Zonbescherming voor de gevoelige huid: tips voor het kiezen van de juiste zonnebrandcrème

Is zonnebrandcrème met SPF 100 goed voor de gevoelige huid? Hoe u de juiste zonnebrandcrème voor de gevoelige huid kiest.

Of het nu zomer, moesson of winter is, bescherming tegen de zon is een must. Het moet deel uitmaken van uw huidverzorgingsroutine, omdat het een barrière op de huid vormt. Het helpt uw ​​huid te beschermen tegen ultraviolette (UV) straling en vermindert het risico op zonnebrand en vroegtijdige veroudering. Het is belangrijk om voor ieder huidtype de juiste zonnebrandcrème te kiezen. Maar het vinden van de beste zonnebrandcrème voor de gevoelige huid kan een uitdaging zijn. Vrouwen met een gevoelige huid zijn gevoelig voor roodheid of jeuk als ze niet de juiste zonnebrandcrème gebruiken. Dan zijn er ook twijfels over de zonbeschermingsfactor of SPF. Maak je geen zorgen, we vertellen je hoe je de beste zonnebrandcrème voor de gevoelige huid kiest.

Wat is een gevoelige huid?

Gevoelige huid is een huidtype dat gevoeliger is voor bijwerkingen zoals roodheid, jeuk, branderigheid of droogheid bij blootstelling aan verschillende stimuli, waaronder omgevingsfactoren zoals zonlicht, agressieve chemicaliën of bepaalde huidverzorgingsproducten. Het kan worden gekenmerkt door een verhoogde reactie van de huidbarrièrefunctie op deze triggers, wat leidt tot ongemak of irritatie, legt dermatoloog Dr. Rashmi Aderao.

Bescherming tegen de zon is belangrijk voor de gevoelige huid. Met dank aan afbeelding: Freepik

Waarom is bescherming tegen de zon belangrijk voor mensen met een gevoelige huid?

Zonnebrandcrème is van cruciaal belang voor mensen met een gevoelige huid, omdat het hun gevoelige huid helpt beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. UV-stralen kunnen gevoeligheidsproblemen verergeren en leiden tot ontstekingen, roodheid en andere bijwerkingen.

Welke verschillende soorten zonnebrandcrème zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen zonnebrandcrème: chemisch en fysisch (mineraal). Chemische zonnebrandmiddelen absorberen UV-stralen en zetten deze om in warmte, terwijl fysieke zonnebrandmiddelen een fysieke barrière creëren die UV-stralen reflecteert en van de huid verstrooit, zegt de expert.

Hoe kies je de beste zonnebrandcrème voor de gevoelige huid?

Wanneer u zonnebrandcrème voor de gevoelige huid kiest, kies dan voor producten met het label ‘geurvrij’, ‘hypoallergeen’ en ‘door dermatologen getest’. Zoek naar zonnebrandmiddelen op mineraalbasis die zinkoxide of titaniumdioxide bevatten, omdat deze minder snel irritatie veroorzaken. Vermijd producten met agressieve chemicaliën zoals oxybenzone, avobenzone of geurstoffen, die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken.

lees ook

Beste salicylzuur gezichtswasmiddel: 6 toptips voor een acnevrije huid

Is SPF 100 goed voor de gevoelige huid?

Algemeen wordt aangenomen dat zonnebrandmiddelen met een hogere SPF meer bescherming kunnen bieden. Volgens een onderzoek uit 2019, gepubliceerd in de Journal of the American Academy of Sciences, bleek zonnebrandcrème met SPF 100 bij gebruik op strandvakanties veel effectiever te zijn in het beschermen tegen zonnebrand veroorzaakt door UV-straling dan zonnebrandcrème met SPF 50.

Maar dr. Aderao zegt dat SPF 100 niet noodzakelijkerwijs beter is voor de gevoelige huid. De zonbeschermingsfactor geeft in de eerste plaats de mate van bescherming tegen UVB-straling aan, niet noodzakelijkerwijs de mate van gevoeligheid. SPF 30 wordt over het algemeen als voldoende beschouwd als het correct wordt aangebracht en indien nodig opnieuw wordt aangebracht. Hogere SPF’s bieden slechts een iets betere bescherming en kunnen meer potentieel irriterende chemicaliën bevatten. Het is belangrijker om je te concentreren op het vinden van een zonnebrandcrème die zacht is en geschikt is voor de gevoelige huid, dan alleen te vertrouwen op een hoge SPF.

Vrouw brengt zonnebrandcrème op haar schouder aan
Stappen voor het aanbrengen van zonnebrandcrème. Met dank aan afbeelding: Freepik

Hoe breng ik zonnebrandcrème aan op een gevoelige huid?

  • Om zonnebrandcrème voor de gevoelige huid aan te brengen, begint u met het voorzichtig reinigen van de huid en het droogdeppen.
  • Breng minimaal 15 minuten vóór blootstelling aan de zon een ruime hoeveelheid zonnebrandcrème aan om een ​​adequate absorptie te garanderen.
  • Breng de zonnebrandcrème elke twee uur opnieuw aan, of onmiddellijk nadat u heeft gezweet in de sportschool of tijdens het zwemmen.
  • Wees voorzichtig bij het aanbrengen en vermijd krachtig wrijven over de huid, omdat dit de gevoeligheid kan vergroten.

Zorg ervoor dat u een breedspectrum zonnebrandcrème met SPF 30 gebruikt en kies waterbestendige formules wanneer u zich bezighoudt met watergerelateerde activiteiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *