Zo maak je Panjiri met Green Moong Dal voor winterwarmte

Probeer in de winter het speciale panjiri-recept van mijn moeder. Leer hoe je panjiri maakt met groene moong dal voor een gezonde optie!

Luiheid, vermoeidheid en bittere kou zijn winterkenmerken die niemand sparen! Hoesten, verkoudheid en allergieën komen steeds vaker voor. Net als de constante drang om in een knus dekentje te kruipen en te knabbelen aan alles wat je niet mag eten. Maar er zijn bepaalde traditionele recepten die van generatie op generatie zijn doorgegeven om de maag met allerlei gezonde dingen te vullen en warmte van binnenuit te bieden. Dit panjiri-recept dat we met jullie gaan delen, is zo’n wonderrecept uit de keuken van mijn Punjabi-moeder.

Mijn moeder maakt elke winter dit gezonde panjiri-recept voor mij als blijk van haar liefde, zorg en bezorgdheid. Ik woon in het hart van Punjab, waar deze winterse superfood in elk huishouden wordt gemaakt om onze lichamelijke gezondheid te beschermen tegen de negatieve effecten van de koude maanden. Mijn moeder staat uren in de keuken om dit recept te bereiden, want het maken van panjiri vergt geduld. Ik deel dit geheime recept voor een heerlijke lipsmaak graag met jullie allemaal en hoop dat jullie de piek van de wintermaanden met goede smaak en een vleugje gezondheid doorbrengen!

Wat is Panjiri?

Panjiri (of panjeeri) is een geroosterd mengsel van gemalen dal, volkorenmeel of kikkererwtenmeel in ghee, met veel gedroogd fruit en kruiden. Deze dragen bij aan de smaak- en gezondheidsvoordelen. Panjiri kun je het beste licht warm eten, en wat zou de winter zijn zonder warme desserts, toch? Dus laten we warme gulab jamuns opgeven en gezondere keuzes maken door onze trek in zoetekauwen te stillen door van panjiri te genieten.

Noten maken panjiri gezond en verteerbaar! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hoe maak je panjiri thuis?

Hier is een heerlijk panjiri-recept uit de keuken van mijn moeder. Volg de stappen zorgvuldig en je zult versteld staan ​​van de smaak!

Ingrediënten

lees ook

Probeer deze recepten voor selderijsap om de spijsvertering te stimuleren en de huid te laten stralen

• 1 kg Desi Ghee (beste ghee-merken in India)
• 1 kg gemalen groene moong sabut dal
• 1kg att
• Kom vol gemalen vossennoten, kokosnoot (in stukjes gesneden of gedroogd), amandelen en cashewnoten
• ½ kg rietsuiker (of meer, afhankelijk van uw smaak)

Recept:

1. Neem eerst 1 kg desi ghee en smelt deze in een grote kookpot.

2. Zodra de ghee smelt, voeg je de gemalen groene moong sabut dal toe. Je kunt de gronddal gemakkelijk van de markt krijgen.

3. Kook en rooster de dal in de ghee op een laag vuur gedurende 30-45 minuten tot hij lichtbruin wordt en de rauwe geur verdwijnt.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Zodra de dal bruin kleurt, voeg je 1 kg bloem toe aan het mengsel. Kook het mengsel nog 30 minuten op laag vuur tot het bruin kleurt.

5. Voeg na enige tijd de kom met gemalen vossennoten, kokosnoot en eventuele droge vruchten toe aan het mengsel en rooster gedurende 10-15 minuten. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed mengen.

6. Schakel het vuur uit en laat het panjiri-mengsel 15-20 minuten afkoelen.

7. Voeg nu een halve kilo rietsuiker toe aan de panjiri en meng alles goed. Zorg ervoor dat je mengsel niet erg heet is als je de rietsuiker toevoegt, anders smelt het en ontstaat er een plakkerig mengsel. Behoud de korrelige textuur voor de perfecte panjiri.

8. Je panjiri is klaar! Je kunt het in elke stalen container overbrengen, de hele winter bewaren en elke dag in kleine porties consumeren.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van panjiri?

Het consumeren van panjiri in de winter heeft verschillende gezondheidsvoordelen.

1. Het is een immuunbooster

Panjii is een heerlijk dessert dat ook een voedingskrachtcentrale is, gezien de ingrediënten die ervoor worden gebruikt. In de winter is het een uitstekende immuunversterker en kan het ons beschermen tegen veel voorkomende winterziekten zoals verkoudheid of hoesten. Het is een calorierijk tussendoortje dat je van energie kan voorzien om wintermoeheid tegen te gaan.

2. Panjiri is goed voor zwangere vrouwen

Panjiri Laddoo wordt vaak aan aanstaande moeders gegeven, omdat de gezonde ingrediënten voedingsondersteuning bieden tijdens de zwangerschap.

Panjiri Laddoo
Panjiri Laddoo wordt als goed beschouwd voor zwangere vrouwen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

3. Het is perfect voor moeders die borstvoeding geven

Panjiri is een voedzaam snoepje voor moeders die borstvoeding geven, omdat het de moedermelkstroom stimuleert en hen helpt weer op krachten te komen na de bevalling. Het is ook ideaal voor kinderen die in de winter actiever blijven en meer energie nodig hebben.

4. Goed voor de gezondheid van de botten

Naarmate we ouder worden, hebben onze botten en spieren de neiging om te verzwakken en hun kraakbeen te verliezen, wat moeilijk weer tot leven te wekken is. Zelfgemaakte panjiri is voedzaam en goed voor onze botten en gewrichten, omdat ghee en gedroogd fruit ze vet en gezond houden.

5. Gezond voor ogen en hersenen

Gezien de gezonde ingrediënten waaruit onze zelfgemaakte panjiri bestaat, kunnen we gemakkelijk concluderen dat deze desimix gezond is voor onze ogen en hersenen.

Omdat het veel calorieën bevat, moet het in kleine hoeveelheden worden gegeten, omdat het van nature warm is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *