Zwanger worden na het gebruik van anticonceptie: alles wat u moet weten

Vraagt ​​u zich af hoe snel u zwanger kunt worden na het stoppen van de anticonceptie? Lees verder voor meer informatie over anticonceptie en zwangerschap.

Als u anticonceptie heeft gebruikt om ongewenste zwangerschap te voorkomen, hoeft u na het stoppen van het gebruik niet onmiddellijk zwanger te worden. Een van de meest gestelde vragen over zwangerschap is hoe snel vrouwen zwanger kunnen worden na het stoppen van de anticonceptie. Het antwoord ligt in het feit dat dit van verschillende factoren kan afhangen. Wij vertellen je alles over zwangerschap na anticonceptie.

Hoe snel kun je zwanger worden na het stoppen van verschillende vormen van anticonceptie?

Het tijdsbestek voor zwangerschap na het stoppen van de anticonceptie varieert omdat dit voornamelijk afhangt van de gebruikte methode. Volgens een onderzoek uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Contraception and Reproductive Medicine, werd ongeveer 83 procent van de vrouwen die stopten met het gebruik van anticonceptie binnen een jaar zwanger. Bij het plannen van wanneer u zwanger wilt worden, is het van cruciaal belang om de potentiële impact van elke anticonceptiemethode op de vruchtbaarheid te begrijpen.

De tijdlijn voor zwangerschap na het stoppen van de anticonceptie varieert. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hier is een overzicht van het mogelijke tijdstip van zwangerschap na het stoppen van de anticonceptie:

1. Hormonale anticonceptie (anticonceptiepil, pleister en hormoonring)

Bij de meeste vrouwen kan het een paar maanden duren voordat de menstruatiecyclus en de ovulatie weer normaal zijn, zegt gynaecoloog en vruchtbaarheidsspecialist dr. Gurpreet Batra. Bij sommige vrouwen kan de eisprong plaatsvinden binnen een paar weken na het stoppen met de anticonceptiepil, terwijl dit bij anderen enkele maanden kan duren. Over het algemeen wordt aanbevolen om na het stoppen te wachten tot een volledige menstruatiecyclus is voltooid voordat u probeert zwanger te worden, zodat het lichaam kan terugkeren naar het natuurlijke hormonale evenwicht.

2. Hormonaal spiraaltje (spiraaltje)

Sommige vrouwen ovuleren en herwinnen hun vruchtbaarheid kort na de verwijdering van een hormonaal spiraaltje. Bij anderen kan het echter enkele maanden duren voordat de eisprong wordt hervat. Over het algemeen kan de vruchtbaarheid na verwijdering vrij snel worden hersteld.

lees ook

9 tips voor moeders die borstvoeding geven om deze winter gehydrateerd te blijven

3. Koperen spiraal

In tegenstelling tot hormonale spiraaltjes heeft het koperspiraal geen invloed op de vruchtbaarheid. Zodra het is verwijderd, kan een vrouw onmiddellijk zwanger worden, omdat er geen hormonale effecten zijn op de natuurlijke cyclus van het lichaam.

4. Anticonceptie-implantaten

Na het verwijderen van anticonceptie-implantaten kan de vruchtbaarheid relatief snel worden hersteld. Sommige vrouwen kunnen binnen enkele weken na verwijdering ovuleren en kort na verwijdering is zwangerschap mogelijk.

Ook factoren als leeftijd, algemene gezondheidstoestand en bestaande vruchtbaarheidsproblemen kunnen van invloed zijn op het tijdstip van de zwangerschap na het stoppen van de anticonceptie, zegt de deskundige. Als u bijvoorbeeld gezond bent en jonger dan 35 jaar, kunt u na het stoppen van de anticonceptie gemakkelijk zwanger worden.

Vrouw houdt de anticonceptiepil in de hand
Leeftijd beïnvloedt de timing van de zwangerschap na anticonceptie. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wanneer moet u stoppen met het gebruik van anticonceptiva als u van plan bent zwanger te worden?

Hormonale anticonceptiemethoden zoals de anticonceptiepil, pleisters of hormonale spiraaltjes kunnen de menstruatiecyclus en de ovulatie beïnvloeden. Daarom is het beter om te wachten tot je een volledige menstruatiecyclus hebt voltooid nadat je bent gestopt met proberen zwanger te worden, zegt dr. Batra. Hierdoor kan het lichaam terugkeren naar zijn natuurlijke hormonale evenwicht, wat resulteert in een regelmatigere menstruatiecyclus en een nauwkeurigere timing van de ovulatie.

Wat als u niet zwanger kunt worden nadat u anticonceptie heeft gebruikt?

Na het stoppen van de hormonale anticonceptie kan het enige tijd duren voordat de menstruatiecyclus en de ovulatie van een vrouw terugkeren naar hun natuurlijke patroon. Als er binnen een redelijke periode (zes maanden) na het stoppen van deze methoden geen zwangerschap optreedt, kunnen vruchtbaarheidstests worden uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen. Afhankelijk van de bevindingen kan uw arts verdere vruchtbaarheidsbehandelingen of -procedures aanbevelen. Hetzelfde geldt ook voor andere methoden. U hoeft alleen maar enige tijd te wachten voordat u een vruchtbaarheidsspecialist raadpleegt om te zien of de normale vruchtbaarheid is hersteld.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *