Zwarte afscheiding tijdens de zwangerschap: wat veroorzaakt het en wat te doen?

Bloedingen tijdens de zwangerschap zijn altijd een reden tot bezorgdheid. Maar neem zwarte afscheiding tijdens de zwangerschap niet lichtvaardig op, ook al kan dit wijzen op oud bloed en niet op actieve bloeding. Het kan een teken zijn van problemen zoals baarmoeder- of baarmoederproblemen of zelfs een gemiste miskraam. Als u meer wilt weten, lees dan verder om de oorzaken van zwarte afscheiding tijdens de zwangerschap te ontdekken.

Wat zijn de oorzaken van zwarte afscheiding tijdens de zwangerschap?

Zwarte vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap komt niet vaak voor, maar het is belangrijk om te weten dat elke ongewone afscheiding met een arts moet worden besproken.

Ken de oorzaken van zwarte afscheiding tijdens de zwangerschap. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hier zijn vijf mogelijke oorzaken van ongebruikelijke zwarte afscheiding tijdens de zwangerschap:

1. Oud bloed

Zwarte afscheiding kan vóór of na uw menstruatie optreden, tijdens de zwangerschap of na de bevalling van uw baby. Soms stoot het lichaam van een vrouw oud bloed af dat al een tijdje in de baarmoeder zit, legt gynaecoloog en verloskundige dr. Pratibha Singhal. Dit kan onder meer te wijten zijn aan hormonale veranderingen of cervicale irritatie.

2. Implantatiebloeding

In het begin van de zwangerschap kunnen sommige vrouwen last krijgen van lichte bloedingen of spotting, bekend als implantatiebloedingen, wanneer de bevruchte eicel zich in het baarmoederslijmvlies nestelt. Het kan enige tijd duren voordat dit bloed het lichaam verlaat, en als dit het geval is, kan het donkerder van kleur zijn.

3. Subchorionisch hematoom

Een subchorionisch hematoom is een ophoping van bloed tussen het baarmoederslijmvlies en het buitenste foetale membraan. Er kan bloeding optreden, die op donkere afscheiding kan lijken.

4. Infectie

Infecties zoals bacteriële vaginose of seksueel overdraagbare infecties kunnen veranderingen in de kleur van de vaginale afscheiding veroorzaken. Infecties tijdens de zwangerschap moeten onmiddellijk worden behandeld om mogelijke complicaties voor moeder en kind te voorkomen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Cervicale poliepen of laesies

Gezwellen zoals cervicale poliepen of laesies kunnen soms bloedingen veroorzaken, wat leidt tot donkergekleurde afscheiding, vertelt de expert aan Health Shots.

6. Gemiste miskraam

Een miskraam is het verlies van een zwangerschap voordat de 20 weken zijn bereikt. In dit geval trekt de baarmoeder van de vrouw samen en werpt het slijmvlies af. Dit kan bloedingen veroorzaken, waaronder zwarte afscheiding, maar er zijn ook andere tekenen van een miskraam. U kunt last krijgen van krampen, pijn in de onderrug en een vermindering van de zwangerschapssymptomen.

Zwangere vrouw
Zwarte afscheiding tijdens de zwangerschap kan te wijten zijn aan een gemiste miskraam. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hoe kan zwarte afscheiding worden behandeld?

De behandeling van zwarte afscheiding tijdens de zwangerschap hangt af van de onderliggende oorzaak, maar zelfdiagnose en zelfbehandeling zijn mogelijk niet effectief of veilig. Hier volgen enkele algemene overwegingen op basis van mogelijke oorzaken:

1. Oud bloed of implantatiebloeding

Als de zwarte afscheiding te wijten is aan oud bloed of een implantatiebloeding, is er mogelijk geen speciale behandeling nodig, zegt dr. Singhal.

2. Infecties

Als de zwarte afscheiding het gevolg is van een infectie, kan uw arts, afhankelijk van de infectie, antibiotica of antischimmelmiddelen voorschrijven.

3. Subchorionisch hematoom

In dit geval zal uw arts de situatie nauwlettend in de gaten houden. In sommige gevallen kunnen rust en beperkte fysieke activiteit worden aanbevolen.

4. Cervicale poliepen of laesies

De behandeling hangt af van de ernst en het type groei, maar uw arts kan verwijdering of andere geschikte procedures aanbevelen.

5. Miskraam

Vrouwen die een miskraam ervaren, hebben mogelijk geen behandeling nodig, maar soms kunnen artsen voorstellen om overtollig weefsel te verwijderen.

Elke abnormale afscheiding tijdens de zwangerschap moet worden besproken met een arts die een grondig onderzoek kan uitvoeren, uw medische geschiedenis in overweging kan nemen, eventuele noodzakelijke tests kan uitvoeren om de specifieke oorzaak vast te stellen en prioriteit kan geven aan het welzijn van moeder en kind. U moet geen tijd verspillen, vooral niet als de afscheiding gepaard gaat met symptomen zoals jeuk, pijn en een vieze geur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *