Zeemeerminhouding: voordelen en hoe het te doen

Zeemeerminhouding helpt stress en angst te verlichten en stimuleert de buikorganen. We zullen meer voordelen van Eka Pada Rajakapotasana uitleggen en hoe u deze kunt implementeren.

De zeemeerminhouding is een variatie op de eenbenige koningsduifhouding, ook wel bekend als Eka Pada Rajakapotasana in het Sanskriet. Deze pose is perfect voor degenen die hun achteroverbuiging willen verdiepen en hun heupen nog verder willen openen. Wanneer je de zeemeerminyoga-asana uitvoert, moet je de vloeibaarheid van het mythische waterwezen voelen en je voorstellen dat je benen en heupen de prachtige staart van een zeemeermin vormen. Het is belangrijk om je heupen en dijen op te warmen voordat je deze pose probeert, net als bij de eenbenige koningsduivenhouding. Deze diepe achteroverbuigingshouding is verkwikkend en stimulerend en biedt verschillende voordelen. Het kan onder andere je houding verbeteren en de flexibiliteit vergroten. Lees verder voor meer informatie over de voordelen van de zeemeerminhouding.

Wat zijn de voordelen van Zeemeerminhouding of Eka Pada Rajakapotasana?

Hier zijn enkele van de mogelijke voordelen van de zeemeerminhouding:

1. Verhoogt de heupflexibiliteit en mobiliteit

Deze houding rekt de heupbuiger-, piriformis- en bilspieren enorm uit. Dit helpt de heupflexibiliteit en mobiliteit te vergroten, zegt yoga-expert Dr. Hansaji Jayadeva Yogendra.

Warm je lichaam op voordat je de zeemeerminhouding aanneemt. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Versterkt de dijspieren

Het rekt en verlengt de dijspieren, inclusief de quadriceps en hamstrings. Dit helpt de dijspieren te versterken.

3. Verbetert de houding

Het helpt de borst en schouders te openen, gaat de effecten van langdurig zitten tegen en verbetert de houding.

lees ook

De beste handgreepversterkers om de handkracht te verbeteren: 5 tips voor jou!

4. Versterkt de onderrug

Het rekt en opent niet alleen de borst en schouders, maar verlicht ook de spanning in de heupen en onderrug, zegt de expert.

5. Geeft een gevoel van rust

Door in deze houding de heupen diep te openen en te strekken, kunnen opgeslagen spanning en stress worden losgelaten. Dit bevordert de ontspanning en een gevoel van rust.

6. Verbetert de spijsvertering

Het samendrukken van de buik in deze houding kan de buikorganen stimuleren. Dit kan mogelijk de spijsvertering bevorderen en de orgaanfunctie verbeteren.

7. Brengt de energiestroom in het lichaam in evenwicht

Het beoefenen van deze yoga-asana helpt de energiestroom in het lichaam in evenwicht te brengen, vooral in de heupen, het bekken en de onderrug.

Hoe doe je een zeemeermin-pose?

Je kunt hier de volledige instructies voor de zeemeerminhouding vinden.

Een vrouw doet een neerwaartse hondhouding
De zeemeerminhouding begint met de naar beneden gerichte hondpositie. Afbeelding met dank aan Adobe Stock
  • Voordat u de Eka Pada Rajakapotasana asana probeert, moet u uw lichaam opwarmen, vooral uw heupen, dijen en rug. Doe wat zachte rekoefeningen zoals heupopeners, voorwaartse buigingen en lunges, raadt de expert aan.
  • Begin in een neerwaartse hondenpositie met uw handen op schouderbreedte uit elkaar en de voeten op heupbreedte uit elkaar.
  • Bij een neerwaartse hond breng je je rechterknie naar voren in de richting van je rechterpols en plaats je deze zo dicht mogelijk bij je pols. Uw rechterenkel moet zich dichtbij uw linkerpols bevinden. Het is mogelijk dat uw rechterscheenbeen niet evenwijdig is aan de voorkant van uw mat.
  • Laat je heupen naar de mat zakken. Zorg ervoor dat uw voorbeen naar buiten is gedraaid en dat uw scheenbeen iets naar buiten is gekanteld. Je achterste been moet recht naar achteren worden gestrekt, waarbij de bovenkant van je voet in de mat drukt. Probeer je heupen zoveel mogelijk te strekken. Dit betekent dat beide heuppunten naar voren wijzen. Als dit te intens aanvoelt, kun je je heupen iets open laten, maar probeer ze na verloop van tijd rechter te maken.
  • Adem in terwijl je je ruggengraat verlengt, je borst optilt en je schouderbladen over je rug trekt. Houd uw blik naar voren of iets naar boven gericht.
  • Wanneer u zich op uw gemak voelt, strek dan uw armen boven uw hoofd. Til uw rechtervoet op en buig uw rechterknie. Pak de bovenkant van je rechtervoet vast en plaats je handen erop. Als u uw enkel kunt vastpakken, doe dat dan. Adem diep uit en kantel je hoofd naar achteren totdat het je voeten raakt.
  • Blijf 5 tot 10 ademhalingen in de zeemeerminhouding, waarbij je diep en gelijkmatig ademhaalt. Concentreer u op het ontspannen in de pose en het loslaten van eventuele spanning.
  • Om uit de houding te komen, breng je je bovenlichaam naar voren door je hoofd uit te strekken en je handpalmen op de mat te plaatsen. Steek vervolgens uw achterste tenen in en druk ze terug in de neerwaartse hond. Herhaal aan de andere kant.
  • Nadat je de zeemeerminhouding aan beide kanten hebt geoefend, is het nuttig om wat tegenstrekkingen te doen om de spanning in je heupen en onderrug te verlichten. De kinderhouding en de zittende voorwaartse buiging zijn uitstekende opties.

Het beoefenen van yoga asana’s heeft geen bijwerkingen, maar het is belangrijk om yoga met voorzichtigheid te beoefenen, vooral als je al bestaande medische aandoeningen hebt. Raadpleeg altijd uw arts en een yoga-expert voordat u iets nieuws in uw fitnessroutine opneemt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *