Zeldzame Ziektedag: 6 zeldzame hartziekten waar u rekening mee moet houden

Je hoort vaak over hartaanvallen of hartfalen. Maar er zijn ook enkele zeldzame hartziekten waarvan u op de hoogte moet zijn.

Hart- en vaatziekten treffen miljoenen mensen over de hele wereld en zijn wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken. Hoewel u misschien wel eens gehoord heeft van coronaire hartziekte of hartfalen, zijn er veel andere hart- en vaatziekten die niet zo vaak voorkomen. Zeldzame hartziekten kunnen bij mensen voorkomen als gevolg van genetische redenen of andere leefstijlfactoren en kunnen ook fataal zijn. Op de Dag van de Zeldzame Ziekten, die elk jaar op de laatste dag van februari wordt gevierd, onthullen we enkele van de zeldzame hartziekten waarover u moet weten.

Hart- en vaatziekten, een groep ziekten van het hart en de bloedvaten, zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie eisen de ziekten jaarlijks bijna 18 miljoen levens. Hoewel hartaanvallen en beroertes meer dan vier op de vijf sterfgevallen door hart- en vaatziekten (HVZ) veroorzaken, zijn er zeldzame hartziekten die ernstig kunnen zijn.

Wat zijn zeldzame hartziekten?

Zeldzame hartziekten zijn ziekten die niet vaak voorkomen. Hier zijn er een aantal:

1. Non-compactie van het linkerventrikel (LVNC)

Het is een zeldzame hartziekte waarbij de linkeronderkamer van het hart zich niet goed ontwikkelt. Daarom pompt uw ​​hart het bloed mogelijk niet zo efficiënt door uw lichaam als zou moeten. Vaak is het een aangeboren aandoening die al bij de geboorte aanwezig is en die wordt veroorzaakt doordat de hartspier zich niet goed vormt, zegt interventiecardioloog dr. Abhijit Borse. De symptomen zijn vermoeidheid, kortademigheid en hartkloppingen.

Voor de behandeling kunnen sommige patiënten antistollingsmiddelen of een implanteerbaar apparaat (defibrillator) nodig hebben. In ernstige gevallen kan een harttransplantatie worden overwogen, zegt de deskundige.

lees ook

Stethoscoop en een hart
Non-compactie van het linkerventrikel is een zeldzame hartziekte. Met dank aan afbeelding: Freepik

2. Amyloïdose

Er vindt een opeenhoping van abnormale eiwitten plaats in het hartweefsel, waardoor de functie ervan wordt aangetast. Het kan verband houden met bepaalde ziekten, zoals multipel myeloom. Symptomen van amyloïdose zijn vermoeidheid, zwelling in de benen en enkels en moeite met ademhalen.

De behandeling zal gericht zijn op de onderliggende oorzaak, zoals de behandeling van multipel myeloom. Er zijn ook orgaanspecifieke therapieën beschikbaar om de symptomen te verlichten.

3. Aritmogene rechterventrikeldysplasie (ARVD)

Dit is een zeldzame genetische aandoening die leidt tot structurele veranderingen in het hart. Bij ARVD wordt de hartspier vervangen door vetweefsel. Symptomen zijn onder meer hartkloppingen, flauwvallen en een onregelmatige of onregelmatige hartslag.

Om deze aandoening te behandelen, zijn implanteerbare apparaten zoals een defibrillator beschikbaar voor mensen die het risico lopen op een plotselinge hartdood.

4. Takotsubo-cardiomyopathie

Deze aandoening, ook wel bekend als het ‘gebroken hart syndroom’, lijkt op een hartaanval, maar wordt vaak veroorzaakt door extreme emotionele stress die leidt tot een tijdelijke verzwakking van de hartspier, zegt de expert. Hoewel het mannen kan treffen, komt het vooral voor bij vrouwen na de menopauze na fysieke of emotionele stress, blijkt uit een onderzoek uit 2012, gepubliceerd in Revista Portuguesa de Cardiologia (Engelse editie). Symptomen zijn onder meer pijn op de borst (die lijkt op een hartaanval), kortademigheid, snelle of onregelmatige hartslag. In zeldzame gevallen kan het gebroken-hartsyndroom fataal zijn.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Voor de behandeling is ondersteunende zorg nodig. Hoewel het meestal vanzelf verdwijnt, kan een arts soms medicijnen zoals diuretica voorschrijven om de vochtophoping te verminderen.

5. Restrictieve cardiomyopathie

Het wordt gekenmerkt door verstijving van de hartspier, waardoor het vermogen om zich uit te rekken en zich met bloed te vullen wordt beperkt. Het kan idiopathisch zijn (onbekende oorzaak) of geassocieerd zijn met aandoeningen zoals amyloïdose. Symptomen zijn onder meer vermoeidheid, zwelling in de maag of benen en kortademigheid.

Het behandelen van restrictieve cardiomyopathie vereist het identificeren van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan een harttransplantatie worden overwogen.

6. Reuzencel-myocarditis

Reuzencelmyocarditis is een ontstekingsziekte die een snelle achteruitgang van de hartspier veroorzaakt, zegt dr. Bors. Het is een auto-immuunreactie waarbij het immuunsysteem van het lichaam de hartspier aanvalt, vaak zonder duidelijke aanleiding. Symptomen zijn onder meer pijn op de borst, vermoeidheid en kortademigheid.

Voor de behandeling van gigantische celmyocarditis kan een hoge dosis immunosuppressieve therapie nodig zijn. In ernstige gevallen kan mechanische ondersteuning van de bloedsomloop of een harttransplantatie worden aanbevolen.

Kunnen zeldzame hartziekten dodelijk zijn?

Ja, zeldzame hartziekten kunnen ernstig en in sommige gevallen mogelijk fataal zijn. De resultaten variëren afhankelijk van factoren zoals de specifieke ziekte, de ernst ervan en de reactie op de behandeling. Aandoeningen zoals ARVD of gigantische celmyocarditis kunnen een risico op plotselinge hartdood met zich meebrengen.

Mensen met deze zeldzame hartziekten hebben vaak gespecialiseerde zorg nodig van een team van medische professionals, waaronder cardiologen en, in sommige gevallen, transplantatiespecialisten. Regelmatige vervolgbezoeken en het naleven van behandelplannen zijn essentieel voor een optimaal beheer van deze aandoeningen.

Vrouw in het rood maakt een hartteken
Volg deze tips voor een gezond hart. Met dank aan afbeelding: Freepik

Hoe houd je je hart gezond?

Het handhaven van een gezonde levensstijl is essentieel voor de gezondheid van het hart. Hier zijn enkele tips om het cardiovasculaire welzijn te ondersteunen:

1. Regelmatige lichaamsbeweging

Doe minstens 150 minuten aerobe oefeningen met matige intensiteit per week. Probeer daarnaast minimaal twee dagen per week aan krachttraining te doen.

2. Evenwichtige voeding

Blijf gehydrateerd en eet een dieet dat rijk is aan groenten, volle granen, vers fruit, magere eiwitten en gezonde vetten. Consumeer minder verzadigd vet, transvet, natrium en toegevoegde suikers.

3. Geef slechte gewoonten op

Als u rookt, zoek dan hulp om te stoppen met roken. Roken is een belangrijke risicofactor voor hartziekten, zegt de deskundige. Drink alcohol ook met mate, of helemaal niet. Je kunt één drankje per dag drinken.

4. Beheer stress

Oefen stressverminderende technieken zodat uw hart de druk niet voelt. Je kunt yoga, meditatie of diepe ademhaling doen.

5. Regelmatige gezondheidscontroles

Controleer regelmatig uw cholesterolwaarden, bloedsuikerspiegel en bloeddruk. U moet eventuele gezondheidsproblemen onmiddellijk aanpakken.

Het overnemen van deze gewoonten kan bijdragen aan een gezonde levensstijl en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *