in saladedressings en over afgewerkte gerechten worden gemotregend. Het is een veelzijdige olie. Lijnzaadolie heeft gezondheidsvoordelen, variërend van gewichtsbeheersing en vruchtbaarheid tot de gezondheid van het haar.

2. Pompoenpitolie

Pompoenpitolie voegt een rijke, aardse smaak toe aan salades en soepen. Het kan de algehele smaak van het gerecht helpen verbeteren.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

3. Sesamolie

Sesamolie heeft een hoog rookpunt. Sesamol en sesaminol, twee hart-gezonde antioxidanten, zijn er overvloedig in aanwezig en kunnen een aantal voordelen bieden.

4. Zaadolie van saffloerplanten

Van deze zaden wordt saffloerolie gemaakt. Het aandeel onverzadigde vetzuren is hoger en het gehalte aan verzadigde vetzuren is lager.

5. Zonnebloemolie

Zonnebloemzaadolie is een goede optie om de darmgezondheid te ondersteunen, omdat het weinig verzadigd vet en veel vitamine E bevat.

6. Zwarte komijnolie

Zwartzaadolie kan worden gebruikt in recepten met of zonder warmte. Ze verlichten ontstekingen en bevorderen de darmgezondheid.

Kan zaadolie thuis worden gemaakt?

Als het zo lekker is, waarom maak je deze gouden vloeistof dan niet thuis? Als u op zoek bent naar een recept voor zaadolie, moet u mogelijk uw onderzoek stopzetten, omdat het thuis maken van zaadolie misschien niet zo eenvoudig is als u denkt. “Het produceren van zaadoliën, hoewel mogelijk, kan een lange en vervelende klus zijn die misschien niet voor iedereen mogelijk is. Commercieel geproduceerde zaadoliën worden zwaar verwerkt en onderworpen aan een warmtebehandeling. Met behulp van gespecialiseerde apparatuur kan zaadolie thuis worden geëxtraheerd uit bepaalde zaden zoals chia-, vlas-, zonnebloem-, sesam- en pompoenpitten door middel van een koude perstechniek”, legt Goyal uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *